Je verzekering loopt af

Heb je van ons een brief ontvangen omdat je verzekering binnenkort afloopt? Met je verzekering heb je een bedrag opgebouwd waarmee je de lening geheel of gedeeltelijk aflost. En nu is het zover: binnenkort komt dit geld vrij. Lees meer over je verzekering, de mogelijkheden en een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Dit zijn je mogelijkheden

 • Lening aflossen: uitkering naar geldverstrekker

  Omdat je de verzekering hebt verbonden aan een hypotheek of geldlening, heeft je geldverstrekker recht op de uitkering. Lees hier wat we van je nodig hebben.

  • Een schriftelijk, ondertekend verzoek
   Vul het formulier Uitkering Verzekering naar geldverstrekker in en print het uit. Stuur het vervolgens samen met kopie legitimatiebewijs (zie hieronder) aan ons op. Scan de documenten in en verstuur deze via dit formulier. Of stuur ze per post naar Reaal, Postbus 274, 1800 BH Alkmaar.
  • Kopie legitimatiebewijs van de verzekeringnemer(s)
   We controleren de handtekening en het burgerservice­nummer (BSN). Scan daarom de voor- en achterkant van je legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart), of maak foto's. Stuur deze mee met je schriftelijk, ondertekende uitkeringsverzoek.
  • Schriftelijke toestemming van je geldverstrekker
   Om je verzekering te laten uitkeren moet je geldverstrekker akkoord gaan. Gebruik hiervoor het formulier Verzoek tot toestemming geldverstrekker. Print het uit, vul het in en stuur het naar je geldverstrekker via e-mail of post.

  Als we de documenten hebben ontvangen én de geldverstrekker gaat akkoord, maken wij het opgebouwde bedrag over naar de geldverstrekker. Als er na aflossing van de hypotheek of geldlening nog geld overblijft, maakt de geldverstrekker dit restant aan je over.

 • Uitkering naar de begunstigde

  In de meeste gevallen moet het geld gebruikt worden om je lening af te lossen en keren wij uit aan de geldverstrekker. Alleen als je toestemming hebt van je geldverstrekker mogen wij de uitkering aan de begunstigde overmaken.

  Uitkering op eigen rekening ontvangen
  Soms is het niet verplicht om je lening meteen af te lossen. Bijvoorbeeld als het mogelijk is om de lening langer door te laten lopen. Als je zelf de begunstigde van je verzekering bent, kun je er in dat geval voor kiezen om het bedrag op je eigen rekening te laten storten. Hiervoor heb je altijd toestemming van je geldverstrekker nodig. Informeer dus eerst bij je geldverstrekker wat jouw mogelijkheden zijn.

  Maak een afspraak met je adviseur
  Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Ga daarom naar je financieel adviseur. Je adviseur helpt je graag verder en adviseert je bij je keuze. Zorg dat je bij je bezoek aan de financieel adviseur het volgende meeneemt:

  • Je polis en de voor­waarden die er bij horen.
  • De brief die je van ons hebt gekregen over de afloop van je verzekering.

  Regel toestemming van je geldverstrekker
  Heb je je keuze gemaakt? Vraag dan aan je geldverstrekker of dat wat jij wilt mogelijk is. Je hebt namelijk altijd toestemming nodig van je geldverstrekker. Hiervoor kun je gebruikmaken van het Verzoek tot toestemming geldverstrekker (pdf). Print het uit, vul het in en stuur het naar je geldverstrekker via e-mail of post.
  Heb je al toestemming van je geldverstrekker? Lees meer over het uitkeren van je verzekering.

Je verzekering, lening en de belasting

De premies die je hebt betaald voor je verzekering kon je niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Het geld dat je straks ontvangt, is mogelijk ook niet belast. En soms heb je onder voor­waarden recht op een vrijstelling. Lees meer over de belasting en je verzekering.