Bereken het eenvoudig

Kan jij je hypotheekschuld aflossen?

Kan jij met jouw beleggings­verzekering in de toekomst je hypotheek aflossen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, want dat hangt af van de waarde van je verzekering en daarmee van de waarde van de beleggingen in je verzekering op einddatum. Die toekomstige waarde weet niemand. Maar je kunt alvast een inschatting maken of bij het behalen van de voorbeeld­rendementen genoeg geld beschikbaar is om jouw hypotheekschuld af te lossen. Of dat een deel van de hypotheekschuld blijft bestaan. Dan weet je of het nodig is om actie te ondernemen.

Deze gegevens heb je nodig

  • De voorbeeldkapitalen van jouw beleggings­verzekering. Die voorbeeldkapitalen zijn een inschatting van de waarde aan het einde van de looptijd van je verzekering. Deze bedragen vind je op MijnReaal of op het informatieoverzicht van jouw beleggings­verzekering dat je eens per jaar van ons krijgt. In dat informatieoverzicht staan meerdere voorbeeldkapitalen gebaseerd op:

    • A. een historisch rendement
    • B. pessimistisch rendement
    • C. voorbeeld­rendement van 4%

    Elk kapitaal is gebaseerd op een ander voorbeeld­rendement. Gebruik deze 3 verschillende voorbeeldkapitalen in onderstaande be­rekening.

  • De hoogte van de hypotheekschuld waar je een beleggings­verzekering voor hebt afgesloten. Deze vind je op de jaaropgaaf die je krijgt van je hypotheekverstrekker. In alle 3 be­rekeningen is deze hetzelfde.

Bereken het mogelijke tekort*

Hypotheekschuld
Beleggings­verzekering(en)
Mogelijk tekort

Op MijnReaal kun je inloggen en je eigen gegevens bekijken. Je ziet onder andere wat de verwachte waarde van jouw verzekering op de einddatum is. Je kunt zo nodig iets aan je beleggings­verzekering wijzigen als deze niet voldoende waarde opbouwt. Blijf je financiële situatie daarom goed volgen en maak deze be­rekening ieder jaar.

* Dit zijn voorbeeldbe­rekeningen omdat je rekent met voorbeeldkapitalen. Deze voorbeeldkapitalen zijn gebaseerd op veronderstelde voorbeeld­rendementen. Het blijft dus slechts een inschatting. Dat kan helaas niet anders. Want hoeveel rendement de beleggingen in je verzekering echt gaan opleveren weet niemand.

Neem contact op met je financieel adviseur

Je kunt deze be­rekening en de uitkomsten daarvan bespreken met je financieel adviseur. Hij kijkt samen met jou naar een passende oplossing. Heb je geen financieel adviseur? Dan kun je er hier een vinden. Wil je zelf je verzekering aanpassen? Neem dan contact op met ons op via 072 – 519 47 42 of stuur een e-mail naar zelfomzetten.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over je beleggings­verzekering of wil je jouw beleggings­verzekering wijzigen? Kijk dan op de pagina beleggings­verzekering.

Of neem contact op met onze klantenservice. Stuur ons een e-mail of bel op werkdagen van 8.00 – 17.30 uur met 072 - 519 49 00.

Wij helpen je graag verder.