Einde economische looptijd hypotheek

Aan het einde van de economische looptijd moet je je hypotheek hebben terugbetaald. Bij sommige hypotheken gaat dit automatisch en is het voldoende voor het terugbetalen van de hypotheek. Maar er zijn ook hypotheken waarbij je niet alles automatisch terugbetaalt. Je kunt dan aan het einde van de economische looptijd nog een schuld hebben. Dit noemen we een restschuld.

Er zijn een aantal hypotheekvormen waarmee je extra risico hebt op een restschuld aan het einde van de economische looptijd. Dit zijn hypotheekvormen waarbij je op een onzekere manier vermogen opbouwt om je hypotheek terug te betalen. Dat zijn de volgende hypotheekvormen:

  • Beleggings Hypotheek
  • Leven Hypotheek
  • Hybride Hypotheek

Daarnaast heb je een hypotheekvorm waarmee je extra risico hebt op een restschuld omdat je geen vermogen opbouwt. Je moet bij deze aflosvorm zelf zorgen dat je je lening kan terugbetalen aan het einde van de looptijd. Dat is de volgende hypotheekvorm:

  • Aflossingsvrije Hypotheek

Laat je goed adviseren

Je krijgt van Stater (serviceprovider) zes en drie maanden voordat je hypotheek afloopt een brief. In deze brief staat of je een restschuld hebt en welk bedrag je nog moet betalen. Ook lees je in de brief wat er gebeurt als het je niet lukt om dit bedrag te betalen. Kun je of wil je de restschuld op dat moment niet aflossen, vraag dan Je financieel adviseur om advies. Afhankelijk van je voorwaarden kun je mogelijk je hypotheek verlengen. Laat je goed en tijdig adviseren.

Verval renteaftrek

De fiscale regelgeving rondom hypotheken is behoorlijk complex. Reaal heeft geen inzicht in de fiscaliteit van je lening. Hiervoor kunt u terecht bij uw adviseur. Vraag Je financieel adviseur om advies. Je adviseur zal in zijn advies de fiscale gevolgen en je wensen meenemen om je hier juist over te kunnen informeren.

Beëindiging hypotheek

Je wilt de hypotheek aflossen voordat je hypotheek eindigt omdat bijvoorbeeld je persoonlijke situatie is gewijzigd. Als je je hypotheek eerder aflost betaal je in sommige gevallen een vergoeding aan ons bijvoorbeeld als je aflost met geleend geld. Als het rente­percentage dat je betaalt op je hypotheek lager is dan de actuele rente voor een vergelijkbare hypotheek, dan kan je zonder te betalen vergoeding aflossen. Is het rente­percentage dat je betaalt hoger, dan ben je (mogelijk) wel een vergoeding verschuldigd.

Wil je je hypotheek eerder aflossen? Vraag dan minimaal een maand vóór het aflossen een definitieve aflosnota op per e-mail of bel 033 - 450 93 00. Een financieel adviseur kan je daarbij helpen. Vraag je financieel adviseur om advies.