Een overlijden is altijd een verdrietige gebeurtenis. Iedereen verwerkt verdriet op zijn eigen manier. Dit is persoonsafhankelijk, maar ook cultuurgebonden. Ieder land kent zijn eigen gewoontes als het gaat om het eren van overleden vrienden en familieleden.
Exotische verhalen
Op het Indonesische eiland Sulawesi geloven mensen dat een persoon pas echt overleden is als er een waterbuffel is geofferd tijdens de begrafenis. Vaak wordt een begrafenis lange tijd uitgesteld. Hierdoor leven mensen soms nog weken met hun overleden dierbaren.
Nieuw-Guinea kent het ritueel waarbij mensen stukjes van hun vingers afsnijden in een periode waarin zij rouwen om een geliefde. En in de Amazone geloven ze dat de doden in hun lichaam kunnen voortleven, als zij de as van na de crematie mengen met drank.
In Nederland
En in Nederland? Ook wij hebben onze gewoontes bij een uitvaart. Zo kun je kiezen voor een sobere of een uitbundige uitvaart, voor een begrafenis of voor een crematie waarbij je as later wordt uitgestrooid op een voor jou bijzondere plek. Dat betekent dat je vooraf goed moet nadenken wat je wensen zijn voor je eigen uitvaart Niet iets waar je graag bij stilstaat. Maar in een periode van rouw, is het voor je nabestaanden nog lastiger om zulke zaken te bepalen.
Jouw uitvaart
Het is dus goed je wensen eens door te spreken met je naasten. Want hoe gaan ze straks je uitvaart bekostigen? Misschien heb je ooit al eens een uitvaartverzekering afgesloten. Maar is dat bedrag voldoende om een uitvaart volgens jouw wensen van te betalen?
Doe de Uitvaartcheck
Met de Uitvaartcheck bereken je wat een uitvaart volgens jouw persoonlijke wensen ongeveer kost. Zo kom je erachter of je voldoende verzekerd bent, of nog wat moet aanvullen vanuit je spaargeld. Goed om te weten: tot 65 jaar kan je altijd een aanvullende verzekering afsluiten.