Scooter­verzekering

Als je scooter niet verzekerd is, riskeer je een boete van € 370.

Eindelijk! Je hebt voldoende geld gespaard om die fonkelnieuwe scooter te kopen die je al lang op het oog had. Moet je nou je zuur verdiende geld ook nog uitgeven aan een scooter­verzekering? Het antwoord is simpel. Ja, dat moet. Je bent dit wettelijk verplicht.

Verplicht

Verzekering wettelijke aansprakelijkheid

Scooters, maar ook bromfietsen, snorfietsen of fietsen met hulpmotor moeten in Nederland verplicht verzekerd worden voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Je bent dan verzekerd voor schade die je met je scooter aan een ander toebrengt.

De RDW controleert of je scooter verzekerd is. Ze doen dat minimaal 1 keer per jaar bij elk geregistreerd voertuig. Is je scooter geregistreerd en heb je geen verzekering? Dan betaal je een boete van € 370.

Scooter­verzekering

Ook als je je scooter een tijd niet gebruikt

Ook als je de scooter een tijdje niet gebruikt, maar deze wel bij de RDW geregistreerd staat, moet je deze verzekeren. Dat vergeten veel mensen nog wel eens met een boete van € 370 als gevolg. Gebruik je je scooter een tijdje niet? Laat je scooter dan schorsen. De RDW neemt je scooter dan niet mee in de controle en de scooter hoeft niet verzekerd te zijn voor zo lang de schorsing duurt.

Beëindig de kentekenregistratie

Scooter slopen of verkopen?

Verkoop je je scooter? Zorg er dan voor dat de koper de scooter op zijn naam overschrijft. Je verzekeringsplicht vervalt dan. Beëindig ook je kentekenregistratie als je scooter rijp is voor de sloop. Anders blijf je belasting en verzekeringspremie betalen, ook al ligt je scooter inmiddels in 1.000 minuscule onderdelen op de schappen van een sloopbedrijf.

Je scooter verzekeren tegen diefstal

In 2012 werden er 16.183 scooters gestolen. Vaak worden de scooters snel op een aanhangwagen geladen. Je kunt dus al een hoop ellende voorkomen door je scooter via het achterwiel of frame ergens aan vast te leggen en het stuurslot te gebruiken. Zet je scooter verder goed in het zicht van omstanders. Je kunt je scooter verzekeren tegen diefstal door je WA-verzekering uit te breiden met een beperkt casco dekking. Wil je je scooter ook verzekeren voor schade die anderen of jijzelf veroorzaken? Kies dan voor een allrisk dekking.

Kwetsbaar in het verkeer

Als bestuurder van een scooter, ben je kwetsbaar in het verkeer. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat je als scooterrijder ongeveer 25 keer meer kans hebt om te overlijden aan een verkeersongeval, dan wanneer je in een auto zit. Het risico om ernstig gewond te raken is zelfs meer dan 100 keer zo groot als voor een inzittende van een auto.

Overweeg daarom een ongevallen opzittenden dekking als onderdeel van je scooter­verzekering. Dan heb je recht op uitkering na overlijden of bij blijvende invaliditeit na een scooterongeluk. Ook schade aan helm en kleding wordt vergoed.

Meer weten?

Meer over het schorsen van je scooter, het overschrijven van je kentekenbewijs of het beëindigen van je kentekenregistratie vind je op de site van de RDW.

Scooter verzekeren

Je kunt je scooter bij ons verzekeren met de Bromfiets­verzekering. Met deze Bromfiets­verzekering is schade aan personen tot maximaal € 5.600.000 verzekerd. Voor materiële schade is dit € 2.500.000.