Mogelijkheden met je beleggingsverzekering

Je kunt je beleggingsverzekering laten aanpassen, overstappen naar een ander product of niets veranderen. Bekijk de mogelijkheden.

Check je waarde

Welke mogelijkheden heb je?

De laatste jaren zijn beleggingsverzekeringen negatief in het nieuws geweest. De opbrengst valt tegen, waardoor de kans groot is dat je te weinig waarde opbouwt om je doel te halen. Vraag je jezelf ook wel eens af of jouw beleggingsverzekering nog wel een goede keuze is? We geven je daarom graag duidelijkheid over mogelijkheden om hier iets aan te doen. Neem je verzekering eens goed onder de loep!

Aanpassen van je beleggingsverzekering

Je kunt je verzekering nu zonder kosten aanpassen. Bij de blauwe pijltjes lees je welke mogelijkheden je hebt.

Let op - Hoort jouw verzekering bij een hypotheek of geldlening? Dan heb je toestemming nodig van de geldverstrekker, de bank die de hypotheeklening heeft verstrekt, om je verzekering aan te passen of om over te stappen naar een ander product. Lees er meer over op de pagina verpande beleggingsverzekering. Ook kan het zijn dat je geldverstrekker kosten rekent voor het aanpassen van de hypotheek. Informeer hiernaar bij je financieel adviseur.

Verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering aanpassen

Op het polisblad staat of je een overlijdensrisicodekking hebt afgesloten. Er wordt dan een bedrag uitgekeerd bij overlijden. Op het jaarlijkse waardeoverzicht kun je zien hoeveel je hiervoor betaalt (onder risicopremies).
Heb je een uitkering bij overlijden in je beleggingsverzekering? Dan kun je overwegen het verzekerde bedrag van jezelf of je eventuele partner te verlagen, stop te zetten of een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hier zijn nu geen kosten aan verbonden.
Als je het overlijdensrisico verandert, kan een groter deel van je premie worden belegd. En kun je naar verwachting meer opbouwen. Je kunt hiervoor zelf eenvoudig een berekening van de eindwaarde aanvragen. Bij deze berekening wordt uitgegaan van het stopzetten van je overlijdensrisicoverzekering.

Ander beleggingsfonds kiezen

Wil je een ander fonds kiezen? Dan kun je switchen. Dat wil zeggen dat je een beleggingsfonds omzet naar een ander beleggingsfonds. Er zijn verschillende redenen om te switchen, bijvoorbeeld omdat je beleggingsfondsen wilt met meer of juist minder risico. Of omdat je beleggingsfondsen wilt met lagere fondskosten. Lees meer

Premiebedrag wijzigen

Wil je meer of juist minder geld in je beleggingsverzekering stoppen? Dan kun je overwegen om je premie te verlagen of een extra storting te doen. Hier zijn nu geen kosten aan verbonden. Je kunt je verzekering ook premievrij maken. Dan betaal je geen premie meer en wordt je eindkapitaal bepaald door de waardeontwikkeling van je huidige kapitaal.

Hou er wel rekening mee dat:

 • Het mogelijk is dat je verzekering 'leegloopt' bij een grote verlaging van je premie. Dit kan gebeuren als er na aftrek van de kosten en eventuele risicopremies weinig of niets meer overblijft om te beleggen. Dit kan nog eens versterkt worden door een dalende koers van je beleggingsfonds.
 • Je toestemming nodig hebt van de geldverstrekker om je verzekering aan te passen als je verzekering bij een hypotheek of geldlening hoort. Lees er meer over op de pagina verpande beleggingsverzekering.

Overstappen naar ander product

Je kunt nu zonder afkoopkosten overstappen naar een ander product. Ook als dat naar een andere verzekeraar of bank is. Bij de blauwe pijltjes lees je welke mogelijkheden er zijn.

Let op! - Als je verzekering bij een hypotheek of geldlening hoort, heb je toestemming nodig van de geldverstrekker (bijvoorbeeld bank) om je verzekering aan te passen of om over te stappen naar een ander product. Lees er meer over op de pagina verpande beleggingsverzekering. Ook kan het zijn dat je geldverstrekker kosten rekent voor het aanpassen van je hypotheek. Informeer hiernaar bij je financieel adviseur. Heb je garantie in je verzekering? Door het overstappen naar een ander product verlies je de mogelijkheid van garantie.

Als je overstapt, dan keren we de gehele waarde van je huidige beleggingsverzekering uit. Je betaalt nu dus geen afkoopkosten. Ook niet als je overstapt naar een alternatief van een andere verzekeraar of bank. Je financieel adviseur kan samen met jou bekijken naar welke alternatieve producten je kunt overstappen.

Sparen of beleggen bij een bank

Een eenvoudige manier om een bedrag op te bouwen bij een bank. Je kunt kiezen voor de zekerheid van sparen of de kansen van beleggen. Als je kiest voor sparen, let dan goed op de hoogte van de rente en de voorwaarden. Bij beleggen zijn vooral de fondsen waarin je kunt beleggen belangrijk. Let hierbij op de kosten, het rendement en het risico van de fondsen. Het bedrag dat je inlegt op de bankrekening kun je niet aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor hoef je er straks - als je het geld opneemt - niet alsnog belasting over te betalen.

Let op - In bepaalde gevallen moet je belasting betalen over je spaargeld of beleggingen. Deze belasting heet vermogensrendementsheffing en bedraagt 1,2% per jaar.

De mogelijkheden: op 1 april is Reaal Bancaire Diensten overgegaan naar BLG Wonen. Voor de mogelijkheden van een rekening verwijzen wij je graag naar BLG Wonen.

Losse overlijdensrisicoverzekering

Als je overstapt naar sparen of beleggen bij een bank kun je daarbij een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zo zorg je ervoor dat er een aanvullend bedrag wordt uitgekeerd als de verzekerde (bijvoorbeeld jijzelf of jouw partner) overlijdt. Afhankelijk van het bedrag kan dit zonder dat je een gezondheidsverklaring hoeft in te vullen en zonder medische keuring. Als je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluit, dan vragen wij een gezondheidsverklaring.

Scherpe premie

Een losse verzekering is vaak voordeliger omdat de premies voor deze verzekeringen de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Reaal staat bekend om scherpe premies.

Moderne beleggingsverzekering

We hebben een nieuwe beleggingsverzekering ontwikkeld, die de nadelen van veel van de oudere beleggingsverzekeringen niet heeft. Kenmerken van de Vermogensverzekering:

 • Een bedrag opbouwen door te beleggen
 • Lage kosten die duidelijk staan vermeld
 • Eenvoudig na te rekenen
 • Eenvoudig kiezen voor meer of minder beleggingsrisico
 • Beleggingsrisico automatisch af te bouwen
 • Geen hefboom- en inteereffect

De Vermogensverzekering komt in de plaats van de beleggingsverzekering die je nu hebt. Dit product is dus niet af te sluiten voor nieuwe klanten.

Meer over deze beleggingsverzekering

We laten je graag kennismaken met de Reaal Vermogensverzekering, een nieuwe beleggingsverzekering met lage kosten die duidelijk staan vermeld. Je weet precies welk gedeelte van je premie wordt belegd. Als de verzekerde (bijvoorbeeld jijzelf of je partner) overlijdt, dan wordt de waarde van de beleggingen uitgekeerd. Je kunt ook kiezen voor een aanvullende uitkering bij overlijden. Dan wordt er een aanvullend bedrag uitgekeerd als de verzekerde overlijdt. Afhankelijk van het bedrag kan dit zonder dat je een gezondheidsverklaring hoeft in te vullen en zonder medische keuring.

Eenvoudig met meer of minder risico beleggen

Omdat je niet spaart maar belegt, loop je het risico dat de waarde van de beleggingen tegenvalt. Maar je hebt ook kans op een aantrekkelijk rendement. Je kunt het risico dat je loopt met de beleggingen beïnvloeden door je fondskeuze. Dit is extra makkelijk omdat er vijf verschillende fondsen zijn: van zeer weinig tot veel risico. Je kunt er zelfs voor kiezen om het risico tijdens de looptijd automatisch te verminderen.

Banksparen voor een lijfrente

Kenmerken van een lijfrente opbouwrekening:

 • Een bedrag opbouwen door te sparen of beleggen
 • Op een geblokkeerde rekening
 • Inleg onder voorwaarden aftrekbaar
 • Geen kosten over de storting
 • Geen kosten voor de aan- of verkoop van beleggingseenheden
 • Te combineren met verzekering voor uitkering bij overlijden

Banksparen betekent dat je spaart of belegt op een geblokkeerde rekening. Hierbij kun je de inleg onder voorwaarden aftrekken van de belasting. Met een lijfrente opbouwrekening spaar je zo voor een aanvulling op je pensioen. Na de opbouwperiode koop je met het bedrag dat je hebt opgebouwd een (maandelijkse) lijfrente-uitkering aan.

Je kunt op ieder moment geld storten en je bepaalt zelf of je spaart, belegt of allebei. Als je kiest voor sparen let dan goed op de hoogte van de rente. Bij beleggen zijn vooral de fondsen waarin je kunt beleggen belangrijk. Let hierbij op de kosten, het rendement en het risico van de fondsen.

Je inleg is onder voorwaarden aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Je moet er dan later, als het opgebouwde bedrag wordt uitgekeerd, alsnog belasting over betalen. Dit kan aantrekkelijk zijn als je verwacht later minder belasting te betalen dan nu.

De mogelijkheden: op 1 april is Reaal Bancaire Diensten overgegaan naar BLG Wonen. Voor de mogelijkheden van een lijfrenterekening verwijzen wij je graag naar BLG Wonen.

Losse verzekering voor uitkering bij overlijden

Als je overstapt naar sparen of beleggen bij een bank kun je daarbij een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zo zorgt je ervoor dat er een aanvullend bedrag wordt uitgekeerd als de verzekerde (bijvoorbeeld jijzelf of je partner) overlijdt. Afhankelijk van het bedrag kan dit zonder dat je een gezondheidsverklaring hoeft in te vullen en zonder medische keuring. Als je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluit, dan vragen wij een gezondheidsverklaring.

Scherpe premie

Een losse verzekering is vaak voordeliger omdat de premies voor deze verzekeringen de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Reaal staat bekend om scherpe premies.

Banksparen met een gouden handdruk opbouwrekening

Kenmerken van een gouden handdruk opbouwrekening:

 • Een bedrag opbouwen door te sparen of beleggen.
 • Op een geblokkeerde rekening.
 • Inleg onder voorwaarden aftrekbaar.
 • Geen kosten over de storting.
 • Geen kosten voor de aan- of verkoop van beleggingseenheden.
 • Te combineren met verzekering voor uitkering bij overlijden.

Banksparen betekent dat je spaart of belegt op een geblokkeerde rekening. Op een gouden handdruk opbouwrekening spaar je met het geld dat je bij je ontslag hebt gekregen. Met het bedrag op je gouden handdruk opbouwrekening kun je een (maandelijkse) uitkering aankopen waarmee je jouw inkomen, zoals je pensioen, aanvult.

Je bepaalt zelf of je spaart, belegt of allebei. Als je kiest voor sparen, let dan goed op de hoogte van de rente. Bij beleggen zijn vooral de fondsen waarin je kunt beleggen belangrijk. Let hierbij op de kosten, het rendement en het risico van de fondsen.

Hou er rekening mee dat je straks over de uitkeringen belasting moet betalen.

De mogelijkheden: op 1 april is Reaal Bancaire Diensten overgegaan naar BLG Wonen. Voor de mogelijkheden van een gouden handdruk rekening verwijzen wij je graag naar BLG Wonen.

Losse verzekering voor uitkering bij overlijden

Als je overstapt naar sparen of beleggen bij een bank kun je daarbij een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Zo zorgt je ervoor dat er een aanvullend bedrag wordt uitgekeerd als de verzekerde (bijvoorbeeld jijzelf of je partner) overlijdt. Afhankelijk van het bedrag kan dit zonder dat je een gezondheidsverklaring hoeft in te vullen en zonder medische keuring. Als je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluit, dan vragen wij een gezondheidsverklaring.

Scherpe premie

Een losse verzekering is vaak voordeliger omdat de premies voor deze verzekeringen de afgelopen jaren sterk zijn gedaald. Reaal staat bekend om scherpe premies.

Niets veranderen

Als je niets verandert, loopt je beleggingsverzekering ongewijzigd door. Je blijft dan in dezelfde fondsen beleggen en voor hetzelfde bedrag verzekerd. Er zijn verschillende redenen om niets te veranderen aan je beleggingsverzekering. Misschien heb je een garantie op je huidige verzekering, waardoor je de verzekering wilt houden. Of misschien is de verwachte waarde voldoende om je doel te halen.

Er zijn verschillende redenen om wél iets te veranderen:

 • Je hebt misschien een hoger bedrag nodig voor (aanvulling op) je pensioen of om je hypotheek af te lossen.
 • Je kunt misschien besparen op de kosten of inhoudingen. Daardoor blijft er meer over om een bedrag op te bouwen voor het doel dat je wilt bereiken.
 • Door het bedrag van de overlijdensrisicoverzekering te verlagen of uit de verzekering te halen, kan er een hoger bedrag overblijven om mee te beleggen.

Zolang je niets verandert, blijft je verzekering ongewijzigd. Hou er rekening mee dat je mogelijk minder waarde opbouwt dan je bedoeling is. Bijvoorbeeld omdat de opgebouwde waarde van de verzekering op de einddatum niet hoog genoeg is om de hypotheek af te lossen en je een restschuld overhoudt. Of je opgebouwde waarde is niet hoog genoeg voor (de aanvulling op) je pensioen.

Kan jij je hypotheekschuld aflossen?

Kan jij met jouw beleggingsverzekering in de toekomst je hypotheek aflossen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, want dat hangt af van de waarde van je verzekering en daarmee van de waarde van de beleggingen in je verzekering op einddatum. Bereken het mogelijke tekort op de pagina restschuld berekenen.

Advies van je financieel adviseur of adviesloket

Je financieel adviseur kan je helpen om jouw mogelijkheden uit te werken voor het verbeteren van jouw beleggingsverzekering. Hij houdt daarbij ook rekening met eventuele gevolgen voor de belastingheffing. Belangrijk, want die gevolgen kunnen groot zijn en voor onaangename financiële verrassingen zorgen. En als je een beslissing hebt genomen, zorgt hij ervoor dat je polis wordt gewijzigd. Wil je een hersteladvies van iemand anders? Dan kun je contact opnemen met het loket hersteladvies beleggingsverzekeringen. Dit loket geeft een gratis advies, mogelijk gemaakt door het Verbond van Verzekeraars. Via het loket kun je eenmalig een gratis en vrijblijvend hersteladvies krijgen over jouw beleggingsverzekering.

Informatie van het NIBUD

Op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) staat informatie over beleggingsverzekeringen. En over het hersteladviesgesprek. Op die website vind je ook een handig stappenplan om te checken of jouw beleggingsverzekering aangepast moet worden. In de folder 'Een beleggingsverzekering? Kom in actie en praat met uw adviseur' lees je wat er kan gebeuren als je het doel van je beleggingsverzekering niet haalt. En waarom een hersteladviesgesprek zo belangrijk is.

Informatie van de AFM

Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de financiële dienstverlening, vind je meer informatie over beleggingsverzekeringen en de rol van je adviseur. Ook heeft de AFM de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet in de folder 'Beleggingsverzekering? Kom in actie!'.

Nazorg beleggingsverzekeringen

We hebben het afgelopen jaar veel energie gestoken in het informeren en activeren van klanten met een Niet opbouwende polis, een Hypotheekgebonden polis of een Pensioengebonden polis. Inmiddels zijn de meest actuele activeringspercentages bekend. Heeft u een beleggingsverzekering bij Reaal en wilt u daarover in gesprek met ons? Neem dan contact op met onze klantenservice via 072 - 519 49 88.

Zo werkt de compensatieregeling

Je hebt een brief ontvangen waarin staat of jij recht hebt op compensatie. Of je hebt de advertentie in de landelijke dagbladen gelezen.

Meer informatie


Heb je vragen?

Wij beantwoorden ze graag. Jij kan kiezen op welke manier. Help me nu


Mogelijkheden met je beleggingsverzekering

 • Bekijk hoeveel je beleggingsverzekering waard is
 • Waarvoor je verzekerd bent
 • Wat je mogelijkheden zijn voor de toekomst

Check je waarde

Help me nu

Help me nu