Tips om veilig met de auto de weg op te gaan.

Wat te doen bij gladheid op de weg

In de winter kan het af en toe glad zijn op de wegen. Wij geven je graag wat tips om veilig met de auto de weg op te gaan.

Check de weersvoorspellingen

Misschien een open deur, maar als je weet dat er slecht weer wordt voorspeld, kun je voorbereidingen treffen. Bijvoorbeeld eerder gaan rijden in verband met een langere reistijd. Of neem bijvoorbeeld de wegen die het OV ook neemt. Daar is vaak eerder gestrooid.

Trek rustig op

Als je te veel gas geeft, is de kans groot dat je banden gaan slippen. Of je graaft jezelf juist dieper in de sneeuw door te veel wielspin. Soms is het beter om dat in de 2e versnelling te doen. Verder raden we aan om rustig te sturen, bochten niet te scherp te nemen en niet plotseling te remmen.

Kijk ver vooruit en houdt afstand

Het is belangrijk om goed vooruit te kijken en afstand van je voorganger te houden. Op die manier bouw je voor jezelf (en anderen!) een veilige marge in. Je hebt dan meer tijd en ruimte om eventuele problemen op te vangen.

Remmen: alles of niks

Als je plotseling moet remmen, dan wil je dat het ABS-systeem optimaal werkt. ABS is je antiblokkeer­systeem dat alleen werkt als je de druk op je rem hoog houdt. Trap je rem en je koppeling daarom (als het kan tegelijk) hard in. Dus niet pompend remmen! Je wielen blijven draaien en op die manier kun je blijven sturen. Het kan ook zo zijn dat je beter helemaal niet kunt remmen. In bochten kun je bijvoorbeeld beter je gas loslaten dan remmen. Je kunt beter de auto laten glijden en rustig je stuur draaien. Zodra je weer grip hebt, ga je vanzelf de goede kant weer op (de richting waar je naartoe stuurt).