Nieuwbouwhuis gekocht?

Je hebt net een nieuwbouwhuis gekocht en de eerste paal is nog niet eens geslagen. Nu begint deze nieuwe stap in je leven pas echt en er komt direct erg veel op je af. Want wat blijkt; bij het kopen van een nieuwbouwhuis komt meer kijken dan je denkt. Daarom hebben we een aantal aandachtspunten voor je verzameld.

Oplevering en Meerwerk

In vele gevallen levert het bouwen van een nieuwbouwhuis extra werk op. Dit kan komen doordat je wensen hebt die niet standaard bij de bouw zijn inbegrepen. Het verleggen van waterleidingen en elektra is daar een voorbeeld van. Dit wordt meerwerk genoemd. Niet alleen kan meerwerk de oplevering van jouw huis vertragen, maar vaak brengt het ook extra kosten met zich mee. Bespreek daarom altijd vooraf met het bouwbedrijf jouw wensen en stel samen de lijst met meerwerk vast. Bezoek ook regelmatig de bouwplaats, jouw huis in wording, om de voortgang van de bouw te controleren. Zo voorkom je onverwachte kosten en tegenvallers. Is de bouw volledig afgerond, laat dan ook altijd een opleverings­keuring uitvoeren door een onafhankelijke partij.

Opslag en Verhuizing

Wordt jouw woning later dan verwacht opgeleverd en plaats je jouw spullen tijdelijk in een opslag? Dan is de dekking van jouw inboedel­verzekering vaak ook in de opslagruimte geldig. In sommige gevallen is jouw inboedel zelfs tijdelijk op meerdere adressen verzekerd. Ga daarom zorgvuldig na in welke situaties de dekking van je verzekering van toepassing is. Jouw verzekeraar en financieel adviseur kan je daar alles over vertellen.

Interieur

Jouw nieuwbouwhuis bevat na de oplevering nog erg veel vocht. Dit kan oplopen tot wel 4.000 liter. De keuzes die je maakt voor de wandbekleding, vloer en het plafond zijn daarom erg belangrijk. Het is raadzaam om de hele inrichting door een professionele partij te laten uitvoeren. Zij meten de vochtigheid van jouw nieuwe huis na en bepalen wanneer het juiste moment is om met de permanente inrichting te starten.

Je kunt natuurlijk ook een kiezen voor een tijdelijk interieur. Deze keuze wordt vaak gemaakt om er na verloop van tijd namelijk scheuren in wanden kunnen ontstaan. Ondanks dat de scheuren bouwtechnisch geen kwaad kunnen worden zij niet bepaald als sierlijk gezien. Een slimme keuze is in dat geval bijvoorbeeld bouwbehang. Deze behangsoort is vocht doorlatend en je geeft jouw muren daarmee de kans om snel te drogen. Daarna kun je alsnog kiezen voor permanente wandbekleding of de muur opnieuw laten stuken.

Hulp

Koop je voor het eerst een nieuwbouwhuis, zorg dan dat er altijd een ervaren persoon met je meekijkt. Het maken van afspraken met het bouwbedrijf, het controleren van meerwerk, de uiteindelijke oplevering en het inrichten van je interieur zijn erg belangrijk. Onafhankelijk advies van een ervaren persoon kan tijdens de oplevering van een nieuwbouwhuis veel tijd en kosten besparen. Als er in die fase namelijk iets misgaat ben je verder van huis dan je denkt.

Wij wensen je alvast heel veel plezier in je nieuwe woning!