Welke mooie voornemens ga jij realiseren?

Goede voornemens en hoe ze uitkomen

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Ga jij het nieuwe jaar ook zo optimistisch tegemoet? Goede voornemens gaan vaak over een gedragsverandering. Makkelijker gezegd dan gedaan. Om die reden delen we graag wat tips om je te helpen bij het realiseren van die goede voornemens.

Schrijf je voornemens op

Wat wil je precies bereiken? Schrijf het op, zo creëer je een overzicht voor jezelf en kun je besluiten welke wensen jouw absolute voorkeur hebben. Daar kun je dan op focussen, de andere voornemens kun je voorlopig parkeren. Alles op z'n tijd!

Intrinsieke motivatie

Stel jezelf de vraag: wáárom wil je dit doel bereiken? Is het iets waarvan je omgeving heeft aangegeven dat het wenselijk is? Of is het iets dat je vanuit jezelf graag wilt bereiken? In dat laatste geval spreken we van een intrinsieke motivatie. Bewezen is dat die motivatie tot een veel grotere kans op succes leidt. Juist omdat je uit het realiseren van deze doelen op­recht plezier haalt. En ze dragen hoogst­waarschijnlijk bij aan het verhogen van je gevoel van welzijn. Kies dus doelen gebaseerd op intrinsieke motivatie.

Wees realistisch

Past het voornemen ook bij het realiseren van je doel? Wil je gewicht verliezen zodat je kans maakt op een nieuwe baan, óf omdat je een gezonder leven wilt leiden? In het eerste geval is een cursus solliciteren waarschijnlijk effectiever. Let ook op de realistische aard van je wensen. Is je droom ooit naar de maan te reizen? Tsja, niet onmogelijk, maar dan gaat het lot wel een grote rol spelen (en je portemonnee). Stel je een realistischer doel, bijvoorbeeld een bezoek aan een ander continent. Dan vergroot je de kans op succes wellicht met 100%.

Kleine stappen

Vervolgens kun je voor jezelf bepalen wat haalbare termijnen zijn. De kracht van de verandering zit in het zetten van kleine stappen. Zo ervaar je ook de successen tussentijds, een goede aanmoediging om door te gaan met de verandering die je hebt ingezet. Breek desnoods je doelstelling op in een aantal tussenstations. Je creëert een situatie waarin je kan wennen aan de verandering, waarna je de verandering verder kan uitbreiden.

Actieplan

Hoe ga je het gewenste doel bereiken? Cruciaal is dat je over gaat tot actie. Maak een plan! Wat is er allemaal nodig om je doel te bereiken? Noteer de stappen. Zet ze in de goede volgorde en bepaal wanneer je welke stap gerealiseerd wilt hebben. Noteer dit in je agenda. Is het ene punt afgehandeld: prachtig! Door naar de volgende stap. Hang het plan ook op een goed zichtbare plaats, zodat je er geregeld aan herinnerd wordt.

Vier de successen!

Vier de successen van het realiseren van je bedoelde stappen. Wees trots. Jij werkt aan verandering en een verbetering van je leven: en je bent goed bezig. Wat heb je, naast het behalen van je (tussen)doel, verdiend? Trakteer jezelf, iets kleins kan al genoeg zijn. Zo motiveer je jezelf weer verder te gaan en het hele traject vol te houden. Zo maak je het leuk voor jezelf.

Meten is weten

Wat was het startpunt? Maar ook belangrijk: wanneer wil je het doel gerealiseerd hebben? Afhankelijk van je doel kun je bepalen hoe je het resultaat kan meten. Dat is de begin­waarde. Meet tussentijds op gezette momenten wat dan de nieuwe waarde is. Lig je op koers? Prachtig! Niet helemaal? Goed dat je het signaleert, nu kun je bijsturen. Wat is de oorzaak? Hoe kun je dat oplossen? En zo ga je verder in jouw succesvolle traject richting verandering.

Door het meten breng je het gedrag wat tot de verandering moet leiden meer in je bewustzijn. Herinner jezelf waarom je dit doel wil bereiken: wat levert het je op? Mooi, daar doe je het voor. Doorzetten dus.

Steun

Deel je goede voornemens met je omgeving. Vraag hun hulp. Ondersteuning vanuit je sociale contacten kunnen precies het verschil maken op lastige momenten. Onderzoek wijst uit dat deze sociale steun je slagingskans fiks verhoogt.

Begin opnieuw

Ging het even niet zoals je had gepland? Goed nieuws: je kan altijd opnieuw beginnen. Laat je niet ontmoedigen na een 'terugval'. Breng weer even goed in beeld wáárom dit ook al weer belangrijk voor je is, en begin gewoon opnieuw. Het grootste percentage geslaagde voornemens is via deze route tot stand gekomen. Laat je dus niet ontmoedigen: je bent juist op de goede weg.