Overlijdensrisico­verzekering voor hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, heb je vaak een overlijdensrisico­verzekering (ORV) nodig. Deze verzekering keert éénmalig een vooraf bepaald geld­bedrag uit als je tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Dit geeft je hypotheekverstrekker de zekerheid dat je nabestaanden ook na je overlijden de hypotheek gedeeltelijk of geheel kunnen aflossen.

Is een ORV verplicht?

Of een overlijdensrisico­verzekering verplicht is, hangt af van de hypotheek die je neemt. Een overlijdensrisico­verzekering is vaak verplicht als je een huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De waarde van de woning en de hoogte van de lening spelen een belangrijke rol: als het hypotheek­bedrag hoger is dan 80% van de markt­waarde, dan is een overlijdensrisico­verzekering verplicht.

Hoogte verzekerd bedrag 

Het bedrag dat je verzekert, is afhankelijk van de eisen van de hypotheekverstrekker en je persoonlijke financiële situatie. Reken uit hoeveel geld je nabestaanden nodig hebben om goed rond te komen. De uitkomst van die rekensom bepaalt de hoogte van het verzekerd bedrag.

Looptijd ORV

Je sluit de overlijdensrisico­verzekering altijd af voor een bepaalde periode. Meestal is die periode gelijk aan de looptijd van de hypotheek. Als je voor het einde van deze periode overlijdt dan keert Reaal éénmalig een geld­bedrag uit.

Begunstigde van de ORV

Is de verzekering verpand - en dat is meestal zo bij een hypotheek - dan keert de verzekering uit aan de geldverstrekker. Daarmee wordt de hypotheek dan (gedeeltelijk) afgelost. De hypotheeklasten worden zo lager of vallen helemaal weg. Blijft er daarna nog een bedrag over? Dan gaat dat naar de begunstigde, meestal is dat je partner.

Premie berekenen

Ben je benieuwd hoeveel premie je per maand betaalt voor een overlijdensrisico­verzekering? Bereken dan heel eenvoudig de premie.

Formulier verpanding overlijdensrisico­verzekering

Wil je een overlijdensrisico­verzekering koppelen aan je hypotheek? Vul dan het formulier verzekering verpanden in.