Wij zijn met z’n vieren en hebben 3 achternamen

Wij zijn met z’n vieren en hebben 3 achternamen

Toen Kiki haar man Albert ontmoette, was ze al moeder van Jussi (11). Albert had nog geen kinderen. Samen kregen ze vervolgens Jules (3). Nu wonen ze met z'n vieren onder één dak. Jussi woont dus met zijn stiefvader in huis, terwijl hij ook een deel van de tijd bij zijn echte vader woont. Kiki is de verbindende factor in huis. "Ik ben blij dat we de tijd hebben genomen om aan elkaar te wennen."

  

Tips

Handig om te weten

 • Duidelijke afspraken

  "Het is niet vanzelfsprekend dat de verhoudingen binnen een samengesteld gezin meteen duidelijk zijn. Dat Albert en ik verliefd op elkaar werden wil niet zeggen dat mijn zoon hem ook gelijk accepteerde. Maak daarom duidelijke afspraken met je kinderen en partner. Moet Jussi bijvoorbeeld luisteren naar Albert zoals hij ook naar zijn biologische vader luistert?"

 • Hoe zit het met aansprakelijkheid

  "Het is belangrijk om te weten hoe het zit met de aansprakelijkheid binnen een samengesteld gezin. Wacht hier niet mee totdat er daadwerkelijk iets gebeurt. Als Jussi een bal door de ruit van de buren schopt, is Albert dan aansprakelijk voor de schade? Maak hier samen goede afspraken over."

 • Vraag om advies

  "Ik heb het voordeel dat ik zelf uit een samengesteld gezin kom. Ik wist daardoor al redelijk goed waar ik aan begon. Weet je niet zo goed wat je kunt verwachten? Vraag dan om raad of praat erover met ervaringsdeskundigen. Ongeveer 1 op de 10 gezinnen is namelijk samengesteld."

 • Check je verzekeringen

  "Het is goed om een verzekering te hebben die past bij je huidige situatie. Een verzekeringsadviseur kan je daarbij helpen. In het verleden was er onduidelijkheid over bij wie mijn zoons waren meeverzekerd. Nu weet ik dat ze dat allebei voorlopig bij mij zijn."

Image

Kiki

"Wij zijn met z’n vieren en hebben 3 achternamen"