Meerwerk, garantie en aftrekbaarheid

Naar nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis heeft grote voordelen. Je bent de allereerste bewoner en het huis is gebouwd volgens de laatste technieken. Maar waar moet je op letten als je naar een nieuwbouwhuis verhuist?

Meerwerk

In een nieuwbouwhuis moet na oplevering vaak toch nog wat geklust worden. Bijvoorbeeld als je er nog een stopcontact bij wilt hebben in de slaapkamer. Stel samen met een bouwbedrijf de lijst met dit meerwerk op. En kijk regelmatig mee, zodat de aannemer je kan laten zien hoe alles verloopt. Is het meerwerk klaar? Vraag dan altijd een opleveringskeuring op, bijvoorbeeld bij Vereniging Eigen Huis.

Kosten aftrekken

Heb je tijdelijk 2 woningen, bijvoorbeeld omdat je oude woning nog niet verkocht is? Dan kun je bepaalde kosten aftrekken. Op de website van de Belastingdienst lees je er meer over. Bekijk ook hun handige checklist voor overige aftrekbare kosten bij een eigen woning. Hierop staat ook welke gegevens je nodig hebt bij het invullen van je aangifte.

Recht op garantie?

Gaat er na de oplevering toch nog een raam niet goed dicht? Of is er een lek in de badkamer? Dan heb je misschien nog recht op garantie. De duur van de garantie hangt af van de afspraken in het contract en kan per soort gebrek verschillen. Ook goed om te weten: de aannemer is 5 jaar lang wettelijk aansprakelijk voor verborgen gebreken die bij de oplevering niet zichtbaar waren. En tot 20 jaar voor grote constructiefouten.

Bij Reaal heeft de rechtsbijstandverzekering standaard dekking voor conflicten hierover. Wel zo prettig wanneer er juridische hulp is als je er echt niet uitkomt met de aannemer. Je leest meer nuttigs in ons eerdere artikel over nieuwbouwhuizen.