Als je uit elkaar gaat

Is je relatie beëindigd en gaan jullie scheiden of eindigt het geregistreerd partnerschap? Het is belangrijk dat jullie allebei goed verzekerd blijven. Als jullie uit elkaar gaan kan dit gevolgen hebben voor al jullie verzekeringen. Lees hieronder welke stappen je in deze situatie neemt.

Stappenplan 

Maak een overzicht van de verzekeringen die jullie hebben, bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering. Volg dan de volgende stappen: 

Stap 1 - Controleren

Controleer of de verzekering(en) moet worden aangepast aan de nieuwe (gezins)samenstelling. Klopt bijvoorbeeld de begunstiging van de uitvaart- of overlijdensrisicoverzekering nog?

Stap 2 - Vraag naar de mogelijkheden

Informeer altijd eerst bij ons welke mogelijkheden er gelden voor jullie verzekeringen. Over het algemeen is het volgende mogelijk bij een echtscheiding of einde geregistreerd partnerschap:

  • Verzekering ongewijzigd door laten lopen.
  • Begunstiging aanvaarden: je kiest zelf wie de uitkering krijgt. Op deze pagina vind je meer informatie over (het aanpassen van de) begunstiging.
  • Aantekenen 2e verzekeringnemer: de uitkering wordt op het moment van uitkeren verdeeld.
  • Omzetten van de verzekering: de huidige verzekering wordt beëindigd. De waarde van de huidige verzekering wordt verdeeld en gebruikt voor twee nieuwe verzekeringen.
  • De verzekering afkopen. De verzekering wordt beëindigd en een eventuele afkoopwaarde wordt uitgekeerd zoals jullie samen zijn overeengekomen. Lees meer over afkopen en de gevolgen ervan.

Vraag na of de gewenste wijziging in jullie geval mogelijk is. En wat de gevolgen van deze wijziging zijn. Neem contact met ons op of overleg met je adviseur.

Stap 3 - Afspraken opnemen in echtscheidingsconvenant

Is de gewenste wijziging mogelijk? En weet je wat de gevolgen zijn? Neem dan jullie afspraken op in het echtscheidingsconvenant. Dit regelen jullie met een notaris. Verloopt de echtscheiding via de rechtbank? Vraag dan jullie advocaat om de verdeling op te laten nemen in de beschikking.

Stap 4 - Wijzigingen doorgeven

Laat ons weten hoe de verzekering(en) aangepast moet worden. Wij hebben altijd een door jullie beiden ondertekend verzoek nodig. Regel het in MijnReaal of geef via onderstaande formulieren een wijziging door.

Bespreek de gevolgen 

Het wijzigen van een verzekering kan nadelige gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk om de mogelijke gevolgen goed na te vragen bij ons. Bespreek dit ook met je financieel adviseur. 

Gezondheids-verklaring 

Als er nieuwe verzekeringen worden aangevraagd dan vragen wij jullie om gezondheidsverklaringen in te vullen.

Voorkom financieel gedoe

Wees voorbereid en voorkom financieel gedoe. Op wijzeringeldzaken.nl vind je meer informatie over echtscheiding en geldzaken.