Oefeningen doen in een krappe vliegtuigstoel
Lekker onderweg

Zo stap je fit het vliegtuig uit

Ook een lange vliegreis kan belastend zijn voor je lichaam. Om toch goed uitgerust en zonder pijnklachten aan te komen op je bestemming kun je, ook in je krappe vliegtuigstoel, oefeningen doen om fit aan te komen op je bestemming. De medewerkers van preventieservice Reaal Lijfwacht en haar partner BBO-ergo geven je graag een aantal tips om vliegen minder belastend te maken.

 • Draai kleine rondjes

  Draai kleine rondjes met je schouders, zowel vooruit als achteruit, om je schouders even te ontspannen. Doe het in een rustig tempo.

 • Kantel je bekken

  Kantel je bekken rustig een aantal keer naar voren (lichte holling in de rug) en naar achteren (lichte bolling van de rug). Doe dit altijd binnen je pijngrens. Op deze manier voorkom je dat je stijf wordt in je rug.

 • Draai langzaam met je hoofd

  Draai langzaam met je hoofd naar links en naar rechts. Buig je hoofd ook rustig opzij (oor richting schouder) en naar voren (kin richting de borst). Herhaal elke beweging 3 tot 5 keer. Goed om je nekspieren te ontspannen.

 • Til afwisselend je hakken en tenen op

  Til afwisselend je hakken en tenen op, zodat je onderbeenspieren aan het werk worden gezet en je minder risico loopt op een trombosebeen.

 • Strek je armen

  Strek je armen uit in de lucht en maak je even zo lang mogelijk. Zo rek je een heleboel spieren tegelijk.

 • Loop regelmatig

  Loop regelmatig een stukje door het vliegtuig en zwaai met je armen kleine stukjes van voor naar achter. Pas wel op dat je niemand per ongeluk raakt 😊.

 • Bij lange vluchten

  Bij lange vluchten: ga naast je stoel staan en sta enkele keren op je hakken en tenen om de circulatie te bevorderen. Beweeg ook je hak naar je bil, pak je voet vast en houdt dit een paar tellen vast. Je voelt nu de rek in de bovenbenen.

 • Let ook op je zithouding

  Let ook op je zithouding in het vliegtuig. Zit goed achterop de zitting met je rug aansluitend tegen de rugleuning, ook als de stoel iets achterover gekanteld staat. Zit ook altijd zo veel mogelijk symmetrisch, houdt op beide billen evenveel druk om een scheve houding te voorkomen. Wissel regelmatig af door met de ellebogen op de knieën te steunen (wel de schouders laag houden).

  Zo stap je fit het vliegtuig uit!
  Wij wensen je een goede reis.