Amstelveen, 29 mei 2018

Tips om waterschade te voorkomen

Het KNMI verwacht in de loop van de middag stevige regen- en onweersbuien, in heel Nederland. Voor de hand liggende maatregelen kunnen schades verminderen, maar Nederlanders laten zich toch nog vaak verrassen door een pittige bui. Verzekeraar Reaal geeft daarom tips om overlast te voorkomen.

Geavanceerde chatbot gaat serviceniveau verder verhogen

Tips tegen wateroverlast

Sitske Mauritsz, COO Schadeverzekeringen bij Reaal: "Nederland krijgt steeds vaker te maken met extreem weer. De recente 'tropische' regen- en onweersbuien bevestigen dit. De komende tijd verwacht het KNMI ook weer een paar fikse buien. Om de overlast van regenwater te verminderen heeft Reaal enkele tips verzameld om overlast en ongemak te beperken."

  1. Sluit ramen en deuren als je de deur uit gaat op een warme dag, ook als je maar even weggaat. (Of houd Buienradar goed in de gaten om te zien of er geen bui aankomt.)
  2. Doe de zonwering omhoog en haal parasols en andere kwetsbare spullen (tablets, mobiele telefoons) naar binnen als er onweer in de lucht hangt.
  3. Zorg dat (dak)goten, putten en afvoer schoon genoeg zijn
  4. Loopt het regenwater tijdens een hoosbui niet via het riool weg? Kijk dan of je de regenwaterafvoer aan de bovenkant van de regenpijp kan loskoppelen van het riool. Zo voorkom je dat het regenwater naar binnen komt.
  5. Loopt je woning onderwater? Haal dan de stroom eraf!
  6. Staat je woning onderwater en stijgt het water snel? Zet dan je meubels op houten blokken of bakstenen, zodat ze niet nat worden.
  7. Ga je op vakantie? Vraag je buren dan om bij een flinke regenbui even jouw huis in de gaten te houden.
  8. Hou ook je auto in de gaten. Staan je raampjes nog open of heb je een cabriolet? Zorg dan dat er geen regenwater naar binnen komt.
  9. Bij een aankomende een zware onweersbui: trek stekkers van je apparatuur uit het stopcontact. Vergeet ook niet de dure keukenapparatuur (inductiekookplaat etc.) en eventueel je cv-ketel!
  10. Komt er toch regenwater binnen? Zorg dan dat je woning snel weer droog wordt, bijvoorbeeld met een waterstofzuiger of pomp. En neem zo snel mogelijk contact op met je schade-adviseur.

Maatregelen voor de lange termijn

Sitske Mauritsz: "Nederlanders merken steeds meer de gevolgen van de klimaatverandering. Zowel projectontwikkelaars en bouwers, als particulieren zelf, houden hier ook steeds vaker rekening mee. Dat zijn ontwikkelingen die wij vanuit Reaal toejuichen." Hieronder enkele tips om de kans op waterschade in de toekomst te verminderen:

  1. Zorg dat het riool niet verstopt raakt: Let op met het weggooien van vet. Spoel ook geen schoonmaakdoekjes of keukenpapier door de wc.
  2. Houd bij de aanleg van de tuin rekening met de waterafvoer. Een betegelde tuin zorgt voor een slechtere afvoer van regen, dan een groene tuin.
  3. Vang regen op in een regenton, zo voorkom je dat de riolering overbelast raakt.
  4. Voorkom overlast van grondwater. Zorg dat je kelder waterdicht is en dat de afwatering in orde is. Of koop eventueel een dompelpomp.
  5. Om te voorkomen dat regenwater tijdens een hoosbui niet weg kan via het riool, en dreigt naar binnen te stromen, zijn er speciale ontlastkleppen te koop voor de regenpijp.

Over Reaal

Verzekeren is vast niet je favoriete bezigheid. Dat begrijpen we bij Reaal maar al te goed. Toch is het prettig als het lekker geregeld is en daar helpen we je graag bij. Dat doen we al meer dan 100 jaar, voor bijna 2 miljoen klanten. Bij Reaal vind je heldere producten met een duidelijke uitleg. Zo hou jij altijd de touwtjes in handen en bepaal je zelf wat je verzekert, en hoe jij je verzekeringen regelt. Rechtstreeks bij ons of via een adviseur die jou het werk uit handen neemt. Wat je ook kiest, wij maken het in orde. Zodat jij kan zeggen: Lekker geregeld. Reaal is onderdeel van VIVAT. Kijk voor meer informatie op www.reaal.nl.