Denk eens aan je zonnepanelen!

Zonnepanelen en je woonhuis­verzekering

In Nederland wordt aan 2% van de energiebehoefte voldaan door zo'n 12 miljoen zonnepanelen. De groei is er nog lang niet uit, maar waarom kiezen mensen voor zonnepanelen? En zijn die wel verzekerd?

Schone energie

De toename in de aanschaf van zonnepanelen is bijna 60% ten opzichte van 2017. Dat is goed nieuws voor het milieu, want zonnepanelen geven heel schone en groene energie. Er komen geen schadelijke stoffen als koolstofdioxide (CO2) vrij. En zonne-energie heeft ook geen extra kosten voor transport of opslag.

Lang profiteren

Alhoewel zonnepanelen niet goedkoop in aanschaf zijn kunnen ze wel een hoog rendement hebben. In het gunstigste geval kun je na ongeveer 7 jaar de aanloopkosten hebben terugverdiend. Daarna kan je nog zo'n 20 jaar van het energievoordeel profiteren. Dus naast de duurzaamheid is ook de economische meerwaarde interessant.

Zonnepanelen en woonhuisverzekering

De aanschaf van zonnepanelen vraagt om een behoorlijke investering. Wanneer je ze hebt aangeschaft wil je natuurlijk wel graag weten hoe het met je verzekering zit. Bij Reaal vallen zonnepanelen en speciale dakpannen met zonnecellen onder de Woonhuisverzekering. Let er daarbij wel op dat ze aan je huis bevestigd zijn. Je krijgt dan een vergoeding wanneer ze door een verzekerde gebeurtenis beschadigd zijn, bijvoorbeeld bij brand.

Stormschade en zonnepanelen

Zonnepanelen die bevestigd zijn aan de woning zijn verzekerd voor schade door storm. Er moet dan wel sprake zijn van storm zoals beschreven in de voorwaarden. Daarin wordt storm gespecificeerd als een situatie waarbij de windsnelheid minstens windkracht 7 op de schaal van Beaufort was.

Onderhoud en reiniging

Sommige mensen vertrouwen op regenbuien om hun zonnepanelen schoon te spoelen. Schone zonnepanelen kunnen 3% meer rendement opleveren, dus misschien wil je ze toch liever tussendoor schoonmaken. Onderstaande tips helpen je daarbij:

  • schakel het zonnepanelensysteem uit
  • leun niet op de zonnepanelen en vermijd de kabels
  • verwijder eerst droog vuil
  • maak de zonnepanelen niet schoon met koud water als ze nog warm zijn; anders kan het glas barsten
  • gebruik regenwater in plaats van kraanwater, want dat bevat veel kalk
  • poets met zachte doeken en speciaal schoonmaakmiddel. Gebruik geen schuurmiddelen, want die veroorzaken krassen en tasten de beschermlaag aan.
  • gebruik geen hogedrukreiniger: die tast de beschermlaag aan en kan het glas laten barsten
  • bij het afdrogen van zonnepanelen kunnen krassen ontstaan, dus je kunt ze beter op laten drogen
  • haal ook vuil en eventuele vogelnesten achter de zonnepanelen weg