Samen de juiste verzekeringen

Samenwonen: wat moet je regelen?

Bij grote veranderingen in je leven, zoals samenwonen, is het verstandig om je financiële situatie eens goed te bekijken. Kijk ook eens samen naar je verzekeringen. Veel verzekeringen kun je nu samen afsluiten. Dit kan flink in premie schelen. En dubbele verzekeringen kun je schrappen om over­verzekering te voorkomen. Bovendien is dit misschien wel hét moment om jullie relatie officieel vast te leggen. Wat komt er zoal bij dit alles kijken?

Samen de juiste verzekeringen

Zorg dat de dekking van jullie gezamenlijke verzekeringen uitgebreid genoeg is voor de nieuw ontstane situatie. Hou je bijvoorbeeld een eerder gesloten inboedel­verzekering aan, zorg er dan wel voor dat de dekking volstaat voor jullie gezamenlijke inboedel. Zodra je gaat samenwonen, ben je ook samen aansprakelijk voor veel dagelijkse risico's. Het is dan ook een goed moment om belangrijke basis­verzekeringen samen af te sluiten. Bovendien is een gezamenlijke verzekering altijd goedkoper dan twee losse verzekeringen. Dus: wijzig één van de verzekeringen door op te zeggen (check de opzeg­termijn!) en zet de andere op twee namen. Het zal je een hoop kosten besparen.

Relatie officieel vastleggen

Alleen samenwonen zorgt er nog niet voor dat jullie relatie ook wettelijk wordt 'erkend'. Samenwonen kan een goed moment zijn om je relatie officieel vast te leggen. Dit is verstandig, want hierna wordt je door de officiële instanties ook als een stel gezien. Je kan kiezen voor een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. En je kan een samenlevingscontract laten op stellen bij een notaris. Wat er precies in komt te staan, bepalen jullie zelf. De notaris helpt hierbij. Pas hierna worden jullie bijvoorbeeld als elkaars officiële erfgenamen gezien en kunnen jullie aanspraak maken op partnerpensioen.

Fiscaal partners

Wanneer je gaat samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt. Zodra jullie getrouwd of geregistreerd partner zijn, samen een kind hebben of samen een huis bezitten, worden jullie fiscaal partners. Maar ook als je langere tijd samenwoont kun je fiscaal partner zijn.