Vrijheid én verantwoordelijkheid

Een eigen huis

Je hebt een nieuw eigen huis! Misschien was je al eigenaar, misschien is het je eerste eigen huis. Hoe dan ook brengt een nieuw koophuis het een en ander met zich mee. Want huiseigenaar zijn betekent ook meer verantwoordelijkheid, meer risico en de bijbehorende kosten. Gelukkig kun je je huidige verzekeringen vaak gewoon meeverhuizen.

Verzekeringen meeverhuizen

Je huidige verzekeringen kun je meestal ‘meenemen’ naar je nieuwe adres. Maar geef dan wel je nieuwe adres door. Voor bijvoorbeeld de inboedelverzekering bepaalt je woonplaats namelijk voor een deel de premie. Het kan dus zijn dat voor deze verzekeringen je premie verandert. Ook voor bijvoorbeeld je autoverzekering heeft je adres invloed op je premie.

Overlijdensrisicoverzekering

Had je al eerder een koophuis? Dan is de kans groot dat je een overlijdensrisicoverzekering hebt gekoppeld aan je hypotheek. Goed te weten dat je die verzekering kunt overzetten als je een nieuwe hypotheek afsluit. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je inmiddels wat ouder bent of minder gezond. Bij het sluiten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering, vraagt een verzekeraar je namelijk altijd om een medische waarborg.

Opstalverzekering

Zodra je eigenaar wordt van een huis, moet je een opstalverzekering (ook wel ‘woonhuisverzekering’) afsluiten voor schade aan je huis. Niet vanuit de wet, maar als eis van je geldverstrekker. Dit geldt ook als je nog niet direct gaat verhuizen en bijvoorbeeld eerst gaat klussen in je nieuwe woning.

VvE

Heb je een appartement of een beneden- of bovenwoning? Dan krijg je te maken met een Vereniging voor Eigenaren (VvE). Dat betekent dat je bepaalde onderhoudskosten én verzekeringen gezamenlijk betaalt. De VvE sluit een VvE-verzekering af voor het gebouw. Check daarom altijd waarvoor de VvE verzekerd is, voordat je zelf verzekeringen afsluit.

Is schade aan glas zoals ruiten niet meeverzekerd onder de opstalverzekering van je VvE? Dan kun je dit aanvullend verzekeren via je inboedelverzekering. Lees meer over de VvE tussen de 50 vragen op de website van Vereniging Eigen Huis.

Ook nuttig

Dan zijn er nog verzekeringen waar je misschien niet direct aan denkt bij het kopen van een huis. Zoals een aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandverzekering. En de bank eist vaak een overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek. Lees meer in ons artikel over de belangrijke verzekeringen voor huiseigenaren.