Waterschade is zo gebeurd en kan voor erg veel overlast en schade zorgen. Met de volgende preventietips kun je genoeg doen om dit (eenvoudig) te voorkomen!
Preventietips
- Misschien wel de belangrijkste; zorg dat je weet waar de hoofdkraan zit. Als er een leiding breekt, wil je de hoofdkraan zo snel mogelijk afsluiten. En dan is het wel handig als je die niet hoeft te zoeken.
- Het klinkt misschien logisch, maar sluit je ramen als je van huis bent. We zien regelmatig dat mensen dit vergeten en tijdens een hevige regenbui kan dit veel problemen veroorzaken.
- Zorg op platte daken voor een noodoverloop of waterspuwer zodat het teveel aan water weg kan lopen.
- Plaats een waterslot tussen de kraan en je (vaat)wasmachine en zorg dat de afvoerslangen goed vastzitten in de afvoer. Zet de wasmachine ook in een lekbak.
- Controleer af en toe de riolering in de kelder of kruipruimte. Als deze verstopt zit, kan het water omhoogkomen.
- Een waterdetector werkt als een alarm bij een overstroming. Gebruik hem op plaatsen waar je niet vaak komt, zoals in je kelder.
- Check zo nu en dan de kitranden in de keuken, badkamer en wc en vervang ze op tijd.
- Kijk na een storm of alle dakpannen nog recht liggen en of het loodwerk bij bijvoorbeeld aansluitingen op metselwerk er nog netjes bij ligt.
- Maak regelmatig je dakgoten schoon, zodat deze niet verstopt raken met bijvoorbeeld bladeren.
- In oude huizen heb je vaak nog stalen en loden leidingen. Ook de pvc in de afvoerleidingen is vaak van mindere kwaliteit. Het kan dus zeker de moeite zijn om deze te laten checken en eventueel te laten vervangen.
- Koppel je vulslang los van de CV-installatie. Vanwege hoge druk in de vulslang kan deze kapot gaan met waterschade als gevolg.
- Zorg voor regelmatig onderhoud van je CV-installatie. Met een goed onderhouden CV-installatie heb je minder kans op storingen en lekkages. En werkt deze efficiënter.