Het kan jou ook overkomen

Tips om geldproblemen te voorkomen

Het kan iedereen overkomen: je komt in een situatie te­recht waardoor geldproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld doordat je je baan verliest, door een echtscheiding, het overlijden van een gezinslid of door arbeidsongeschiktheid. Betalingsproblemen zijn erg vervelend. En ze kunnen ook nog eens grote gevolgen hebben. Veel betalingsproblemen ontstaan bijvoorbeeld als mensen uit elkaar gaan: kan één van de twee in de woning blijven wonen? Of moet de woning juist verkocht worden? Voorkomen is beter dan genezen, daarom geven we je graag wat tips om geldproblemen te voorkomen:

 • Zorg voor inzicht in je maandelijkse verplichtingen

  Heb je moeite om je rekeningen op tijd te betalen? Zorg dat je inzicht hebt in je maandelijkse verplichtingen. Daarmee voorkom je dat je meer uitgeeft dan je hebt.

 • Gebruik de gratis online tool van het Nibud

  Een goed inzicht in je inkomsten en uitgaven is belangrijk. Met de gratis online tool van het Nibud zie je snel waar je je geld aan uitgeeft. En hoe je uitgavenpatroon is in vergelijking met anderen. Bovendien krijg je tips om beter grip te krijgen op je uitgaven. Meer informatie vind je op: nibud.nl.

 • Wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken

  Wijzeringeldzaken.nl is een initiatief van het ministerie van Financiën. Hierin bundelen partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid, onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten om verantwoord financieel gedrag in Nederland te bevorderen. Op deze website wordt je geholpen met financiële vragen waar je gedurende je leven tegenaan kunt lopen. Je kunt hier ook terecht voor hulp als je problemen hebt met schulden.

 • Check je toeslagen

  Je wilt jezelf natuurlijk niet tekort doen door toeslagen te missen waar je gewoon recht op hebt. Net zo belangrijk is dat je geen toeslagen ontvangt waarop je géén recht hebt. Zo kom je niet voor financiële tegenvallers te staan. Op mijn.toeslagen.nl kun je checken of je toeslagen kloppen.  

 • Vraag hulp aan je gemeente

  Om hulp te krijgen bij het oplossen of voorkomen van financiële problemen, kun je ook bij je gemeente terecht. Je kunt bijvoorbeeld een woonkostentoeslag aanvragen om je hypotheek te betalen. Meer informatie over hulp van je gemeente vind je op regelhulp.nl of de website van je gemeente.

 • Ga naar de Gemeentelijke Kredietbank

  Kun je naast je hypotheek meer leningen niet betalen? Dan kan de Gemeentelijke Kredietbank je misschien helpen. Kijk op nvvk.eu en zoek een Gemeentelijke Kredietbank bij jou in de buurt.

 • Bespreek het met je werkgever

  Ook je werkgever kan je helpen in geval van geldproblemen. Hij kan bijvoorbeeld met ons afspreken dat hij een deel van jouw inkomen aan ons betaalt. Ga met je werkgever in gesprek en bespreek samen de mogelijkheden.

 • Werkloos? Vraag een WW-uitkering aan

  Het kan natuurlijk dat het je niet lukt een nieuwe baan te vinden. In dat geval kun je een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Op uwv.nl kun je checken of je recht hebt op een uitkering. En op werk.nl vind je meer informatie over je rechten en plichten bij ontslag.

 • Houd je administratie op orde

  Door je papierwerk op orde te houden, heb je altijd overzicht in je geldzaken. Bewaar formulieren en brieven in een map, gesorteerd op onderwerp. Zo zie je geen rekeningen over het hoofd en heb je alle belangrijke documenten op één plek. Daardoor kun je gemakkelijk je financiën inzien. Maak ook een vaste keuze tussen je administratie op papier of online. Zo is er geen twijfel over wat je waar terugvindt. Stap je over van offline naar online? Scan dan alle belangrijke documenten en maak regelmatig een goede back-up.

 • Houd een huishoudboekje bij

  Om te voorkomen dat je nauwelijks door hebt wat je uitgeeft, is het bijhouden van een huishoudboekje ideaal. Je huishoudboekje kan een schrift zijn, maar ook een online programma. Veel digitale huishoudboekjes zijn gratis. Sommige digitale huishoudboekjes, zoals AFAS Personal, CashFlow en Simpel Huishoudboekje, hebben zowel een gratis als betaalde versie.

  Bewaar al je bonnetjes en schrijf iedere week op waar je geld naartoe gaat. Maak daarin onderscheid tussen vaste lasten, boodschappen en andere uitgaven, zoals kleding en schoenen. Zo zie je snel waar je geld op kunt besparen. Vooral bij boodschappen loont het om op de kleintjes te letten.

 • Maak een jaarplanning

  Je inkomsten en uitgaven kunnen per maand verschillen. In mei houd je dankzij vakantiegeld misschien wat meer over, terwijl je in een andere maand meer uitgaven moet doen. Maak een jaarplanning en zorg er zo voor dat je niet voor verrassingen komt te staan.

 • Pin een vast bedrag voor de week of maand

  Als je geen geld bij je hebt, kun je het ook niet uitgeven. Pin daarom aan het begin van de week of maand een vast bedrag. En als je boodschappen gaat doen: laat je pinpas thuis! Zo kun je alleen maar besteden wat er op dat moment in je portemonnee zit en koop je wat je écht nodig hebt.

 • Stel meldingen in voor ‘mijn’-omgevingen

  Instanties hebben op hun website meestal zogenaamde 'mijn'-omgevingen. Je moet dan inloggen om rekeningen te zien en te betalen. Je kunt vaak instellen dat je een e-mail krijgt als er een bericht is. Krijg je zo'n melding? Log dan in en bekijk direct het bericht. Het is verstandig om rekeningen en afschriften te downloaden en bij de rest van je administratie te bewaren.

 • Laat je vaste lasten automatisch afschrijven

  Kies voor automatische incasso bij vaste lasten als hypotheek-, water- en energiekosten. Ook voor andere terugkerende kosten zou het handig zijn. Zo hoef je niet te onthouden aan welke instanties je elke maand geld moet betalen. Bijkomend voordeel: het scheelt je een heleboel tijd.

 • Maak een gezamenlijk e-mailadres

  Ben jij samen met je partner verantwoordelijk voor de administratie? Zorg dan dat je allebei op de hoogte bent van de inkomsten en uitgaven.

 • Heroverweeg je abonnementen

  Zijn al je abonnementen nog steeds interessant? Betaal je voor extra televisiezenders waar je nooit naar kijkt? Wees kritisch en overweeg om contracten op te zeggen.

  Ook bij het afsluiten van een nieuw abonnement kun je veel geld besparen. Vergelijk eerst een aantal mogelijkheden voordat je een beslissing neemt. Sluit bijvoorbeeld je abonnementen voor televisie, telefoon en internet af bij dezelfde aanbieder. Vaak krijg je dan bundelkorting.

 • Vergelijk met andere huishoudens

  Het Nibud heeft een aantal handige rekentools ontwikkeld waarmee je verschillende aspecten van je financiële situatie kunt doorrekenen. Ook kun je je eigen situatie vergelijken met die van andere huishoudens. Zo zie je hoe jouw bestedingspatroon eruitziet en of dit overeenkomt met het uitgavenpatroon van andere huishoudens.