AOV voor zelfstandig ondernemers, zzp'ers en mkb'ers

Ondernemers AOV

 • Sommenverzekering
 • Aan te passen aan jouw wensen
 • Aantrekkelijke instapkorting

Wat is een Ondernemers AOV?

Met de Ondernemers AOV bescherm jij als zelfstandig ondernemer, zzp'er of mkb'er jezelf tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Kun je door een ziekte of ongeval je werk niet meer uitvoeren? Dan ontvang je een uitkering, als dat aan de orde is. Hierbij kijken we niet of je nog inkomen hebt uit andere bronnen. Bovendien bieden we je direct deskundige hulp en zo nodig een persoonlijk re-integratieprogramma.

Meer dan een AOV

Daarnaast mag je vanaf het allereerste moment dat je een Reaal AOV hebt zonder extra kosten gebruikmaken van onze preventieservice Reaal Lijfwacht. Waarmee je gezond, gemotiveerd en met plezier aan het werk kan blijven of jezelf en je bedrijf verder kan ontwikkelen. Ook dat bedoelen we met lekker geregeld!

Ondernemers AOV

Waarom de Ondernemers AOV?

Sommenverzekering

Bij een sommenverzekering spreken we van tevoren af welk bedrag je krijgt als je geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Heb je dan nog andere inkomsten? Of is de uitkering hoger dan wat je met je onderneming verdiende? Dat maakt niet uit.

Onze meest flexibele AOV

De Ondernemers AOV is ons product met de meeste keuzemogelijkheden. Je hebt dus veel vrijheid om de mate van bescherming en daarmee de hoogte van de premie te bepalen.

Aantrekkelijke instapkorting

Ontvang een instapkorting van 40% in het 1e jaar, 20% in het 2e jaar en 10% in het 3e jaar of kies voor een doorlopende korting van 8% gedurende de looptijd van de Ondernemers AOV.

 • inclusief

  Ondernemers AOV

  • Geld op je rekening als je arbeidsongeschikt bent,
   zoals afgesproken in je polis.
  • Hulp en advies om gezond, gemotiveerd en met plezier aan het werk te blijven.
  • Persoonlijke hulp bij re-integratie als je arbeidsongeschikt wordt.
 • contact

  Ben je al klant?
  Heb je vragen over je AOV? Daarvoor kun je contact opnemen met je financieel adviseur. Je kunt ook contact opnemen met ons. Wij helpen je graag. Je bereikt ons op telefoonnummer 020 - 543 66 40. Gebruik je liever e-mail? Mail dan je vraag naar aov@reaal.nl.

  Ben je nog geen klant?
  Heb je vragen over de voorwaarden van een Reaal AOV of wil je advies? Daarvoor kun je contact opnemen met je financieel adviseur. Heb je nog geen financieel adviseur? Vind een adviseur bij jou in de buurt op postcode of plaats. 

  Je kunt voor algemene informatie over onze Reaal AOV's ook contact opnemen met ons. Mail dan je vraag naar nieuwaov@reaal.nl of bel 072 - 51 940 00.

 • downloads

Dit kost een Ondernemers AOV

Je premie is voor een deel afhankelijk van je beroep en de werkzaamheden die daarbij horen. Maar je kunt de hoogte van je premie ook voor een deel zelf beïnvloeden door de verzekering af te stemmen op je wensen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een lagere of hogere eindleeftijd of voor een kortere of langere eigenrisicotermijn. Vraag je financieel adviseur naar de mogelijkheden.

Termijnbetaling

Betaal je de premie liever niet één keer per jaar, maar in termijnen? Dan brengen wij een toeslag in rekening. Als je per half jaar betaalt, is de toeslag 3%. Als je per kwartaal betaalt, is de toeslag 5%. Betaal je per maand? Dan rekenen wij 6% toeslag.

Administratie- en advieskosten

Je betaalt bij de Ondernemers AOV jaarlijks € 125 aan administratie- en onderhoudskosten. Bij het aanvragen van een verzekering betaal je je financieel adviseur apart voor het advies en het aanvragen van een verzekering. Hierover kan je afspraken maken met je financieel adviseur.

Welke kortingen kun je kiezen?

Je kunt kiezen voor de standaard instapkorting van:

 • 40% in het eerste jaar
 • 20% in het tweede jaar
 • 10% in het derde jaar

Of heb je liever een doorlopende korting? Je krijgt dan 8% korting zolang je verzekering loopt.

Ondernemers AOV

Keuzemogelijkheden

De Ondernemers AOV is een persoonlijke verzekering die je kunt afstemmen op jouw persoonlijke behoeften. Hieronder geven wij een aantal voorbeelden. De keuzes die je maakt hebben invloed op je premie en op de uitkering die je krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Bespreek de keuzes daarom altijd met een financieel adviseur. Hij weet ook welke keuzes er nog meer mogelijk zijn.

 • Bepaal zelf hoeveel je wilt verzekeren

  Het verzekerde bedrag is het bruto bedrag dat je maximaal ontvangt als je volledig arbeidsongeschikt bent. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan krijg je een gedeelte van het verzekerde bedrag. Het verzekerde bedrag dat je kiest mag niet hoger zijn dan 80% van je inkomen en moet liggen tussen de € 1.500 en € 150.000 per jaar.

  Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan krijg je een gedeelte van het verzekerde bedrag. Dit zie je in de tabel hieronder.

  Mate van arbeidsongeschiktheid Uitkering (% van verzekerde bedrag)
  < 25% 0%
  25% tot 35% 30%
  35% tot 45% 40%
  45% tot 55% 50%
  55% tot 65% 60%
  65% tot 80% 75%
  80% tot 100% 100%

  Op je polis vind je vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid je voor een uitkering in aanmerking komt.

 • Kies hoe je wilt dat wij jouw arbeidsongeschiktheid bepalen

  Of je arbeidsongeschikt bent, hangt onder andere af van welke werkzaamheden je nog wel kunt doen. Als je een Reaal AOV afsluit, kun je aangeven hoe je wilt dat wij jouw arbeidsongeschiktheid beoordelen. Je hebt 2 keuzes:

  Beroepsarbeidsongeschiktheid

  Kun je door een ziekte of ongeval je werk niet meer doen? En heb je beroepsarbeidsongeschiktheid gekozen? Dan houden wij er bij het bepalen van je uitkering rekening mee of je de werkzaamheden die horen bij jouw beroep nog kunt uitvoeren. We houden er geen rekening mee of je ándere werkzaamheden gezien je opleiding, kennis en ervaring nog kunt uitvoeren. Je hebt hierdoor eerder recht op een uitkering, maar je betaalt dan ook meer premie.

  Passende arbeid

  Kun je door een ziekte of ongeval je werk niet meer doen? En heb je passende arbeid gekozen? Dan houden wij er bij het bepalen van je uitkering niet alleen rekening mee of je de werkzaamheden die horen bij je beroep nog kunt uitvoeren. We kijken ook of je nog andere werkzaamheden kunt uitvoeren. Hierbij houden wij rekening met je opleiding, kennis en ervaring. Je hebt minder snel recht op een uitkering, maar je betaalt dan ook minder premie.

 • Bepaal welke periode je zelf financieel wilt overbruggen

  Welke periode wil je zelf financieel overbruggen bij arbeidsongeschiktheid? De periode die je kiest noemen wij de eigenrisicotermijn: de periode waarin je wel arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering krijgt. De keuzes variëren van 1 tot 24 maanden. Kies je een langere eigenrisicotermijn, dan neem je zelf meer risico en betaal je dus minder premie. Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt? En word je door een andere oorzaak meer arbeidsongeschikt? Dan geldt voor een verhoging van je uitkering de eigenrisicotermijn opnieuw.

 • Bepaal zelf tot welke leeftijd wij maximaal uitkeren

  Bepaal zelf de leeftijd waarop je arbeidsongeschiktheidsverzekering eindigt en tot wanneer je maximaal een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent. Kies bijvoorbeeld de leeftijd waarop je met pensioen denkt te gaan. Ga je voor een lagere leeftijd, dan neem je zelf meer risico en betaal je dus minder premie. Soms is je beroep of je medische conditie een reden voor een maximale eindleeftijd.

 • Kies voor een 1- of 3-jarig contract

  Kies je voor een contract van 3 jaar? Dan krijg je 3% korting op je premie. Na deze 3 jaar kun je je verzekering dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand.

  Kies je voor een contract van 1 jaar? Dan krijg je geen extra korting, maar je kunt na het eerste jaar je verzekering wel dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand.

Verzekering afsluiten

Verzekerd in 4 stappen

Stap 1 – Oriënteren en advies aanvragen

Bereken in 2 minuten een indicatieve premie van een Reaal AOV én zie direct welke AOV voor jou interessant is. Of neem contact op met een financieel adviseur voor een persoonlijk advies en een offerte op maat. Hiervoor rekent hij advieskosten.

Stap 2 – Weloverwogen beslissing nemen

Aan de hand van het advies van je financieel adviseur bepaal je zelf welke AOV je afsluit. Daarna dien je via hem de aanvraag voor deze AOV in. Wij vragen je een vragenlijst over je gezondheid (gezondheidsverklaring) in te vullen. Deze hebben we nodig om het risico dat je tijdens de looptijd van de verzekering arbeidsongeschikt wordt, zo goed mogelijk in te schatten. 

Op de website van het Verbond van Verzekeraars vind je onder meer een kort filmpje met uitleg over de gezondsheidsverklaring.

Stap 3 – Advies van onafhankelijke medisch adviseur

Een onafhankelijke medisch adviseur neemt de vragenlijst over je gezondheid telefonisch met je door en beoordeelt de gegevens. Hij schrijft vervolgens zijn advies. Ben je akkoord met het advies? Dan geeft de medisch adviseur het advies aan ons door en nemen wij de aanvraag verder in behandeling.

Op de website van het Verbond van Verzekeraars vind je onder meer een kort filmpje met uitleg over de gezondsheidsverklaring.

Soms is er, naast de vragenlijst over je gezondheid, nog wat aanvullende informatie nodig. Alleen als het gesprek met de medisch adviseur daar aanleiding toe geeft, vraagt hij met jouw toestemming aanvullende informatie op bij je huisarts of behandelaar of vraagt hij je een keuring te ondergaan. De keuringskosten zijn vanzelfsprekend voor rekening van Reaal.

Stap 4 – Verzekering accepteren

Op basis van je aanvraag en het advies van de medisch adviseur beoordelen wij of je de aangevraagde verzekering kunt afsluiten. Als wij je aanvraag voor een verzekering accepteren, ontvang je je polis. Is er sprake van een verhoogd risico, dan kan de medisch adviseur voorstellen om de verzekering tegen beperkende voorwaarden en soms een verhoogde premie af te sluiten.

Het kan ook zijn dat we je aanvraag voor een verzekering afwijzen. Neem dan contact op met je financieel adviseur zodat hij je kan helpen bij het vinden van een alternatief om jezelf te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. 

Wil je weten wat in jouw situatie de beste keuze is? Vraag een adviesgesprek aan bij een onafhankelijk adviseur. Hij zorgt voor een verzekering die precies bij je past. Hiervoor rekent hij advieskosten. Vind een adviseur bij je in de buurt op postcode of plaats.

Arbeidsongeschiktheids­verzekering

Wat zeggen onze klanten?

8,2

Klanten beoordelen de begeleiding bij arbeidsongeschiktheid met gemiddeld een 8,2. Deze beoordelingen zijn gegeven 1 maand na de arbeidsongeschiktheidsmelding.

Dit blijkt uit onderzoek door Customer Intelligence van Reaal uit 2019.

8,5

Klanten beoordelen het contact met de claimadviseur met gemiddeld een 8,5. Deze beoordelingen zijn gegeven 1 maand na de arbeidsongeschiktheidsmelding.

Dit blijkt uit onderzoek door Customer Intelligence van Reaal in 2019.

7,8

In het jaarlijkse onderzoek onder klanten van Reaal AOV en andere AOV-verzekeraars waarderen klanten ons met gemiddeld een 7,8.

Dit blijkt uit onderzoek van Miles Research in 2019.

Tips

Handig om te weten

 • Houd je verzekering actueel

  Automatisch verhogen van je uitkering bij arbeidsongeschiktheid
  Geld kan door inflatie minder waard worden. Daarom kun je ervoor kiezen je uitkering bij arbeidsongeschiktheid ieder jaar automatisch te verhogen. Dit heet indexatie. Je financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.

  Pas je arbeidsongeschiktheidsverzekering aan
  Wijzigt je inkomen? Om ervoor te zorgen dat het bedrag dat je verzekert blijft aansluiten op je inkomen, kun je dit bedrag ieder jaar aanpassen. Aan het verhogen zijn wel voorwaarden verbonden. Je kunt het bedrag ook verlagen.

 • De premie van een AOV is fiscaal aftrekbaar voor ondernemers

  De betaalde premie voor een AOV is voor ondernemers fiscaal aftrekbaar. Ben je zzp-er of heb je een eenmanszaak? Dan kun je de betaalde premie bij je aangifte inkomstenbelasting aftrekken in box 1 (inkomen uit werk en woning).

  Heb je een onderneming in de vorm van een BV of NV en betaalt deze de premie? Dan kan die vennootschap de premie ten laste van de winst brengen. De premie wordt dan niet als loon gezien.

  Een arbeidsongeschiktheidsuitkering is belast. Als wij de uitkeringen aan je betalen, zijn we verplicht om hierover loonheffing in te houden. Indien de BV de verzekeringsnemer is keren we het kapitaal uit aan de BV en is deze verplicht om vervolgens op de uitkeringen loonheffing in te houden. De wettelijke loonheffingen zijn loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en de bijdrage Zorgverzekeringswet.

 • Arbeids­ongeschikt, wat nu?

  • Je meldt je arbeids­ongeschikt via 020 – 543 67 20 of via e-mail.
  • Een claimadviseur belt je binnen 1 werkdag na ontvangst van je melding over je arbeidsongeschiktheid.
  • Binnen 4 weken na ontvangst van je melding hoor je of we je arbeids­ongeschikt achten en hoeveel.
 • Aanpassen premie of voorwaarden

  Soms is het noodzakelijk dat wij de premie en/of de voorwaarden van je verzekering aanpassen. Bijvoorbeeld door wet- en regelgeving, maatschappelijke en economische ontwikkelingen of het schadeverloop. De afgelopen 20 jaar hebben wij de premie niet verhoogd. Wij hebben verschillende premies wel verlaagd.

De Ondernemers AOV van Reaal

Aantrekkelijke instapkorting, eenvoudig aanvragen en actief voorkomen van arbeidsongeschiktheid.