Meenemen heeft niet alleen maar voordelen

De spaarhypotheek

Heb je een spaarhypotheek? Dan is het verstandig om hier extra aandacht aan te besteden. Want het kan aantrekkelijk zijn om je oude spaarhypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning.

Waarom meenemen?

Heb je je spaarhypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan mag je de rente misschien nog van de belasting aftrekken. Ook mag je (voor maximaal het oorspronkelijk verzekerde en geleende bedrag) de spaarhypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Heb je een hogere lening nodig? Dan combineer je je spaarhypotheek met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Wat je moet weten

Het meenemen van zo'n spaarhypotheek naar je nieuwe woonsituatie heeft voordelen. Zo los je tussentijds niet af, waardoor je maximaal van de hypotheekrenteaftrek profiteert. Je betaalt rente en premie, en een deel van de premie gaat naar je spaarpot. Hiermee kun je dat deel van je hypotheek op de einddatum in één keer aflossen.

De spaarhypotheek heeft nog een voordeel. Het rentepercentage dat je betaalt over je hypotheek, ontvang je namelijk ook over je spaardeel. Daardoor blijven je lasten min of meer gelijk. Zo weet je waar je aan toe bent. Mogelijk nadeel kan zijn dat aan je spaarhypotheek standaard een overlijdensrisicoverzekering is gekoppeld. Oók als je die niet (meer) nodig hebt. Denk daar dus aan bij je keuze.

Onafhankelijk financieel advies

Voor advies hierover kun je het beste terecht bij je financieel adviseur. Heb je die nog niet? Zoek dan een onafhankelijke adviseur bij je in de buurt.