Het belangrijkste bij een overlijden is jezelf de ruimte geven

Rouwverwerking

De verwerking van het verlies van een dierbare verschilt van persoon tot persoon. Toch zijn er overeenkomsten in rouwverwerking. Zoals hoe mensen ermee omgaan, en welke verschillende stadia van rouw zij doorlopen.

Omgaan met rouw

Het belangrijkste bij een overlijden is jezelf de ruimte geven. Sommige mensen helpt het om even helemaal niks te doen, terwijl anderen juist heel veel willen ondernemen. Vaak helpt het wel om erover te praten. Dit kan je doen met naasten, of andere lotgenoten. Het is persoonlijk hoe je met rouw omgaat, maar er zijn wel verschillende stadia in te onderscheiden.

Verschillende stadia

De meeste mensen doorlopen min of meer dezelfde stadia in hun rouwverwerking. Meestal begint het met ontkenning: niet willen geloven dat de dierbare is overleden. Vervolgens komt woede, die vaak op de omgeving wordt afgereageerd. Daarna is de fase van het gevecht, waarin doelen worden gesteld. Na een depressieve periode volgt ten slotte het laatste stadium: het aanvaarden van het verlies.

Overlijden melden

Wil je een overlijden melden? Vul dan het online formulier in. Als je al een akte van overlijden hebt, kun je die hierin uploaden.

overlijden melden