Rentevastperiode

Je rentevastperiode van je hypotheek loopt bijna af. Dit betekent dat je een nieuwe renteaanbod ontvangt en daaruit een keuze moet maken. Vaak wijzigen je maandlasten hierdoor. Nu is ook een goed moment om te bekijken of je hypotheek nog wel aansluit bij je wensen. Ben je bijvoorbeeld wel voldoende verzekerd? Hoeveel geld heb je inmiddels opgebouwd met je spaarhypotheek- of beleggings­verzekering? Waar moet je op letten als je rentevastperiode afloopt?

Laat je goed adviseren

Dit kan een goed moment zijn om je hypotheek, je eventuele spaarhypotheek- of beleggings­verzekering en de overlijdens­dekking tegen het licht te houden. Maak een afspraak met een financieel adviseur.

Als je rentevastperiode afloopt

Een hypotheek wordt meestal afgesloten voor een looptijd van 30 jaar. Bijna altijd kiezen mensen voor een rentevastperiode die korter is dan de looptijd van de hypotheek. Dat betekent dat veel mensen één of meerdere keren opnieuw een renteaanbod ontvangen.

Bereid je voor op de aflopende rentevastperiode

  • Start een jaar voor het einde van je rentevastperiode met oriënteren op de actuele rentestanden. Rentestanden zijn moeilijk te voorspellen, maar soms is de rente erg laag. In dat geval kan het voordelig zijn je rentevastperiode eerder om te zetten.
  • Houd er rekening mee dat bij een spaarhypotheek de hypotheekrente alleen niet bepalend is. Je krijgt namelijk ook rente op je spaarpremie. Deze spaarrente is altijd gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Door deze constructie kan een spaarhypotheek ook met een iets hogere rente toch gunstig zijn. Je financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.
  • Wil je oversluiten of je hypotheek aanpassen? Wacht dan niet te lang. Hoe eerder je contact opneemt met een financieel adviseur, hoe meer tijd je hebt om je wensen te realiseren.
  • Minstens 3 maanden voor het einde van je rentevastperiode ontvang je een verlengingsvoorstel voor de nieuwe renteaanbod. Het is verstandig om rond deze tijd contact op te nemen met je financieel adviseur.
  • Bepaal aan de hand van het voorstel of de nieuwe hypotheeklasten die horen bij de gewenste rentevastperiode betaalbaar voor je zijn. Zijn de lasten te hoog? Vraag dan een financieel adviseur naar de mogelijkheden om je hypotheek betaalbaar te houden. Houd hierbij rekening met de toekomst. Het is verstandig om wat ruimte in te bouwen, zodat je bij tegenslagen niet in de financiële problemen komt.
  • Je kunt bij een renteherziening kiezen uit meerdere rentes met daaraan gekoppeld rentevast periodes. Maak je geen keuze, dan wordt de rente automatisch voor een bepaalde periode vastgezet. Je leest hier meer over in het voorstel dat de geldverstrekker stuurt.

Heb je het verlengingsvoorstel ontvangen en kies je voor een verlenging van je hypotheek? Stuur dan de formulieren voor alle leningdelen terug.
Let op: deze formulieren moeten ondertekend zijn door de schuldenaren.

Wel of niet accepteren nieuw renteaanbod

Je bent niet verplicht om op het verlengingsvoorstel met een nieuw renteaanbod in te gaan. Je mag er voor kiezen om je hypotheek aan het einde van je rentevastperiode in één keer helemaal af te lossen. Bijvoorbeeld door een hypotheek bij een andere geldverstrekker af te sluiten. Dit noemen we oversluiten. Hieraan zijn wel kosten verbonden, zoals taxatiekosten en notariskosten. Om te bepalen of oversluiten interessant voor je is, gaat het niet alleen om het rente­percentage. De andere kosten en de voor­waarden spelen een belangrijke rol bij het maken van de juiste keuze. Zo geldt bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek dat de rente die je over je hypotheek betaalt gelijk is aan de rente die je krijgt over je spaargedeelte. Dus bij een goede vergelijking komt meer kijken dan alleen het rente­percentage van de hypotheek. Je financieel adviseur helpt je graag bij het maken van een juiste keuze.

Opties wanneer je meer moet betalen

Minstens 3 maanden voordat je rentevastperiode afloopt ontvang je een renteaanbod met daaraan gekoppeld een nieuwe rentevastperiode. In het voorstel staat een aantal rentevastperiodes waaruit je kunt kiezen. Bij iedere gemelde rentevastperiode staat uiteraard ook het rente­percentage dat daarbij hoort. Je ziet dan of je maandlasten mogelijk omhoog of juist omlaag gaan. Het kan zijn dat je meer rente moet gaan betalen. Misschien zelfs meer dan je maandelijks kunt missen. Als dat zo is, heb je een aantal mogelijkheden:

  • Je kiest voor een kortere of langere rentevastperiode dan je nu hebt.
  • Je lost een gedeelte van je lening af aan het einde van de rentevastperiode.
  • In geval van een spaarhypotheek betekent een hogere hypotheekrente dat je automatisch meer rendement maakt op je spaargedeelte. De hypotheekrente en de spaarrente zijn bij een spaarhypotheek namelijk altijd gelijk. Een hogere rente op de hypotheek betekent een lagere premie op de spaarhypotheek­verzekering. Dit is in veel gevallen gunstiger dan een lagere hypotheekrente op bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Andersom betekent een lage rente op je spaarhypotheek een hogere premie op je spaarhypotheek­verzekering. Een financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.
  • Je sluit je hypotheek over naar een andere geldverstrekker. Denk hierbij wel aan de bijkomende kosten zoals advies-, taxatie- en notariskosten. Ook moet je goed kijken of je een eventueel gekoppelde beleggings­verzekering of rekening kunt meenemen.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Twijfel je of de hoogte van de overlijdensrisico­verzekering nog bij je past? Neem dan contact op met je financieel adviseur.

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact op met klantenservice van Stater via telefoon-nummer 033  -  450  93  00 of mail. Of raadpleeg je financieel adviseur.