Stem je wensen af op de mogelijkheden

Wat je wil en wat er kan

De een wil graag in de in de stad wonen bij alle hotspots, de ander wil graag rust en ruimte. Maar waar is nou het meeste groen, en waar vind je de beste scholen voor je (eventuele) kinderen? Hoe zit het met verkeersdrukte? Zaken om over na te denken. En vooral: wat heb je eigenlijk te besteden?

Je geldzaken in kaart

Je moet weten wat je elke maand kunt missen voor je nieuwe woning. Dus ga hier rustig een avondje voor zitten en kijk wat je inkomsten en uitgaven zijn. Misschien kun je door een beetje te besparen ook wel net iets mooier wonen. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Op wijzeringeldzaken.nl vind je tips en apps om meer grip op je financiën te krijgen.

Groen Groningen

Vind je wonen in groene omgeving aantrekkelijk? Dan kun je overwegen in het noorden van het land te (gaan) wonen. De groenste gemeentes van Nederland vind je namelijk in de provincie Groningen. Ook Drenthe heeft veel gemeentes met natuur. Maar ook in de Randstad kun je hier en daar verrassend bosrijk wonen. Zo bleek Den Haag in de Nationale Groencompetitie namelijk de groenste stad van Nederland.

Files

Als het om files gaat, is wonen in Nederland niet al te best. Eigenlijk sta je alleen in België nog vaker in de file dan bij ons. Van alle steden in Nederland zijn Haarlem, Den Haag en Leiden de drukste volgens de TomTom Traffic Index. Je ervaart de minste files als je in Drenthe, Zeeland of Limburg woont en werkt.

Beste scholen

Voor wie kinderen heeft, kan de kwaliteit van scholen in de omgeving belangrijk zijn. Volgens de Onderwijsinspectie vind je in Zuid-Holland de meeste 'excellente' scholen. Dat zijn scholen "met bijzondere kwaliteiten, goed onderwijs en een specifiek en uniek profiel". Ook Noord-Holland heeft er veel. Bekijk de complete lijst van excellente scholen op de website van de Inspectie van het Onderwijs.