UNIM AOV voor Werknemers

 • Aanvulling op de WIA
 • Ook als je geen WIA krijgt
 • Mee te nemen naar nieuwe baan

Wat is de UNIM AOV voor Werknemers

Met de UNIM AOV voor Werknemers bescherm jij jezelf als werknemer in de (para)medische sector of zakelijke dienstverlening tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Kun je door een ziekte of ongeval je werk niet meer uitvoeren? Dan betaalt je werkgever meestal de eerste 2 jaar je loon door. Kun je daarna nog steeds niet werken? Dan ontvang je elke maand geld op je rekening. Daarover zijn afspraken gemaakt bij het afsluiten van je verzekering.

Meer dan geld op je rekening

Als je arbeidsongeschikt bent, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Daarom krijg je deskundige hulp en een persoonlijk re-integratieprogramma.

Ook als je gewoon aan het werk bent zijn we er voor je. Vanaf het allereerste moment dat je een Reaal AOV hebt mag je zonder extra kosten gebruikmaken van onze preventieservice Reaal Lijfwacht. Waarmee je gezond, gemotiveerd en met plezier aan het werk kan blijven of jezelf persoonlijk verder kan ontwikkelen.

UNIM AOV voor Werknemers

Voor medisch en zakelijk professionals in loondienst

Aanvulling op de WIA

Met een uitkering van de WIA ontvang je maximaal 75% van je loon tot een maximum.

Met een UNIM AOV voor Werknemers verzeker je het verschil tussen wat je krijgt volgens de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en maximaal 80% van je gemiddelde inkomen.

Met deze uitkering kun je dus de uitkering van de WIA aanvullen.

Ook als je geen WIA krijgt

Volgens de WIA ben je pas arbeidsongeschikt als je geen gangbare beroepen meer kunt uitvoeren. Bij Reaal kijken we of je je eigen beroep nog kunt uitvoeren óf een beroep passend bij je opleiding, kennis en ervaring.

Het kan dus dat je volgens de WIA niet arbeidsongeschikt bent, maar volgens Reaal AOV wel. Dan kun je van Reaal een uitkering krijgen als je volgens de WIA geen uitkering krijgt.

Mee te nemen naar nieuwe baan

Als je een nieuwe baan krijgt, wil je natuurlijk je arbeidsongeschiktheidsverzekering gewoon houden. Deze verzekering is persoonlijk en mag je in veel gevallen gewoon meenemen naar je nieuwe baan.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met je financieel adviseur. Heb je nog geen adviseur? Gebruik dan onze adviseurzoeker om er bij jou in de buurt een te vinden.

Dit kost een UNIM AOV voor Werknemers

Termijnbetaling

Betaal je de premie liever niet één keer per jaar, maar in termijnen? Dan brengen wij een toeslag in rekening. Als je per half jaar betaalt, is de toeslag 3%. Als je per kwartaal betaalt, is de toeslag 5%. Betaal je per maand? Dan rekenen wij 6% toeslag.

Administratie- en advieskosten

Je betaalt bij het afsluiten van een UNIM AOV voor Werknemers éénmalig € 11,34 aan administratiekosten. Bij het aanvragen van deze verzekering betaal je je financieel adviseur apart voor het advies en het aanvragen van een verzekering. Wil je je verzekering aanpassen? Ook dan kun je terecht bij je financieel adviseur. Over de kosten hiervan kan je afspraken maken met je financieel adviseur.

Keuzemogelijkheden

De UNIM AOV voor Werknemers is een persoonlijke verzekering die je kunt afstemmen op jouw persoonlijke behoeften. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden. De keuzes die je maakt hebben invloed op je premie en op de uitkering die je krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Bespreek de keuzes daarom altijd met een financieel adviseur. De adviseur weet ook welke keuzes er nog meer mogelijk zijn.

 • Bepaal zelf hoeveel je wilt verzekeren

  Ben je in loondienst en kon je door ziekte 2 jaar (gedeeltelijk) niet werken? Dan ontvang je meestal een WIA-uitkering. Dit is maximaal 75% van je loon tot een wettelijk vastgesteld bedrag. Dat ieder half jaar opnieuw wordt vastgesteld. Je WIA-uitkering kun je aanvullen met een UNIM AOV voor Werknemers. Hiermee verzeker je het verschil tussen de WIA en maximaal 80% van je gemiddelde inkomen. Je kunt natuurlijk ook minder verzekeren. Dan betaal je ook minder premie. Bereken dus goed hoeveel je nodig denkt te hebben als je arbeidsongeschikt wordt.

  Bij het bepalen van je maximaal te verzekeren bedrag houden wij rekening met een WIA-uitkering van 70% van het minimumloon én of je ergens anders nog een AOV hebt. Je betaalt dus niet voor wat al verzekerd is. Je verzekerde bedrag mag liggen tussen de € 50 en € 500 per dag.

  De berekening
  80% van je gemiddelde inkomen
  WIA (70% van het minimum loon)
  Verzekerd bedrag van andere AOV's --


  Maximaal verzekerde bedrag

  Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan krijg je een gedeelte van het verzekerde bedrag. Dit zie je in de tabel hieronder.

  Mate van arbeidsongeschiktheid Uitkering (% van verzekerde bedrag)
  < 25% 0%
  25% tot 35% 30%
  35% tot 45% 40%
  45% tot 55% 50%
  55% tot 65% 60%
  65% tot 80% 75%
  80% tot en met 100% 100%
 • Kies hoe je wilt dat wij jouw arbeidsongeschiktheid bepalen

  Of je arbeidsongeschikt bent, hangt onder andere af van welke werkzaamheden je nog kunt doen. De eerste 5 jaar van je arbeidsongeschiktheid gaan wij uit van beroepsarbeidsongeschiktheid. Voor de jaren daarna kun je bij het afsluiten van een UNIM AOV voor Werknemers aangeven hoe je wilt dat wij jouw arbeidsongeschiktheid beoordelen. Je hebt 2 keuzes:

  Beroepsarbeidsongeschiktheid

  Kun je door een ziekte of ongeval je werk niet meer doen? En heb je beroepsarbeidsongeschiktheid gekozen? Dan houden wij er bij het bepalen van je uitkering altijd rekening mee of je de werkzaamheden die horen bij jouw beroep nog kunt uitvoeren. We houden er geen rekening mee of je gezien je opleiding, kennis en ervaring nog ándere werkzaamheden kunt uitvoeren. Je hebt hierdoor eerder recht op een uitkering, maar je betaalt dan ook meer premie.

  Passende werkzaamheden (Passar)

  Kun je door een ziekte of ongeval je werk niet meer doen? En heb je voor Passar gekozen? Dan houden wij na 5 jaar bij het bepalen van je uitkering er niet alleen rekening mee of je de werkzaamheden die horen bij je beroep nog kunt uitvoeren. We kijken ook of je nog andere werkzaamheden kunt uitvoeren, passend bij je opleiding, kennis en ervaring. Je hebt minder snel recht op een uitkering, maar je betaalt dan ook minder premie.

 • Bepaal zelf tot welke leeftijd wij maximaal uitkeren

  Bepaal zelf de leeftijd waarop je arbeidsongeschiktheidsverzekering eindigt en tot wanneer je maximaal een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Kies bijvoorbeeld de leeftijd waarop je met pensioen denkt te gaan. Ga je voor een lagere leeftijd, dan neem je zelf meer risico en betaal je minder premie.

Tips

Handig om te weten

 • Houd je verzekering actueel

  Automatisch aanpassen aan de loonontwikkeling
  Het is handig dat je verzekering blijft aansluiten op de loonontwikkeling. Je kunt daarom kiezen of je het bedrag dat je verzekert of je uitkering bij arbeidsongeschiktheid jaarlijks automatisch laat aanpassen aan de algemene loonontwikkeling. Je financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.

  Pas je arbeidsongeschiktheidsverzekering aan
  Wijzigt je inkomen? Om ervoor te zorgen dat het bedrag dat je verzekert blijft aansluiten op je inkomen, kun je dit bedrag ieder jaar aanpassen. Aan het verhogen zijn wel voorwaarden verbonden. Je kunt het bedrag ook verlagen.

 • De premie is fiscaal aftrekbaar

  De betaalde premie voor een AOV is fiscaal aftrekbaar in box 1 (inkomen uit werk en woning). Een arbeidsongeschiktheidsuitkering is wel belast.

 • Arbeids­ongeschikt, wat nu?

  • Je meldt je arbeids­ongeschikt via 020 – 543 67 20 of via e-mail.
  • Een claimadviseur belt je binnen 1 werkdag na ontvangst van je melding over je arbeidsongeschiktheid.
  • Binnen 4 weken na ontvangst van je melding hoor je of we je arbeids­ongeschikt achten en hoeveel.
 • Aanpassen premie of voorwaarden

  Soms is het noodzakelijk dat wij de premie en/of de voorwaarden van je verzekering aanpassen. Bijvoorbeeld door wet- en regelgeving, maatschappelijke en economische ontwikkelingen of het schadeverloop. De afgelopen 20 jaar hebben wij de premie niet verhoogd. Wij hebben verschillende premies wel verlaagd.

Arbeidsongeschiktheids­verzekering

Wat zeggen onze klanten?

8,2

Klanten beoordelen de begeleiding bij arbeidsongeschiktheid met gemiddeld een 8,2. Deze beoordelingen zijn gegeven 1 maand na de arbeidsongeschiktheidsmelding.

Dit blijkt uit onderzoek door Customer Intelligence van Reaal uit 2019.

8,5

Klanten beoordelen het contact met de claimadviseur met gemiddeld een 8,5. Deze beoordelingen zijn gegeven 1 maand na de arbeidsongeschiktheidsmelding.

Dit blijkt uit onderzoek door Customer Intelligence van Reaal in 2019.

7,8

In het jaarlijkse onderzoek onder klanten van Reaal AOV en andere AOV-verzekeraars waarderen klanten ons met gemiddeld een 7,8.

Dit blijkt uit onderzoek van Miles Research in 2019.