Amstelveen, 31 juli 2019

Huisdier­verzekering raakt steeds meer ingeburgerd

Huisdierverzekeraar Reaal Dier & Zorg constateert een explosieve groei in huisdierverzekeringen in Nederland. Met name het aantal pups met een ziektekostenverzekering stijgt sterk. In de eerste zes maanden van 2019 ziet Reaal Dier & Zorg een stijging van 55% in het aantal afgesloten verzekering ten opzichte van vorig jaar. De meeste daarvan (80%) zijn afgesloten voor honden jonger dan 12 maanden. Deze cijfers bevestigen een trend die Reaal Dier & Zorg al een aantal jaren ziet; steeds meer eigenaren van een nieuwe hond kiezen voor de zekerheid van een huisdierverzekering.

Maatschappelijke trend
Cynthia Jensma, manager Reaal Dier & Zorg: "Wij vermoeden dat de toename in huisdierverzekeringen is toe te schrijven aan een maatschappelijke trend, waarin honden en katten steeds meer als een volwaardig lid van het gezin worden gezien. Daarnaast zien we een uitbreiding van medische mogelijkheden voor zieke huisdieren, die gepaard gaan met toenemende zorgkosten. Denk aan: MRI-scans, oncologische behandelingen, orthopedie. Een dierenartsnota van € 900 à € 1.000 is echt geen uitzondering meer. Door deze ontwikkelingen kiezen meer mensen tegenwoordig voor een verzekering voor hun geliefde hond of kat. Wij schatten in dat er in de eerste helft van 2019 voor circa 20% van de honden (jonger dan 12 maanden) in Nederland een huisdierverzekering is afgesloten. "

Kattenverzekering blijft achter
Katteneigenaren zijn minder overtuigd van het belang van een goede huisdierverzekering dan hondeneigenaren. Van alle polissen die er dit afgelopen halfjaar bij Reaal Dier & Zorg werden gesloten is 'slechts' 20% voor de kat. Jensma: "De exacte oorzaak van dit verschil weten we niet. Mogelijk maken katteneigenaren een andere financiële afweging. Of wordt er (onterecht) geredeneerd dat een zogenaamde "binnenkat" minder kans heeft op een bezoekje aan de dierenarts."

Aanvullende dekkingen niet populair
Huisdierverzekeringen kunnen uitgebreid worden met aanvullende dekking om de kosten van crematie, alternatieve geneeswijze, gebitsbehandelingen en/of medische kosten in het buitenland te dekking. Reaal constateert dat de aanvullende dekking bij huisdieren minder explosief groeit dan de standaard ziekenkostenverzekering. Alleen de aanvullende dekking Gebit is populair bij baasjes; 24% van de eigenaren koos in 2019 voor deze dekking. De andere aanvullende dekkingen worden relatief weinig afgesloten.

Over Reaal Dier & Zorg
Reaal Dier & Zorg is al sinds 1998 actief in de markt van huisdierverzekeringen. Met een marktaandeel van 45% is Reaal Dier & Zorg de grootste huisdierverzekeraar van Nederland. Reaal Dier & Zorg is onderdeel van Reaal. Kijk voor meer informatie op: reaaldierenzorg.nl.