Voor wie is dit fonds?
Reaal Optimaal Paars past goed bij de belegger die kiest voor veel risico en verwacht daar op langere termijn meer rendement mee te behalen. En die daarnaast maatschappelijk bewust wil beleggen. Kijk in MijnReaal bij 'Wijzigen beleggingsfondsen' of dit fonds voor jouw verzekering beschikbaar is.
Wat is het beleggingsdoel?
Reaal Optimaal Paars belegt in de Optimaal Paars Pool. Deze pool belegt gespreid over de volgende twee pools:
- 90% in de Wereld Aandelenpool
- 10% in de Euro Vastgoedfondsen pool
De Euro Vastgoedfondsen pool belegt in het Zwitserleven Vastgoedfonds en de Wereld Aandelenpool belegt in de Amerika Aandelenpool, de Global Emerging Markets Equity Pool, het Zwitserleven Index Aandelenfonds Pacific en het Zwitserleven Europees Aandelenfonds.
Het beleggingsdoel van Reaal Optimaal Paars is gelijk aan dat van de onderliggende pools en fondsen.
Voor het Zwitserleven Europees Aandelenfonds, de Amerika Aandelenpool en de Global Emerging Markets Equity Pool is het beleggingsdoel een financieel rendement te behalen dat ten minste gelijk is aan het rendement van de benchmark.
Het beleggingsdoel van het Zwitserleven Index Aandelenfonds Pacific en van de Euro Vastgoedfondsen pool is een financieel rendement te behalen dat het rendement van de benchmark zoveel als mogelijk benadert.
Tijdelijk kan Reaal Optimaal Paars liquiditeiten aanhouden.
Hoe belegt het fonds?
De vermogensbeheerder selecteert alleen beleggingen waarin vanuit het ESG (Environmental, Social en Governance) beleid van het fonds mag worden belegd. Die groep van toegestane beleggingen noemen we het beleggingsuniversum.
Voor een deel van de beleggingen streeft de vermogensbeheerder ernaar om het rendement van het fonds zo dicht mogelijk bij het rendement van de benchmark te laten blijven. Voor het andere deel maakt de vermogensbeheerder een selectie van beleggingen uit het beleggingsuniversum.
Waarin belegt het fonds?
Beleggingen worden beoordeeld op sociaal-ethische principes op het gebied van mens, milieu en maatschappij (ESG), waarbij ondernemingen tevens worden beoordeeld op de potentie en intentie om verandering aan te brengen. Wij beleggen niet in ondernemingen, overheden en instellingen die onacceptabel gedrag vertonen of zich niet willen aanpassen (niet adaptief). Als we ergens niet in willen beleggen noemen we dat uitsluiten. Daarnaast geven we elke belegging een ESG-score. Hoe positiever de belegging is op het gebied van mens, milieu en maatschappij hoe hoger de score.
Reaal Optimaal Paars belegt voor
- 90% in wereldwijde aandelen, verdeeld over de volgende regio’s.
- 33,75% in de regio Europa via het Zwitserleven Europees Aandelenfonds
- 33,75% in de regio Noord-Amerika via de Amerika Aandelenpool
- 13,50% in de regio Pacific via het Zwitserleven Index Aandelenfonds Pacific
- 9,00% in de regio Opkomende Landen via de Global Emerging Markets Equity Pool - 10% in Europees vastgoed via het Zwitserleven Vastgoedfonds
Welke fondskosten worden in rekening gebracht?
De kosten in verband met de beleggingen zijn 1,50% per jaar. Deze bestaan uit:
- Lopende kosten factor (LKF), deze wordt verrekend in het beleggingsfonds. De verwachte LKF is 1,25% per jaar. Dit is inclusief de LKF van de onderliggende pools en fondsen.
- Kosten verzekeraar, deze worden verrekend in het beleggingsfonds: 0,25%
Documenten
De door vermogensbeheerder beschikbaar gestelde informatie over de onderliggende fondsen en de onderliggende aandelenpools:
- In het Prospectus Zwitserleven Beleggingsfondsen, hoofdstuk 4 vind je in de beschrijving van het beleggingsbeleid hoe het Zwitserleven Europees Aandelenfonds voldoet aan de ES-kenmerken.
- In het Prospectus Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen, hoofdstuk 4 vind je in de beschrijving van het beleggingsbeleid hoe het Zwitserleven Index Aandelenfonds Pacific voldoet aan de ES-kenmerken.
- Informatie over resultaten van het afgelopen jaar met betrekking tot duurzaamheid vind je hoofdstuk 1.11 van het Jaarverslag Zwitserleven Beleggingsfondsen en van het Jaarverslag Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen. De meest actuele informatie over resultaten wordt elk jaar verwacht in het tweede kwartaal.
- In het Prospectus Amerika Aandelenpool en het Prospectus Global Emerging Markets Equity Pool vind je in de beschrijving van het beleggingsbeleid hoe deze pools voldoen aan de ES-kenmerken.
- Informatie over resultaten van het afgelopen jaar met betrekking tot duurzaamheid van de aandelenpools vind je in het Jaarverslag ACTIAM Beleggingspools. De meest actuele informatie over resultaten wordt elk jaar verwacht in het tweede kwartaal.
- In de Factsheet vind je actuele informatie over rendementen en de samenstelling van het fonds. We actualiseren de Factsheet elk kwartaal.
Lees meer over het stembeleid van Reaal rond beleggingsfondsen.
De waarde van je beleggingen kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De informatie op deze webpagina is niet bedoeld als beleggingsadvies.