Zo'n 3 maanden nadat Ido (30) zijn huis kocht, kreeg hij problemen met de elektriciteit. Al snel bleek dat de bedrading door het hele huis vervangen moest worden. Verborgen gebreken, oordeelde Ido. Verzuim van de onderzoeksplicht, vond de vorige eigenaar. Beide partijen bepaalden hun rechtspositie met behulp van een advocaat, maar tot een zaak is het nooit gekomen. Ze zijn er uiteindelijk zelf uitgekomen, met behulp van een mediator.
Tips
Handig om te weten
-
Laat je goed informeren
"Ik heb veel aan mijn advocaat gehad, maar ook aan de Vereniging Eigen Huis waarvan ik lid ben. Daar hebben ze vaak te maken met dit soort zaken. Zij kunnen je ook een hoop informatie geven over je rechtspositie."
-
Blij met rechtsbijstandverzekering
"Nu zijn we er goed uitgekomen dankzij de mediator, maar stel je eens voor dat het tot een rechtszaak was gekomen. Dat loopt flink in de papieren. Dan ben je echt wel blij dat je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten."
-
Kies relevante onderdelen
"Een rechtsbijstandverzekering bestaat uit verschillende onderdelen. Voor sommige conflicten heb je misschien al wel recht op juridische bijstand. Via de vakbond bijvoorbeeld, of via je autoverzekering. Deze onderdelen hoef je dan natuurlijk niet te verzekeren."
-
Mediation is een aanrader
"Mocht je ooit in een juridisch conflict verzeild raken, dan kan ik mediation van harte aanraden. Het scheelt iedereen een hoop tijd, geld en energie."
Ido
"De mediator hield het gesprek gaande en zorgde ervoor dat we niet bleven hangen in details. Hij heeft ons inhoudelijk bij elkaar gebracht."