Brandpreventie

Bij schade door brand staan veel bedrijven stil en gaat 50% van de bedrijven zelfs failliet. Voorkom brand met deze brandpreventietips en handige checklists.

Preventietipkaart

Brandpreventie met CAREB

We willen niet de boeman uithangen, maar brand in je bedrijfspand kan je leven behoorlijk verpesten. Vaak blijkt achteraf dat een brand voorkomen had kunnen worden met een paar eenvoudige maatregelen. Daarom zetten wij de spotlights op brandpreventie met CAREB. Een handvol tips waarmee je brand kunt voorkomen. CAREB staat voor 'carpe diem': pluk de dag, ofwel geniet van je leven als ondernemer.

 • Ruim op

  In de praktijk gebeurt dat te weinig. De kans op brand neemt af als je bijvoorbeeld na elke zaagklus de werkplaats even stofzuigt. Maar ook stof op kantoor of in een paskamer van een winkel is een brandversneller. Schoonmaken vertraagt de ontwikkeling van een beginnend brandje.

 • Zet geen voorwerpen of auto’s vlakbij je gevel

  Vracht- en bestelauto's zijn een dankbaar object voor brandstichters. Het vuur slaat zo over op het pand. Ook pallets, vuilcontainers of andere voorwerpen tegen de gevel zijn geliefd bij pyromanen, maar kunnen ook bij spontane verbranding veel schade veroorzaken.

 • Sluitronde door medewerker die als laatste weggaat

  Loop een brand- en sluitronde als je als laatste het pand verlaat. Let er niet alleen op dat ramen en tussendeuren gesloten zijn, maar brandt er geen overbodige verlichting en staat het koffiezetapparaat uit. Een controlelijst is hier een handig hulpmiddel voor.

 • Zorg voor veilige nachtverlichting tegen inbrekers

  Een of meerdere lampen laten branden om inbrekers af te schrikken is een goed idee. Controleer wel of de lamp brandveilig is. Lampen geven vaak veel warmte af en kunnen onder 'gunstige' omstandigheden brand veroorzaken. Een flikkerende TL-lamp kan een potentiele brandveroorzaker zijn.

 • Een alarm­systeem

  Wat heeft een alarm­systeem met brand te maken? Alles. Veel inbrekers wissen hun sporen maar al te graag met een lucifer. Een alarm­systeem heeft een dubbele werking. Je voorkomt diefstal én brandstichting. Zo betaalt een alarm­systeem zich snel uit.

 • Blusmiddelen zijn altijd binnen handbereik

  Direct na aankoop hangen of staan de blusmiddelen altijd op de goede plek. Zet de blusmiddelen nooit 'even' op een andere plek, en zet er ook niets voor. Check voor de zekerheid regelmatig of alle blusmiddelen nog bereikbaar zijn. En zorg ervoor dat iedereen weet waar de blusmiddelen hangen.

 • Weet hoe blusmiddelen werken

  Bij een beginnende brand weten veel medewerkers niet hoe de blusmiddelen werken. Branden worden hierdoor vaak onnodig groter. Zorg er daarom voor dat niet alleen de BHV'er over deze kennis beschikt.

 • Zorg voor een ‘gezonde’ spanning

  Veel branden ontstaan door ondeskundig gebruik van elektrische apparaten, gebrekkige apparatuur of een onveilige elektrische installatie. Zorg daarom voor veilige apparaten en voor een zorgvuldig aangelegde elektrische installatie. En hou het onderhoud up-to-date. Trek laders uit het stopcontact zodra apparatuur is opgeladen.

 • Verdiep je in innovatieve melders

  De ontwikkelingen op het gebied van innovatieve melders gaan snel. Veel apparatuur is tegenwoordig met elkaar te verbinden (Internet of Things), wat weer handige informatie kan opleveren. Gaat opeens de temperatuur in je bedrijfspand omhoog, dan kan het raadzaam zijn om via de webcam even polshoogte te nemen en de brandweer te waarschuwen bij een echte calamiteit.

Goed verzekerd

Zorg dat je voldoet aan de clausules

Naast de verzekeringsvoor­waarden gebruiken we ook clausules. Deze clausules vermelden we op de polis. In deze clausules staan extra eisen waaraan je moet voldoen. Deze zijn specifiek op jou en je werkzaamheden van toepassing. Blijkt na (brand)schade dat je niet aan deze clausules voldeed, kan dat vervelende gevolgen hebben. In de clausule bij je polis staat wat we doen als er schade is en je je niet aan de clausules hebt gehouden.

Tip! Lees de clausules goed door en volg ze op. En neem bij vragen of onduidelijkheden contact op met je adviseur.

Checklists

Online vind je veel informatie over het voorkomen van brand. Zo hebben het Verbond van Verzekeraars, MKB Nederland, VNO NCW, LTO Nederland en de Brandweer de website Checklist Brand opgezet. Op deze website staan enkele checklists over hoe je brand en brandstichting kunt voorkomen. Loop ze door.

 • Checklist brandstichting

  De Checklist brandstichting helpt bij het inventariseren van de kans op brandstichting en het beperken van deze kans.
 • Checklist brandgevaarlijke werkzaamheden

  Met de Checklist brandgevaarlijke werkzaamheden kun je nagaan wat de kans op brand is als gevolg van werkzaamheden binnen het bedrijf.
 • Checklist Stalbrand

  Ook voor de agrarische sector is er een Checklist stalbranden ontwikkeld. De checklist helpt je bij het beperken van de kans op brand.
 • Formulier brandgevaarlijke werkzaamheden

  Heb je iemand de opdracht gegeven om brandgevaarlijke werkzaamheden uit te voeren in je bedrijfspand of de directe omgeving? Vul dan samen het formulier brandgevaarlijke werkzaamheden (pdf) in en onderteken het.