Brandpreventie

Bij schade door brand staan veel bedrijven stil en gaat 50% van de bedrijven zelfs failliet. Voorkom brand met deze brandpreventietips en handige checklists.

Preventietipkaart

Brandpreventie met CAREB

We willen niet de boeman uithangen, maar brand in je bedrijfspand kan je leven behoorlijk verpesten. Vaak blijkt achteraf dat een brand voorkomen had kunnen worden met een paar eenvoudige maatregelen. Daarom zetten wij de spotlights op brandpreventie met CAREB. Een handvol tips waarmee je brand kunt voorkomen. CAREB staat voor 'carpe diem': pluk de dag, ofwel geniet van je leven als ondernemer.

Tips

Zo voorkom je brand

 • Ruim op

  Opruimen, het klinkt heel simpel. Maar in de praktijk gebeurt dat toch te weinig. Ben je timmerman of aannemer met een eigen werkplaats? De kans op brand neemt zienderogen af als je na elke zaagklus de werkplaats even aanzuigt. Maar ook stof op kantoor of bijvoorbeeld in een paskamer van een winkel is een brandversneller. Schoonmaken vertraagt de ontwikkeling van een beginnend brandje. Vergeet bij het opruimen de buitenboel niet!

 • Zet geen voorwerpen of auto’s vlakbij je gevel

  Mooi! Een rijtje bestelauto's in het gelid voor de gevel of ingang van je bedrijfspand. Vracht- en bestelauto's zijn echter een dankbaar object voor brandstichters. Het vuur slaat zo over op het pand. En dan nog iets. Een voor de deur geparkeerde vrachtauto geeft inbrekers de gelegenheid om de voordeur te forceren zonder dat iemand het ziet. Ook pallets, vuilcontainers of andere voorwerpen tegen de gevel zijn een bewezen (!) uitnodiging voor pyromanen.

 • Sluitronde door medewerker die als laatste weggaat

  Vaak zijn het dezelfde medewerkers die als laatste het pand verlaten. Vraag hen dagelijks even rond te lopen. Zijn alle ramen dicht, brandt er geen overbodige verlichting en staat het koffiezetapparaat uit? Laat ze bijhouden wat ze zien.

 • Zorg voor veilige nachtverlichting tegen inbrekers

  Een of meerdere lampen laten branden om inbrekers af te schrikken is een goed idee. Controleer wel of de lamp brandveilig is. Lampen geven vaak veel warmte af en kunnen onder 'gunstige' omstandigheden brand veroorzaken.

 • Een alarm­systeem

  Wat heeft een alarm­systeem met brand te maken? Alles. Veel inbrekers wissen hun sporen maar al te graag met een lucifer. Een alarm­systeem heeft een dubbele werking. Je voorkomt diefstal én brandstichting. Zo betaalt een alarm­systeem zich snel uit.

 • Blusmiddelen zijn altijd binnen handbereik

  Direct na aankoop hangen of staan de blusmiddelen altijd op de goede plek. Iedereen ziet ze staan. Hou dat zo. Zet de blusmiddelen nooit 'even' op een andere plek, of zet er ook niets voor, ook niet voor een seconde. Voor je het weet, verplaatst iemand anders ze weer, of komt er nog een pallet goederen voor te staan. Check voor de zekerheid tenminste één keer per week of alle blusmiddelen nog bereikbaar zijn.

 • Weet hoe blusmiddelen werken

  Het gebeurt echt. Bij een beginnende brand pakt de eerste de beste medewerker de brandblusser en holt op het vuur af. Maar dan... "Hoe werkt het ding eigenlijk?" Veel bedrijven hebben (verplicht) een of meer BHV'ers. Zij zijn uiteraard op de hoogte van de werking van blusmiddelen. Zorg er ook voor dat andere medewerkers weten hoe ze brandjes bestrijden met een brandblusser of blusdeken. Een leuk en nuttig bedrijfsuitje!

 • Zorg voor een ‘gezonde’ spanning

  Veel branden ontstaan door ondeskundig gebruik van elektrische apparaten, gebrekkige apparatuur of een onveilige elektrische installatie. En het brengt ook de veiligheid van medewerkers in gevaar. Zorg daarom voor veilige apparaten en voor een zorgvuldig aangelegde en óók onderhouden elektrische installatie.

  Meer informatie over elektra en brand vind je in de brochure:

Goed verzekerd

Zorg dat je voldoet aan de clausules

Naast de verzekeringsvoor­waarden gebruiken we ook clausules. Deze clausules vermelden we op de polis. In deze clausules staan extra eisen waaraan je moet voldoen. Deze zijn specifiek op jou en je werkzaamheden van toepassing. Blijkt na (brand)schade dat je niet aan deze clausules voldeed, kan dat vervelende gevolgen hebben. In de clausule bij je polis staat wat we doen als er schade is en je je niet aan de clausules hebt gehouden.

Tip! Lees de clausules goed door en volg ze op. En neem bij vragen of onduidelijkheden contact op met je adviseur.

Checklists

Online vind je veel informatie over het voorkomen van brand. Zo hebben het Verbond van Verzekeraars, MKB Nederland, VNO NCW, LTO Nederland en de Brandweer de website Checklist Brand opgezet. Op deze website staan enkele checklists over hoe je brand en brandstichting kunt voorkomen. Loop ze door.

 • Checklist brandstichting

  De Checklist brandstichting helpt bij het inventariseren van de kans op brandstichting en het beperken van deze kans.
 • Checklist brandgevaarlijke werkzaamheden

  Met de Checklist brandgevaarlijke werkzaamheden kun je nagaan wat de kans op brand is als gevolg van werkzaamheden binnen het bedrijf.
 • Checklist Stalbrand

  Ook voor de agrarische sector is er een Checklist stalbranden ontwikkeld. De checklist helpt je bij het beperken van de kans op brand.
 • Formulier brandgevaarlijke werkzaamheden

  Heb je iemand de opdracht gegeven om brandgevaarlijke werkzaamheden uit te voeren in je bedrijfspand of de directe omgeving? Vul dan samen het formulier brandgevaarlijke werkzaamheden (pdf) in en onderteken het.
Help me nu

Help me nu

 • Veelgestelde vragen

 • Social media

  Stel ons je vraag en je ontvangt tijdens openingstijden binnen 1 uur een reactie.

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

 • Zelf regelen

  Verandert er iets in jouw persoonlijke situatie of wil je je verzekering wijzigen?

 • Chat

  Direct antwoord op je vraag? Start de chat. Wij zitten voor je klaar!

  Chat met ons

  Sorry, op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar.

  Direct antwoord op je vraag? Start de chat. Wij zitten voor je klaar!

  Chat met ons

  Sorry, op dit moment zijn er geen medewerkers beschikbaar.

  Waar gaat je vraag over?

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

 • Bellen

  We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 8.00 en 21.00 uur. Op zaterdag kun je ons bereiken tussen 10.00 en 16.00 uur.

  072 - 519 40 00

 • Adviseur

  Je kan veel zelf doen, maar in sommige situaties is hulp van een onafhankelijk adviseur een goede keus.

 • Feedback

  Help ons deze pagina nog beter te maken.