Je levensloop­verzekering loopt af

Heb je van ons een brief ontvangen omdat je levensloop­verzekering binnenkort afloopt? Of wil je weten welke mogelijkheden Reaal biedt? Hier vind je meer informatie over je verzekering, de mogelijkheden en een aantal dingen waarmee je rekening moet houden of op moet letten.

Je sloot deze verzekering af om een bedrag op te bouwen om met verlof te kunnen. Je verzekering loopt binnenkort af op de afgesproken datum. Wat nu? Hierna lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

Vrijval Levensloop

 • Je krijgt bijna AOW

  Je hebt 3 mogelijkheden:

  1. Je neemt het bedrag van je levensloop­verzekering in één keer op wanneer je AOW krijgt. Wanneer je AOW krijgt kun je uitrekenen op http://www.checkuwaowleeftijd.nl/. De uitkering loopt dan via je werkgever. Je werkgever houdt loonheffing in over het totale bedrag. Je kunt hierbij de levensloopverlofkorting gebruiken. Dat is een korting op de belasting. Hoe hoog de korting is, is afhankelijk van het aantal jaren dat je premie hebt betaald voor de levensloop­regeling. Vul het formulier in als je van deze mogelijkheid gebruik wil maken.

   Stuur het ingevulde formulier met postzegel naar:
   Reaal Levens­verzekeringen
   Postbus 274
   1800 BH Alkmaar

  2. Je draagt het bedrag over aan de uitvoerder van je pensioen. Dit kan alleen als dat mag volgens de belastingregels. Bovendien moet jouw pensioenuitvoerder mee willen werken aan die overdracht. Je kunt hierbij de levensloopverlofkorting niet gebruiken. Deze mogelijkheid kan nadelige fiscale gevolgen voor jou hebben als je eerder een bedrag voor een lijfrente hebt betaald.

  3. Je maakt een keuze nadat je voor het eerst AOW hebt ontvangen. Dit heeft financiële nadelen. Je betaalt dan belasting tegen het tarief dat geldt voor personen die jonger zijn dan 65 jaar. Daarna moet je in je aangifte inkomstenbelasting ieder jaar de waarde van het tegoed in box 3 opgeven.
 • Je krijgt voorlopig géén AOW

  Wanneer je wel AOW krijgt, kun je uitrekenen op http://www.checkuwaowleeftijd.nl/.

  Je hebt 4 mogelijkheden:

  1. Je neemt het bedrag in 1 keer op. De uitkering loopt dan via je werkgever. Je werkgever houdt loonheffing in over het totale bedrag. Je kunt hierbij de levensloopverlofkorting gebruiken. Dat is een korting op de belasting. Hoe hoog de korting is, is afhankelijk van het aantal jaren dat je premie hebt betaald voor de levensloop­regeling. Je kunt dit navragen bij je werkgever. Vul het formulier in als je het bedrag in één keer wilt opnemen.

   Stuur het ingevulde formulier met postzegel naar:
   Reaal Levens­verzekeringen
   Postbus 274
   1800 BH Alkmaar

  2. Je laat het bedrag verder aangroeien en blijft betalen voorzover dat mag volgens de belastingregels. Let op: dit kan niet in je levensloop­verzekering. Ga voor advies naar je financieel adviseur.

  3. Je neemt het bedrag op voor verlof. Je werkgever moet hiermee akkoord gaan. Je ontvangt dan de uitkeringen in plaats van je salaris. Je werkgever keert die uit en hij houdt ook loonheffing in op de uitkeringen. Je kunt gebruikmaken van de levensloopverlofkorting. Dat is een korting op de belasting. Hoe hoog de korting is, is afhankelijk van het aantal jaren dat je premie hebt betaald voor de levensloop­regeling. Vul het formulier in als je van deze mogelijkheid gebruik wil maken.

   Stuur het ingevulde formulier naar:
   Reaal Levens­verzekeringen
   Postbus 274
   1800 BH Alkmaar

  4. Je draagt het bedrag over aan de uitvoerder van je pensioen. Dit kan alleen als dat mag volgens de belastingregels. Bovendien moet je pensioenuitvoerder mee willen werken. Je kunt hierbij de levensloopverlofkorting niet gebruiken. Deze mogelijkheid kan nadelige fiscale gevolgen voor je hebben als je eerder een bedrag voor een lijfrente hebt betaald.
 • Geen werkgever

  Heb je geen werkgever en wil je jouw tegoed opnemen? Bel dan met onze klantenservice via telefoon­nummer 072 - 519 40 00.