Je levensloop­verzekering loopt af

Heb je van ons een brief ontvangen omdat je levensloop­verzekering binnenkort afloopt? Of wil je weten welke mogelijkheden Reaal biedt? Hier vind je meer informatie over je verzekering, de mogelijkheden en een aantal dingen waarmee je rekening moet houden of op moet letten.

Je sloot deze verzekering af om een bedrag op te bouwen om met verlof te kunnen. Je verzekering loopt binnenkort af op de afgesproken datum. Wat nu? Hierna lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

Afschaffing levensloopregeling

Het kabinet heeft de levensloopregeling per 31 december 2011 afgeschaft. Sinds die datum is het niet meer mogelijk om een nieuwe levensloopverzekering te sluiten. Voor bestaande verzekeringen is een overgangsregeling gemaakt. De overgangsregeling is tijdelijk en eindigt op 31 december 2021. Op reaal.nl/levensloop vind je hier meer informatie over.

Mogelijkheden bij bereiken einddatum

 • Je krijgt bijna AOW

  Je hebt 3 mogelijkheden:

  1. Je neemt het bedrag van je levensloopverzekering in één keer op wanneer je AOW krijgt. Wanneer je AOW krijgt kun je uitrekenen op checkuwaowleeftijd.nl. De uitkering loopt dan via je werkgever. Wij keren de waarde van je verzekering uit aan je werkgever. En je werkgever keert het dan uit aan jou. Je werkgever houdt loonheffing in over het totale bedrag. Je kunt hierbij de levensloopverlofkorting gebruiken. Dat is een korting op de belasting. Hoe hoog de korting is, is afhankelijk van het aantal jaren dat je premie hebt betaald voor de levensloopregeling tot en met 31 december 2011.

  2. Je wacht tot het moment waarop je voor het eerst AOW ontvangt. Dit heeft financiële nadelen. Je betaalt dan belasting over het gehele levenslooptegoed. Hierbij wordt het tarief gebruikt dat geldt voor personen die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt. De waarde van je verzekering is daarna onderdeel van je vermogen dat jaarlijks wordt belast in box 3 bij de aangifte inkomstenbelasting.

  3. Soms is het mogelijk het bedrag over te dragen aan de uitvoerder van je pensioen. Dit is niet altijd mogelijk en kan nadelige fiscale gevolgen voor jou hebben. Bespreek deze mogelijkheid daarom altijd met je adviseur.
 • Je krijgt voorlopig géén AOW

  Wanneer je AOW krijgt, kun je uitrekenen op checkuwaowleeftijd.nl.
  Je hebt 4 mogelijkheden:

  1. Je neemt het bedrag in 1 keer op. Wij keren de waarde van je verzekering uit aan je werkgever. Je werkgever keert het dan uit aan jou. Je werkgever houdt loonheffing in over het totale bedrag. Je kunt hierbij de levensloopverlofkorting gebruiken. Dat is een korting op de belasting. Hoe hoog de korting is, is afhankelijk van het aantal jaren dat je premie hebt betaald voor de levensloopregeling tot en met 31 december 2011. Je kunt dit navragen bij je werkgever.

  2. Je laat het bedrag verder aangroeien en blijft betalen voor zover dat mag volgens de belastingregels. Let op: dit kan niet in je levensloop-verzekering. Ga voor advies naar je financieel adviseur.

  3. Je gebruikt het bedrag voor verlof. Je werkgever moet hiermee akkoord gaan. Wij keren de waarde van je verzekering uit aan je werkgever. Je werkgever maakt de uitkering(en) over aan jou in plaats van je salaris. Je werkgever houdt ook loonheffing in op de uitkering(en). Je kunt gebruikmaken van de levensloopverlofkorting. Dat is een korting op de belasting. Hoe hoog de korting is, is afhankelijk van het aantal jaren dat je premie hebt betaald voor de levensloopregeling tot en met 31 december 2011.

  4. Soms is het mogelijk het bedrag over te dragen aan de uitvoerder van je pensioen. Dit is niet altijd mogelijk en kan nadelige fiscale gevolgen voor jou hebben. Bespreek deze mogelijkheid daarom altijd met je adviseur.
 • Levenslooptegoed opnemen en je hebt een werkgever

  Als je een werkgever hebt, maken wij het levenslooptegoed over naar je werkgever. En je werkgever keert het dan aan jou uit met inhouding van loonheffing en een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Ook houdt je werkgever rekening met de levensloopverlofkorting.

  Belangrijk
  Het is mogelijk dat, voordat wij tot uitkering kunnen overgaan, wij meer informatie van je werkgever nodig hebben. Als dat het geval is, nemen wij contact op met je werkgever. Het is daarom belangrijk dat de juiste en volledige gegevens van je werkgever zijn opgenomen in het formulier.

 • Levenslooptegoed opnemen en je hebt geen werkgever

  Heb je geen werkgever en wil je jouw tegoed opnemen? Bel dan met onze klantenservice op telefoon­nummer 072 - 519 40 00.

 • Documenten opsturen

  Wil je de formulieren snel en kosteloos aan ons opsturen? Dan kun je de formulieren e-mailen naar leven@reaal.nl. Zet in het onderwerp van de e-mail: “Expiratie levensloop” en het polisnummer. Wil je het polisnummer ook op alle documenten vermelden?

  Wil je de informatie toch liever per post naar ons sturen? Vermeld dan op alle documenten het polisnummer en gebruik het volgende adres:

  Reaal Levensverzekeringen
  Postbus 274
  1800 BH Alkmaar