Meenemen versus oversluiten

En mijn hypotheek?

Ga je van een koophuis naar een (tijdelijk) huurhuis, of van een huurhuis naar een koophuis? Dan krijg je te maken met hypotheekzaken. Of met de (fiscale) gevolgen daarvan. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd bent.

Meenemen

Het kan aantrekkelijk zijn om je oude hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning. Bijvoorbeeld als je voor langere tijd een laag rentepercentage hebt. Of vanwege de hypotheekvorm. Dit heeft voor- en nadelen. Welke optie het handigst voor je is, hangt voor het grootste deel af van je persoonlijke situatie. Voor advies hierover kun je het beste terecht bij je financieel adviseur. Heb je die nog niet? Zoek dan een onafhankelijke adviseur bij je in de buurt.

Oversluiten

Wil je met je hypotheek overstappen naar een andere geldverstrekker, oftewel oversluiten? Let dan op of er kosten zijn voor het oversluiten. Zo kun je te maken krijgen met boeterente als je een lopende hypotheek aanpast, of overstapt naar een andere geldverstrekker. Oversluiten kan ook gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Lees daarom meer over de fiscale kenmerken van een eigen woning en de verschillende hypotheekvormen.