Ultieme checklist om onbezorgd op vakantie te gaan.

Vakantiestress voorkomen

Vakantie! Of het nou in eigen land is, met de auto richting Frankrijk of in het vliegtuig richting een ver oord, we lijken altijd stress te hebben voor we vertrekken. Want er moet ook zo veel geregeld worden! Daarom hebben wij de ultieme checklist opgesteld, zodat jij onbezorgd op vakantie kunt.

Verzekeringen

Zorg voor een goede reis- en annulerings­verzekering. En denk er ook aan waar je heengaat. Reis je buiten Europa? Dan heb je wereld­dekking nodig.

Papieren op orde

Zorg op tijd voor geldige identiteitspapieren. Maak kopieën van alle belangrijke papieren die je wilt meenemen. Ook is het slim om jezelf alle belangrijke documenten en info te mailen. Dan kan je altijd later nog een kopie printen.

Telefoon en internet

Vanaf de zomer van 2017 betaal je in de Europese Unie geen roamingkosten meer. Dat betekent dat je geen extra kosten hebt wanneer je in de Europese Unie belt of internet gebruikt. Maar buiten Europa en bijvoorbeeld in Zwitserland en Turkije betaal je die extra kosten nog wel. Zoek daarom goed uit hoe dit voor jou zit. Want een hoge telefoon­rekening na een mooie vakantie is een flinke domper... Installeer ook alvast handige reisapps op je telefoon zodat je ze in het buitenland meteen kunt gebruiken. Denk aan Google Maps en apps om hotels te boeken.

Handige contactgegevens

Laat je vakantieadresgegevens en contactgegevens achter bij familie en vrienden. Zorg er ook voor dat je alle belangrijke nummers in je telefoon hebt staan. Bijvoorbeeld die van alarmcentrale SOS International: 0031 20 651 58 55.

Betaalpassen

Zorg dat je overal kunt pinnen met je bankpasjes. Soms moet je je betaalpas instellen voor buiten Europa.

Elektronica

Check of je een wereldstekker nodig hebt op jouw vakantiebestemming. Je wilt toch wel je telefoon, tablet en e-reader kunnen opladen? Vergeet dan trouwens ook je opladers niet mee te nemen.

Inentingen en medicijnen

Controleer of je inentingen nodig hebt voor jouw vakantiebestemming en laat je zo nodig inenten. Gebruik je medicijnen? Neem dan een medisch paspoort mee. Ook is het handig om voor de zekerheid wat medicijnen mee te nemen, zoals paracetamol en Norit.

Veilig in de auto

Ga je met de auto op vakantie? Laat deze dan eerst even checken bij je garage. Want stilstaan langs de Route du Soleil staat waarschijnlijk niet op je bucketlist. Zorg ook voor de volgende spullen wanneer je met de auto op reis gaat: hesjes, gevarendriehoek en EHBO-kit. Ga je naar Frankrijk? Dan ben je ook verplicht een alcoholtest bij je te hebben.

Milieuzones

Net als in Nederland kennen ze in veel landen in Europa zogenoemde milieuzones: gebieden die je alleen maar in mag als een milieuvriendelijke auto hebt. In Nederland controleren ze dat door je kenteken te lezen. Maar dat is niet overal zo.

Voorkom diefstal

Berg je waardevolle spullen goed op. Dat geldt zowel voor je spullen thuis, als wanneer je op reis gaat. Zorg ervoor dat je bagage uit het zicht staat en in een afgesloten ruimte. Misschien is het ook verstandig om niet te melden op social media wanneer je precies op vakantie bent. Je weet maar nooit wie meekijkt.

Laat je huis goed achter

Zorg dat je ramen en deuren allemaal goed afgesloten zijn, ook de kleine raampjes in de wc bijvoorbeeld. Trek de stekker uit belangrijke elektrische apparaten. Leeg alle afvalemmers en prullenbakken. En let op de houdbaarheidsdatum van de producten in de koelkast.