Rentevastperiode

Je rentevastperiode loopt bijna af. Dit betekent dat je een nieuwe rentevastperiode moet kiezen. Vaak wijzigen je maandlasten hierdoor. Nu is ook een goed moment om te bekijken of je hypotheek nog wel aansluit bij je wensen. Ben je bijvoorbeeld wel voldoende verzekerd? Waar moet je op letten als je rentevastperiode afloopt?

Laat je goed adviseren

Dit kan een goed moment zijn om je hypotheek en de overlijdensdekking tegen het licht te houden. Maak een afspraak met een financieel adviseur.

Wat moet ik doen als mijn rentevastperiode afloopt?

Een hypotheek wordt meestal afgesloten voor een looptijd van 30 jaar. Bijna altijd kiezen mensen voor een rentevastperiode die korter is dan de looptijd van de hypotheek. Dat betekent dat veel mensen één of meerdere keren opnieuw hun rentevastperiode moeten kiezen.

Hoe kan je je het beste voorbereiden op die aflopende rentevastperiode?

  • Start een jaar voor het einde van je rentevastperiode met oriënteren op de actuele rentestanden. Rentestanden zijn moeilijk te voorspellen, maar soms is de rente erg laag. In dat geval kan het voordelig zijn je rentevastperiode eerder om te zetten. Een eventuele boete weegt dan niet op tegen het rentevoordeel dat je kunt krijgen.
  • Wil je oversluiten of je hypotheek aanpassen? Wacht dan niet te lang. Hoe eerder je contact opneemt met een financieel adviseur, hoe meer tijd je hebt om je wensen te realiseren.
  • Minstens 3 maanden voor het einde van je rentevastperiode ontvang je een definitief verlengingsvoorstel voor de nieuwe rentevastperiode. Het is verstandig om rond deze tijd contact op te nemen met je financieel adviseur.
  • Bepaal aan de hand van het voorstel of de nieuwe hypotheeklasten die horen bij de gewenste rentevastperiode betaalbaar voor je zijn. Zijn de lasten te hoog? Vraag dan een financieel adviseur naar de mogelijkheden om je hypotheek betaalbaar te houden. Houd hierbij rekening met de toekomst. Het is verstandig om wat ruimte in te bouwen, zodat je bij tegenslagen niet in de financiële problemen komt.
  • Je kunt bij een renteherziening kiezen uit meerdere rentevaste periodes. Maak je geen keuze, dan wordt de rente automatisch voor een bepaalde periode vastgezet. Je leest hier meer over in het voorstel dat wij je sturen.

Heb je het verlengingsvoorstel ontvangen en kies je voor een verlenging van je hypotheek? Stuur dan de formulieren voor alle leningdelen terug. Let op: deze formulieren moeten ondertekend zijn door de schuldenaren.

Moet ik de rentevastperiode van mijn hypotheek verlengen?

Je bent niet verplicht om op het verlengingsvoorstel in te gaan. Je mag er voor kiezen om je hypotheek aan het einde van je rentevastperiode in één keer helemaal af te lossen. Bijvoorbeeld door een hypotheek bij een andere geldverstrekker af te sluiten. Dit noemen we oversluiten. Hieraan zijn wel kosten verbonden, zoals taxatiekosten en notariskosten. Om te bepalen of oversluiten interessant voor je is, gaat het niet alleen om het rentepercentage. De andere kosten en de voorwaarden spelen een belangrijke rol bij het maken van de juiste keuze. Je financieel adviseur helpt je graag bij het maken van een juiste keuze.

Wat als ik meer moet gaan betalen?

Minstens 3 maanden voordat je rentevastperiode afloopt ontvang je een definitief verlengingsvoorstel voor een nieuwe rentevastperiode. In het voorstel staat een aantal rentevastperiodes waaruit je kunt kiezen. Bij iedere gemelde rentevastperiode staat uiteraard ook het rentepercentage dat daarbij hoort. Je ziet dan of je maandlasten mogelijk omhoog of juist omlaag gaan. Het kan zijn dat je meer rente moet gaan betalen. Misschien zelfs meer dan je maandelijks kunt missen. Als dat zo is, heb je een aantal mogelijkheden:

  • Je kiest voor een kortere of langere rentevastperiode dan je nu hebt.
  • Je lost een gedeelte van je lening af aan het einde van de rentevastperiode.
  • Je sluit je hypotheek over naar een andere geldverstrekker. Denk hierbij wel aan de bijkomende kosten zoals advies-, taxatie- en notariskosten. Ook moet je goed kijken of je een eventueel gekoppelde verzekering of rekening kunt meenemen.

Ben ik in een nieuwe rentevastperiode nog wel voldoende verzekerd?

Twijfel je of de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering nog bij je past? Neem dan contact op met je financieel adviseur.

Heb je nog vragen?

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met klantenservice van Stater via telefoonnummer 033 - 450 93 00 of mail.

Of raadpleeg je financieel adviseur.

Help me nu

Help me nu