Remmen? Doe het hard of doe het niet

Wat te doen bij zomerse gladheid

Ook in de zomer kan het af en toe glad zijn op de weg. En juist omdat minder automobilisten er dan rekening mee houden, kan het extra verrassen. We geven graag een paar tips om veiliger met gladheid om te gaan.

In de zomer is het soms lange tijd droog. Bij droogte blijven olieresten, rubber en andere vuildeeltjes op de weg liggen, die anders zouden wegspoelen. Als het daarna licht gaat regenen, ontstaat er een slijmerig laagje van vuil en water. Daardoor kan het ineens behoorlijk glad worden.

Rustig optrekken en sturen

Als je te veel gas geeft vanuit stilstand, is de kans groter dat je banden gaan slippen. Trek dus op met weinig gas en laat ook de koppeling rustig opkomen. Ook raden we aan om rustig te sturen en bochten niet te scherp te nemen.

Kijk ver vooruit en houd afstand

Het is belangrijk om goed vooruit te kijken en afstand van je voorligger te houden. Op die manier bouw je voor jezelf (en anderen!) een veilige marge in. Je hebt dan meer tijd en ruimte om eventuele problemen op te vangen.

Hard remmen of niet remmen

Als je plotseling moet remmen, dan wil je dat het ABS-systeem optimaal werkt. ABS is je antiblokkeersysteem dat alleen werkt als je de druk op je rem hoog houdt. Trap je rem en je koppeling daarom (als het kan tegelijk) hard in. Dus niet pompend remmen! Je wielen blijven draaien en op die manier kun je blijven sturen.
Het kan ook zijn dat je beter helemaal niet kunt remmen. In bochten kun je bijvoorbeeld beter je gas loslaten dan remmen. Je kunt beter de auto laten glijden en rustig je stuur draaien. Zodra je weer grip hebt, ga je vanzelf de goede kant weer op (de richting waar je naartoe stuurt).