Interview

Wat als je partner overlijdt?

Elly Langver-de Tombe was 44 jaar toen haar man overleed. Ze bleef achter met 2 kinderen. Hoe redde zij het financieel? En wat raadt zij jou aan?

Wat is er precies gebeurd?

In 2003 gingen we met het gezin op zomervakantie. Mijn man voelde zich na de vakantie niet zo lekker en we dachten aan een griep. De griep bleef aanhouden, dus zijn we via de huisarts bij een internist te­recht gekomen. Na veel gesprekken en onderzoeken zijn we uiteindelijk doorverwezen naar het AMC. Na een CT-scan bleek het zeer waarschijnlijk alvleesklierkanker te zijn.

Jullie zijn naar Parijs gegaan voor de chemobehandelingen, waarom?

De mogelijkheden in Nederland waren palliatieve zorg (pijnbestrijding) of experimentele chemo's. Wij zagen hierin niet de oplossing en kwamen via mijn zwager bij een arts in Parijs die gespecialiseerd is in alvleesklierkanker. De beslissing was snel genomen en de chemobehandelingen in Parijs gingen van start. Het ging aanvankelijk heel goed met de behandelingen, maar uiteindelijk is mijn man toch onverwacht overleden aan een embolie.

Wat betekenden de behandelingen in Parijs voor jullie spaargeld?

Omdat de behandeling nog niet erkend was in Nederland, werden de chemobehandelingen niet vergoed. Dit was dus behoorlijk duur. Wat wel werd vergoed, was het consult van de arts, de kilometervergoeding, de overnachtingen en de medicijnen. De zorgverzekeraar vergoedt dus bepaalde kosten, maar doet dit tot een maximum van de Nederlandse tarieven. Je moet zeker eigen geld meenemen.

Je weet gewoon niet hoe je er financieel voor staat als je nog maar één parttime-inkomen hebt.

Hoe heb je de periode na het overlijden van je man ervaren? Welke vragen spookten er door je hoofd?

Overdag ben je bezig met veel regelwerk rondom de uitvaart en de notaris. 's Nachts ga je lopen piekeren en denk je 'Hoe nu verder?', 'Moet ik extra gaan werken?', 'Kan ik in het huis blijven wonen?', 'Kunnen de kinderen blijven sporten?'. Je weet gewoon niet hoe je er financieel voor staat als je nog maar één parttime-inkomen hebt.

Hoe heb je je financiën op een rij gezet?

Ik heb samen met mijn zwager en zus een overzicht gemaakt van het huishoudpotje met inkomsten en uitgaven per maand. En gekeken welke aanvullingen ik uit pensioen- en nabestaanden­regelingen zou ontvangen.

Wat hadden jullie geregeld aan nabestaanden­voorziening?

Gelukkig hadden mijn man en ik het goed geregeld. We hadden een overlijdensrisco­verzekering op de hypotheek die dus vrijkwam. Ook had ik nog recht op een bedrag van de sociale verzekeringsbank, omdat ik parttime werkte en kinderen onder de 18 jaar had. Daar hoef je nu trouwens niet meer op te rekenen. Maar wat mij echt heeft gered, is dat mijn man een ANW-pensioen bij zijn pensioen had afgesloten. We hadden dit samen overlegd en geregeld toen ons eerste kind was geboren. Maar eigenlijk is het zonder kinderen ook belangrijk dat dit goed geregeld is.

Waarom had je een nabestaanden­voorziening geregeld?

Als wij dat ANW-pensioen niet hadden geregeld, dan had ik na het overlijden van mijn man extra moeten gaan werken en minder tijd bij de kinderen kunnen zijn. Ik heb nu nog steeds profijt van deze inkomensaanvulling. Je moet zelf actie ondernemen, toen al en zeker nu. Kijk maar naar de huidige kosten voor een hypotheek of huur en de overheid die steeds minder regelt. Mensen moeten wakker geschud worden om ervoor te zorgen dat zij hun gezinsbudget checken na overlijden van henzelf of hun partner.

Wat zou je anderen adviseren?

Neem een uurtje de tijd en zet al je inkomsten en uitgaven en pensioen­regelingen en overlijdensrisicoproducten die je hebt op een rijtje. En bereken vervolgens of je met dit bedrag uit gaat komen als jij of je partner overlijdt. Het is echt nodig om dit even te doen. Je gaat het tegenwoordig gewoon niet meer redden op één salaris als je niets hebt geregeld. En dat geldt niet alleen voor vrouwen zoals zo vaak wordt gedacht, maar ook voor mannen. Want als je fulltime werkt zal je met jonge kinderen ook geld moeten hebben voor bijvoorbeeld een nanny of extra kinderopvang. En je wilt ook soms met je kinderen een dagje uit of op vakantie gaan.

Denk hier over na en reken het uit, eventueel met hulp. Je hoeft er maar een uurtje voor te gaan zitten. En dan weet je of je het goed hebt geregeld en het scheelt je een hoop (kop)zorgen.

Dit interview met Elly Langver-de Tombe vond plaats in 2013.

Elly

"Wij hadden een bedrag zo hoog als onze hypotheek. Kijk ook naar het effect van het verlies van een salaris."

Heb je vragen?

Wij beantwoorden ze graag. Jij kan kiezen op welke manier.

Help me nu