Zodra er veel regen en wind in aantocht is, kan het geen kwaad om voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat voorkomt onaangename verrassingen of gevaarlijke situaties. Om die reden delen we graag wat preventietips met je.
Voorkom stormschade
Zet losse spullen vast of binnen. Rondvliegende spullen zijn ware schadeveroorzakers. Denk aan tuinmeubilair of de buitenkeuken. Zet het vast, of liever binnen. Bijzondere aandacht geef je de trampoline. Die wordt nog wel eens vergeten, terwijl dat een grote windvanger is. Ook schuttingen worden vaak het slachtoffer van harde wind. Verstevig deze als het nodig is.
Controleer de dakgoten
Heftige stormen gaan vaak gepaard met stevige regenbuien. Dwarrelende bladeren eindigen vaak precies in de afvoer van je dakgoot, met verstopping tot gevolg. Wanneer zo'n dakgoot dan volloopt met water, stroomt hij over. En lekkage is nooit leuk. Zorg daarom dat je dakgoten schoon zijn. Is de regen zo heftig dat de afvoer het water niet meer kan verwerken? Dan kun je waterschade voorkomen met een overstort of door de regenpijp te verwijderen.
Controleer de dakpannen
Vergeet ook niet losse dakpannen te controleren en zo nodig vast te zetten. Ze kunnen vervelende lekkage veroorzaken. Maar belangrijker nog: vallende dakpannen kunnen levensgevaarlijk zijn. Controleer ook regelmatig de loodflappen. Na harde wind kunnen deze opwaaien, waardoor er water kan binnendringen.
Laat de schoorsteen vegen
Wanneer je een gezellige open haard of houtkachel hebt: laat de schoorsteen vegen voor gebruik. Dan worden bijvoorbeeld een vogelnest of roet- en teerresten van vorige winter verwijderd. Zo voorkom je het gevaar van een schoorsteenbrand.
Zet je auto niet onder een boom
Klinkt logisch, is logisch. In de zomer staan de bomen vaak vol in blad. Daardoor zijn ze zwaarder en vangen ze meer wind. De kans dat een boom of een tak knakt en op je auto terecht komt, is groot. Parkeer je auto daarom als het kan niet onder een boom.
Controleer bomen
Een boom die al scheef hangt, kun je beter rooien of kappen. Staat de boom niet in je eigen tuin? Vraag het dan aan de eigenaar. Als dat de gemeente is, ga dan naar het juiste loket.
Nog wat handige extra informatie
Bij stormschade hanteren we een eigen risico. Dat vinden we niet leuk, maar het is wel de realiteit. Dit doen we om de schadelast beheersbaar te houden en de premie betaalbaar. Nog een reden om de preventietips in overweging te nemen. Bekijk de dekking van onze woonhuisverzekering, om te zien waarvoor je verzekerd bent. Ook kun je hier je schade melden.
Ook nuttig
Meer lezen? We verzamelen continu nuttige tips en informatie.