Tips voor veilig boeken

Heb jij al vakantiekriebels? Je vakantie plannen is soms net zo leuk als de vakantie zelf. Zorg wel dat je alles op een goede en veilige manier boekt. Dat is lekker geregeld. Hier moet je op letten tijdens het boeken:

 • Let op SGR-logo of ANVR-logo
  Het kan voorkomen dat na het boeken van je vakantie jouw reisorganisatie failliet gaat. Zorg daarom dat je jouw reis bij voorkeur bij een SGR- of ANVR-aangesloten reisorganisatie boekt. Daarmee voorkom je dat je bij tegenspoed met lege handen staat.
 • Check route en locatie
  Let tijdens het boeken op de locatie van je accommodatie en check de route er naartoe. Vaak is een hotel, hostel of camping mooi op de foto gezet. De weg er naartoe en de omgeving kunnen ondanks dat behoorlijk tegenvallen. Door onderzoek te doen op websites als Tripadvisor, Google Maps en door vooraf contact op nemen met de locatie kun je veel teleurstelling voorkomen. Lees ook de reviews van anderen om een goed beeld te krijgen van de accommodatie.
 • Check vergelijkbare reizen
  Check voordat je boekt altijd of je via een andere aanbieder dezelfde reis goedkoper kunt boeken. Zeker als je een verre vakantie boekt of een langere periode gaat reizen loont het om alle opties vooraf af te wegen te overwegen. Ook kun je veel geld besparen door vanaf een andere locatie te vertrekken of aan te komen. (Vergelijkingssites kunnen je hierbij helpen.)
 • Check je boeking
  Ben je klaar om jouw reis online te boeken? Neem dan altijd nog een laatste keer het hele boekings­formulier door. Het kan namelijk voorkomen dat je per ongeluk een vinkje laat staan bij een optie die jij niet per se wenst. Denk daarbij aan het ontvangen van een nieuwsbrief of het toesturen van een uitgeprinte bevestiging terwijl je die misschien niet nodig hebt.
 • Klik niet te snel op de bestel-knop
  Klik je op de bestel-knop, dan ga je een overeenkomst aan en ben verplicht de reis te betalen. Hoewel je vaak de mogelijkheid hebt om binnen 24 uur jouw bestelling te annuleren, is dat niet altijd het geval. Twijfel je bijvoorbeeld over de locatie, periode of prijs, wacht dan nog even met bevestigen en kijk verder. Denk dus goed na voordat je op de bestel-knop klikt.

Meer vakantietips? Lees ook hoe je goed kan inpakken, hoe je je goed verzekerd en schade kan claimen.