Door yoga groeit het bewustzijn: je aanwezigheid in het hier en nu.

Yoga positief voor lichaam en geest

Yoga vindt z'n oorsprong in India en gaat over het beoefenen van lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken, om je daarmee krachtiger, energieker en meer in balans te voelen. Welkome effecten in drukke tijden.

Positieve invloed op lichaam en geest

Yoga beperkt de fysieke effecten van stress. Het zorgt ervoor dat de schadelijke cortisolhormonen in je lichaam dalen. Ook draagt het bij aan een lagere bloeddruk en hartslag. En een betere spijsvertering en hogere immuniteit. Daarnaast verzacht yoga de symptomen van angst, depressie, slapeloosheid en vermoeidheid. Studies hebben aangetoond dat yoga zelfs chronische pijn kan verlichten. Een uitkomst bij chronische patiënten of veel voorkomende nek- en rugklachten. Naast deze vergaande voordelen, word je ook leniger van yoga en kun je er overtollige kilo's door kwijtraken.

Hier en nu

Door yoga groeit het bewustzijn: je aanwezigheid in het hier en nu. Dat is belangrijk omdat je uit de gedachtestroom raakt die is gericht op verleden of toekomst. Die gedachten zijn vaak de aanjagers van onvrede of stress zijn. Door je voor even te vestigen in het hier en nu, geef je jezelf kalmte en rust. Een groter bewustzijn leidt daarbij tot betere concentratie, coördinatie, reactiesnelheid en geheugen.

Eenvoudig te beoefenen

De meeste klassieke yoga-oefeningen zijn tamelijk eenvoudig en kunnen door iedereen beoefend worden, ongeacht leeftijd, lenigheid of conditie. Mocht aansluiten bij een yogaklas een stap te ver voor je zijn; er zijn talloze apps, instructievideo's op Youtube en infographics op bijvoorbeeld Pinterest die je thuis kunt gebruiken.