Mogelijkheden met je beleggings­verzekering

Je kunt je beleggings­verzekering laten aanpassen, overstappen naar een ander product of niets veranderen. Bekijk de mogelijkheden.

Welke mogelijkheden heb je?

Vraag je jezelf ook wel eens af of jouw beleggings­verzekering nog wel een goede keuze is? En of er mogelijkheden zijn om de opbrengst te verhogen? We vertellen je graag wat mogelijk is. Neem je verzekering eens goed onder de loep!

Mogelijkheden met je beleggingsverzekering

  • Aanpassen van je beleggingsverzekering

    Je kunt je verzekering zonder kosten aanpassen. Dit zijn je mogelijkheden:

    • Verzekerd bedrag van de overlijdensrisico­verzekering aanpassen
    • Ander beleggings­fonds kiezen
    • Premie­bedrag wijzigen

    Let op - Hoort jouw verzekering bij een hypotheek of geldlening? Dan heb je toestemming nodig van de geldverstrekker, de bank die de hypotheeklening heeft verstrekt, om je verzekering aan te passen of om over te stappen naar een ander product. Ook kan het zijn dat je geldverstrekker kosten rekent voor het aanpassen van de hypotheek. Informeer hiernaar bij je financieel adviseur.

  • Overstappen naar ander product

    Je kunt zonder afkoopkosten overstappen naar een ander product.

    Let op - Als je verzekering bij een hypotheek of geldlening hoort, heb je toestemming nodig van de geldverstrekker (bijvoorbeeld bank) om je verzekering aan te passen of om over te stappen naar een ander product. Ook kan het zijn dat je geldverstrekker kosten rekent voor het aanpassen van je hypotheek. Informeer hiernaar bij je financieel adviseur. Heb je garantie in je verzekering? Door het overstappen naar een ander product verlies je de mogelijkheid van garantie.

    Als je overstapt, dan keren we de gehele waarde van je huidige beleggings­verzekering uit. Je betaalt dus geen afkoopkosten. Ook niet als je overstapt naar een alternatief van een andere verzekeraar of bank. Je financieel adviseur kan samen met jou bekijken naar welke alternatieve producten je kunt overstappen.

  • Niets veranderen

    Als je niets verandert, loopt je beleggings­verzekering ongewijzigd door. Je blijft dan in dezelfde fondsen beleggen en voor hetzelfde bedrag verzekerd. Er zijn verschillende redenen om niets te veranderen aan je beleggings­verzekering. Misschien heb je een garantie op je huidige verzekering, waardoor je de verzekering wilt houden. Of misschien is de verwachte waarde voldoende om je doel te halen.

    Er zijn verschillende redenen om wél iets te veranderen:

    • Je hebt misschien een hoger bedrag nodig voor (aanvulling op) je pensioen of om je hypotheek af te lossen.
    • Je kunt misschien besparen op de kosten of inhoudingen. Daardoor blijft er meer over om een bedrag op te bouwen voor het doel dat je wilt bereiken.
    • Door het bedrag van de overlijdensrisico­verzekering te verlagen of uit de verzekering te halen, kan er een hoger bedrag overblijven om mee te beleggen.

    Zolang je niets verandert, blijft je verzekering ongewijzigd. Hou er rekening mee dat je mogelijk minder waarde opbouwt dan je bedoeling is. Bijvoorbeeld omdat de opgebouwde waarde van de verzekering op de einddatum niet hoog genoeg is om de hypotheek af te lossen en je een restschuld overhoudt. Of je opgebouwde waarde is niet hoog genoeg voor (de aanvulling op) je pensioen.

Kan jij je hypotheekschuld aflossen?

Kan jij met jouw beleggings­verzekering in de toekomst je hypotheek aflossen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, want dat hangt af van de waarde van je verzekering en daarmee van de waarde van de beleggingen in je verzekering op einddatum. Bereken het mogelijke tekort op de pagina restschuld berekenen.

Advies van je financieel adviseur

Je financieel adviseur kan je helpen om jouw mogelijkheden uit te werken voor het verbeteren van jouw beleggings­verzekering. Hij houdt daarbij ook rekening met eventuele gevolgen voor de belastingheffing. Dit noemen wij hersteladvies. Belangrijk, want die gevolgen kunnen groot zijn en voor onaangename financiële verrassingen zorgen. En als je een beslissing hebt genomen, zorgt hij ervoor dat je polis wordt gewijzigd.

Informatie van het NIBUD

Op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) staat informatie over beleggings­verzekeringen. En over het hersteladviesgesprek. In de folder 'Een beleggings­verzekering? Kom in actie en praat met uw adviseur' lees je wat er kan gebeuren als je het doel van je beleggings­verzekering niet haalt. En waarom een hersteladviesgesprek zo belangrijk is.

Informatie van de AFM

Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de financiële dienstverlening, vind je meer informatie over beleggings­verzekeringen en de rol van je adviseur. Ook heeft de AFM de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet in de folder 'Beleggings­verzekering? Kom in actie!'.

Nazorg beleggings­verzekeringen

We hebben de afgelopen jaren veel energie gestoken in het informeren en activeren van klanten met een Niet opbouwende polis, een Hypotheekgebonden polis of een Pensioengebonden polis. Hier zie je laatste  activerings­percentages. Heb je een beleggings­verzekering bij Reaal en wil je daarover in gesprek met ons? Neem dan contact op met onze klantenservice via 072 - 519 49 88.