Niet leuk. Maar helaas wel de realiteit

Scheiden en verzekeren

Zo'n 40% van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Niet leuk. Maar helaas wel de realiteit. Los van de emoties, komt er een hoop bij kijken. Ook voor je verzekeringen.

Advies en mediation

De verdeling of wijziging van een verzekering tussen echtgenoten na scheiding is echt advieswerk. Er moeten allerlei juridische en fiscale aspecten beoordeeld worden. Bijvoorbeeld het wijzigen van de verzekeringnemer en/of verzekerde. Hoe dit voor jullie precies werkt, daar kan je adviseur je meer over vertellen. Hij heeft meer inzicht in jullie persoonlijke en financiële situatie. Wel is het handig om alvast over een en ander na te denken.

Voor veel (ex-)partners blijkt een mediator een goede oplossing. Een mediator kan met jullie beiden de problemen bespreken en meningsverschillen uit de wereld helpen. Hierdoor kan het contact na de mediation behouden blijven. Kijk voor meer informatie over mediation op de website van de Rijksoverheid.

Advies en mediation

Kinderen?

Heb je minderjarige kinderen? Dan ben je samen verplicht om een ouderschapsplan te maken, waarin je afspraken opschrijft die je met je ex-partner maakt over de kinderen. Bijvoorbeeld over wie wat betaalt en over kinderalimentatie. Je mediator kan je helpen met het opstellen van het plan.

Kinderen?

Schadeverzekeringen

Heb je samen met je partner schade­verzekeringen zoals een inboedel-, aansprakelijkheids-, of auto­verzekering? Dan is de eerste stap om goed uit te zoeken welke verzekeringen je samen hebt, bij welke maatschappijen ze lopen en op wiens naam ze staan. Heb je een adviseur? Dan kan hij je helpen met de gevolgen van jullie scheiding voor de verzekeringen. Ook kan hij regelen dat ze worden aangepast.

Tips

  • Hadden jullie samen 1 auto? Dan is het mogelijk om de opgebouwde no claim over te dragen aan je partner. Dit kan via je adviseur. Of je kunt ons bellen.
  • De gezinssamenstelling is van invloed op de hoogte van je premie. Zorg dus dat je dat snel aan ons doorgeeft. Dat scheelt weer in de kosten.
  • In de meeste gevallen is het het handigst om je gezamenlijke verzekeringen stop te zetten en beiden nieuwe verzekeringen af te sluiten. Zorg wel dat je direct een nieuwe verzekering afsluit, anders ben je niet verzekerd en loop je onnodig risico.
  • Heb je kinderen? En een aansprakelijkheids­verzekering? Dan is het voldoende als 1 van de ouders kiest voor gezins­dekking. Het is dus niet nodig om allebei voor gezins­dekking te kiezen. Onderling moet worden afgesproken bij wie het kind wordt meeverzekerd. In geval van schade zal deze ouder het op zich moeten nemen om de schade af te handelen.

Wil je zonder adviseur de schade­verzekeringen aanpassen? De meeste wijzigingen op je verzekeringen kun je zelf doen via MijnReaal.

Schade­verzekeringen

Levens­verzekeringen

Ook als jullie samen een levens­verzekering zoals een overlijdensrisico­verzekering of een uitvaart­verzekering hebben, is het noodzakelijk om hier eens goed naar te kijken. Het is belangrijk om goed op een rijtje te zetten welke verzekeringen jullie precies hebben en op wiens naam deze staan. Informeer altijd bij de verzekeringsmaatschappij welke mogelijkheden jullie hebben met de verzekering en wat de mogelijke gevolgen zijn.

Hebben jullie een levensverzekering bij Reaal? Kijk dan eens op onze speciale pagina over de gevolgen van echtscheiding voor jullie verzekering. Daar hebben we alles voor je op een rijtje gezet.

Levens­verzekeringen

Hypotheek

Heb je een hypotheek bij Reaal? Kijk dan eens op onze speciale pagina over de gevolgen van echtscheiding voor je hypotheek. Daar hebben we alles voor je op een rijtje gezet.

Regel het verstandig

Een echtscheiding is niet voor niets. Toch zul je veel zaken samen moeten regelen. Iedereen is erbij gebaat als dat proces zo soepel mogelijk verloopt. Probeer daarom je emoties onder controle te houden. Wees verstandig en regel alles met je hoofd en niet met je hart.

Meer weten over scheiden en wat erbij komt kijken? Kijk dan eens op rijksoverheid.nl of op wijzeringeldzaken.nl.