Fortuin Plan

Jouw levens­verzekering in het kort

Je hebt een Fortuin Plan levens­verzekering bij Reaal om bijvoorbeeld je hypotheeklening mee af te lossen of je pensioen aan te vullen. Voor deze verzekering betaal je premie of heb je in het verleden premie betaald. Een deel hiervan gebruiken we om kosten mee te betalen: voor bijvoorbeeld je financieel adviseur. Ook de risicopremies voor je dekking(en) worden hieruit betaald. Met die dekking(en) verzeker je een risico, bijvoorbeeld het risico dat je komt te overlijden.

Het deel van de premie dat wij investeren, noemen we spaarpremie. Deze spaarpremie investeren wij voor jou in het Reaal Hypotheken­fonds. De investeringen die we doen met het geld brengen weinig risico met zich mee. We investeren namelijk alleen in hypotheken met garantie. Jaarlijks brengen de investeringen rendement op. Met dit rendement bouw je waarde op in je verzekering.

Reaal investeert je spaarpremies dus niet in aandelen of beleggings­fondsen. Je levens­verzekering en het rendement van je verzekering zijn dus niet afhankelijk van koersstijgingen en -dalingen.

Waarom heet mijn verzekering anders?

Het kan zijn dat jouw verzekering geen Fortuin Plan heet en een andere naam heeft. Hieronder vind je alle productnamen van het Fortuin Plan:

 • Eigen-Huis-Sparen
 • Floris Fortuin Plan
 • Fortuin Hypotheek Plan
 • Fortuin Lijfrente Plan
 • Fortuin Pensioen
 • Fortuin Plan
 • Fortuin Spaarhuis Plan
 • Fortuin Studie Plan
 • SNS Fortuin Plan Polis
 • SNS Lijfrentepolis
 • SNS Spaar­verzekering

Kwartaalberichten

Elk kwartaal publiceert Reaal een kwartaalbericht van het Reaal Hypotheken­fonds.

Algemeen

 • Is het Fortuin Plan een beleggings­verzekering?

  Reaal investeert je spaarpremies in hypotheken en niet in aandelen of beleggings­fondsen. Je hebt dus geen beleggings­verzekering en het rendement van je verzekering is dus niet afhankelijk van koersstijgingen en –dalingen.

 • Wat is er gebeurd met de Stichting NOG Hypotheek­fonds?

  Tot 1 januari 2012 werd de spaarpremie van je verzekering via de Stichting NOG Hypotheek­fonds geïnvesteerd. Per 1 januari 2012 is deze stichting opgeheven en is Reaal zelf gaan investeren in hypotheken. Dit doet Reaal via het Reaal Hypotheken­fonds. Eind 2011 heb je van Reaal hierover een brief ontvangen.

 • Is Stichting NOG Hypotheek­fonds hetzelfde als Reaal Hypotheken­fonds?

  Nee. Stichting NOG Hypotheken­fonds investeerde in de hypotheken met garantie of deposito's. Een deposito is geld dat voor een afgesproken periode vast staat tegen een vaste rente. Reaal investeert in het Reaal Hypotheken­fonds uitsluitend in hypotheken.

 • Welke wijzigingen zijn er geweest op 1-1-2012? En ben ik daarover geïnformeerd?

  Je bent eind 2011 geïnformeerd over de verbeteringen die per 1-1-2012 zijn doorgevoerd via deze brief (pdf).

Rendement

 • Waar kan ik het actuele rendement vinden?

  Het actuele rendement vind je in het kwartaalbericht.

 • Hoe kan ik het historisch rendement terugvinden?

  Het historisch rendement staat op het waardeoverzicht dat je jaarlijks ontvangt.

 • Waarom verschilt het rendement van het Reaal Hypotheken­fonds met de hypotheekrente als ik nu een nieuwe hypotheek afsluit?

  Het Reaal Hypotheken­fonds bestaat uit heel veel hypotheken die de afgelopen jaren zijn afgesloten. De hypotheekrente schommelt bijna dagelijks. Maar zodra een hypotheek wordt afgesloten met een bepaalde rentevaste periode blijft de rente die hele tijd gelijk. Dus ook de rente opbrengsten voor het Reaal Hypotheek­fonds blijven al die tijd gelijk.

  In de informatie bij de brief en in het kwartaalbericht zie je welke rentevastperiodes zoal voorkomen in het Reaal Hypotheken­fonds en welke rente­percentages daarbij horen.

 • Hoe kan het dat het rendement dat ik ontvang op mijn Fortuin Plan­verzekering afwijkt van de rente als ik een nieuwe hypotheek wil afsluiten?

  Het te behalen rendement is afhankelijk van investeringen in een groot aantal hypotheken. Die hypotheken zijn niet allemaal in 1 jaar afgesloten maar verspreid over een groot aantal jaren. Elke dag van afsluiten kan de (markt)rente anders zijn. De marktrente heeft effect op twee situaties (I) er wordt een nieuwe hypotheek gesloten die een oude vervangt in het Reaal Hypotheken­fonds of (II) er vind een zogenaamde rente verlening plaats op een hypotheek in het Reaal Hypotheken­fonds na afloop van een rente vast periode. Zowel in situatie I als II levert die hypotheek minder rendement op voor het Reaal Hypotheken­fonds. Deze situatie is omgekeerd bij een stijgende marktrente. Dan leveren nieuwe hypotheken en verleningen meer rendement op. Doordat de rentes op hypotheken meestal voor een lagere termijn vast worden gezet, kan het rendement van je verzekering enige jaren achterlopen op de marktontwikkelingen.

  Ook is er een ander markteffect waardoor het rendement van het Fortuin Plan niet gelijk op gaat met de marktrente. Dit effect wordt door het zogenoemde 'oversluiten van hypotheken' veroorzaakt. Tijdens periodes met een lage marktrente, sluiten veel mensen hun bestaande hypotheek over naar een hypotheek met een lagere rente. Andersom sluiten zij in periodes met een hoge marktrente hun bestaande hypotheek niet over naar een hypotheek met hogere rente. Het gevolg is dat een daling van de marktrente eerder en langer doorwerkt dan een stijging van de rente.

 • Worden er ook hypotheken toegevoegd aan het Reaal Hypothekenfonds?

  Ja. Als het Reaal Hypothekenfonds onvoldoende beleggingswaarde heeft (of dreigt te hebben) voor alle beleggingen van de Fortuin Plan verzekeringen. Sinds 1 januari 2011 heeft Reaal twee keer hypotheken toegevoegd. Dat was in april 2020 en in juli 2022.

 • Hoe wordt mijn rendement berekend?

  Het rendement van het Reaal Hypotheken­fonds bepalen wij door een gemiddelde te nemen van de maand­rendementen die het Reaal Hypotheken­fonds in 1 jaar realiseert.

Kosten

 • Waarom worden er kosten ingehouden?

  Reaal houdt bij elke verzekering kosten in, voor bijvoorbeeld het beheer en de administratie van de verzekering.

Waardeoverzicht

 • Wanneer ontvang ik mijn jaarlijkse waardeoverzicht?

 • Wat is de afkoop­waarde van mijn verzekering?

  Dat is de waarde die je ontvangt als je de verzekering stopzet (afkoopt).
  Als je wilt weten wat de afkoop­waarde van je verzekering is, neem dan contact met ons op. Of het verstandig is om af te kopen, kun je het beste overleggen met je financieel adviseur.

 • Welke waarde heb ik opgebouwd binnen deze verzekering?

  Als je wilt weten wat de waarde van je verzekering is, dan kun je contact met ons opnemen. 

Advies

 • Ik wil graag advies over mijn verzekering. Waar kan ik te­recht?

  Reaal geeft zelf geen advies. Voor advies verwijzen wij je daarom naar je financieel adviseur. Wie jouw financieel adviseur is voor deze verzekering, kun je terugvinden op je polisblad. Als je geen financieel adviseur hebt, vind je op deze site eenvoudig een adviseur bij jou in de buurt.

 • Met de financieel adviseur die op mijn polisblad staat, heb ik geen contact meer. Wie kan mij nu adviseren?

  Je vindt op deze site eenvoudig een adviseur bij jou in de buurt.