Aanpassen van je beleggings­verzekering

Je kunt je verzekering zonder kosten aanpassen. Hier lees je welke mogelijkheden je hebt.

 • Verzekerd bedrag van de overlijdensrisico­verzekering aanpassen

  Verzekerd bedrag van de overlijdensrisico­dekking aanpassen of oversluiten

  Op het polisblad staat of je een overlijdensrisico­dekking hebt afgesloten. Er wordt dan een bedrag uitgekeerd bij overlijden. Op het jaarlijkse waardeoverzicht kun je zien hoeveel je hiervoor betaalt (onder risicopremies).

  Heb je een overlijdensrisicodekking in je beleggings­verzekering? Dan kun je overwegen het verzekerde bedrag van jezelf of je eventuele partner te verlagen, stop te zetten of een losse overlijdensrisico­verzekering af te sluiten. Aan deze wijziging zijn kosten verbonden.

  Als je de overlijdensrisicodekking verlaagt of oversluit naar een losse overlijdensrisicoverzekering, kan een groter deel van je premie worden belegd. En kun je naar verwachting meer opbouwen. Je kunt hiervoor zelf eenvoudig een be­rekening van de eind­waarde aanvragen. Bij deze be­rekening wordt uitgegaan van het stopzetten van je overlijdensrisico­verzekering. Sluit je een losse overlijdensrisicoverzekering? Dan moet je voor de overlijdensrisicoverzekering ook premie betalen.

 • Ander beleggingsfonds kiezen

  Ander beleggings­fonds kiezen

  Wil je een ander fonds kiezen? Dan kun je switchen. Dat wil zeggen dat je een beleggings­fonds omzet naar een ander beleggings­fonds. Er zijn verschillende redenen om te switchen, bijvoorbeeld omdat je beleggings­fondsen wilt met meer of juist minder risico. Of omdat je beleggings­fondsen wilt met lagere fondskosten.

 • Premiebedrag wijzigen

  Premie­bedrag wijzigen

  Wil je meer of juist minder geld in je beleggings­verzekering stoppen? Dan kun je overwegen om je premie te verhogen, te verlagen of een extra storting te doen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Je kunt je verzekering ook premievrij maken. Dan betaal je geen premie meer en wordt je eindkapitaal bepaald door de waardeontwikkeling van je huidige kapitaal.

  Hou er wel rekening mee dat:

  • Het mogelijk is dat je verzekering 'leegloopt' bij een grote verlaging van je premie. Dit kan gebeuren als er na aftrek van de kosten en eventuele risicopremies weinig of niets meer overblijft om te beleggen. Dit kan nog eens versterkt worden door een dalende koers van je beleggings­fonds.
  • Een aanpassing van de premie kan gevolgen hebben voor je verzekering. Dit heeft meestal te maken met de belastingregels. Bespreek je mogelijkheden daarom altijd met een financieel adviseur.
  • Je toestemming nodig hebt van de geldverstrekker om je verzekering aan te passen als je verzekering bij een hypotheek of geldlening hoort.