Kosten van advies

Heb je interesse in één van onze producten? Dan maak je op deze website eenvoudig een afspraak voor een gesprek met een adviseur. Op deze pagina vertellen wij je meer over de kosten van advies.

Je hebt er misschien al over gelezen. Er gaat iets veranderen in de vergoeding die een financieel adviseur van een verzekeraar ontvangt. Vanaf 2013 krijgt de onafhankelijke financieel adviseur alleen nog provisie voor schade­verzekeringen. Voor alle andere producten ontvangt de adviseur een vergoeding van jou.

  • Zo ging het eerst

    Heb je in het verleden een product bij ons afgesloten, dan hebben wij de vergoeding voor de adviseur meestal in jouw premie verwerkt in de vorm van een eenmalige of een doorlopende provisie. Had je een hypotheek van Reaal, dan ontving de adviseur afsluitprovisie (meestal 1% van het hypotheek­bedrag) voor zijn advies.

  • Zo gaat het nu

    Om de verhouding tussen een onafhankelijke adviseur en een verzekeraar openlijk zichtbaar te maken, is gekozen voor een nieuwe adviesbeloning voor adviseurs: een vooraf afgesproken vergoeding tussen de klant en de adviseur. In Engeland bestaat dit systeem al enkele jaren. Dit systeem zal gelden voor alle producten van Reaal, behalve voor schade­verzekeringen die je zelf op deze site kunt aanvragen.

Afspraken maken

De financieel adviseur zal je tijdens het eerste gesprek uitleggen op welke vergoedingsbasis hij je advies geeft en wanneer de 'teller' precies gaat lopen. De gemaakte afspraken leg je vast in een dienstverleningsdocument dat jullie samen ondertekenen. Voordat je hebt getekend, betaalt je dus niets.

Soorten adviesvergoeding

De financieel adviseur kan zijn advieskosten:

  • Per uur factureren, vooraf weet je dan niet precies hoeveel het advies in totaal gaat kosten
  • Per advies factureren, je weet dan precies wat je gaat betalen
  • Per maand doorberekenen, eventueel meteen extra service zoals de aangifte van je inkomstenbelasting.

Schade­verzekeringen

Voor schade­verzekeringen zoals een woonhuis-, inboedel- en een auto­verzekering betaal je provisie. Jaarlijks ontvangt de adviseur een vergoeding voor begeleiding bij het afwikkelen van de schade in of aan je woning. Wil je weten wat je jaarlijks aan provisie betaalt? Vraag het aan je adviseur.

Zijn advieskosten aftrekbaar?

Als de plannen uit het Regeerakkoord doorgaan zijn advieskosten in 2013 niet meer aftrekbaar. Dus ook niet de kosten van hypotheekadvies.

Je hebt al een product van Reaal?

Voor elk nieuw product dat je afsluit gelden de nieuwe regels.
Heb je een product met doorlopende provisie dan blijft je adviseur deze provisie ontvangen tot de einddatum van jouw product.

Meer informatie

Hulp bij het maken van je keuze

Wil je toch nog even sparren met een financieel adviseur? Wij brengen je graag in contact met een adviseur bij jou in de buurt.