Arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)

 • Aantrekkelijke instapkorting
 • Uitgebreide preventieservice Reaal Lijfwacht
 • Snel duidelijkheid over je uitkering

Het coronavirus en je AOV

Sinds februari 2020 verspreidt het COVID-19 virus (coronavirus) zich ook in Nederland. Daarom zetten wij de belangrijkste zaken over het coronavirus en je arbeidongeschiktheidsverzekering van Reaal voor je op een rij.

Wat is een Reaal AOV?

Met een Reaal AOV bescherm je jezelf tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Kun je door een ziekte of ongeval je werk niet meer (volledig) uitvoeren? Dan ontvang je elke maand geld op je rekening. Daarover maken we samen afspraken bij het afsluiten van je verzekering. Het maximale bedrag en de maximale periode dat je een uitkering krijgt kies je van te voren.

Meer dan geld op je rekening

Als je arbeidsongeschikt bent, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Daarom krijg je deskundige hulp en een persoonlijk re-integratieprogramma. Zodat je weer verder kunt met je onderneming.

Ook als je gewoon aan het werkt bent zijn we er voor je. Vanaf het allereerste moment dat je een Reaal AOV hebt mag je zonder extra kosten gebruikmaken van onze preventieservice Reaal Lijfwacht. Waarmee je gezond, gemotiveerd en met plezier aan het werk kan blijven of jezelf en je bedrijf verder kan ontwikkelen.

Aantrekkelijke instapkorting

Je kunt kiezen voor de standaard instapkorting van:

 • 40% in het eerste jaar
 • 20% in het tweede jaar
 • 10% in het derde jaar

In plaats daarvan kun je, bij de Ondernemers AOV, ook kiezen voor doorlopende korting. Je krijgt dan 8% korting zolang je verzekering loopt.

Arbeidsongeschiktheids­verzekeringen

Dit zijn de mogelijkheden

Ondernemers AOV

 • voor zelfstandig ondernemers, zzp'ers en mkb'ers
 • flexibel product
 • sommenverzekering
 • keuze uit aantrekkelijke instapkorting of doorlopende korting

UNIM AOV

 • voor zelfstandigen in de (para)medische sector of zakelijke dienstverlening
 • met minimaal een afgeronde hbo-opleiding
 • schade­verzekering
 • aantrekkelijke instapkorting

UNIM Plus AOV

 • voor zelfstandigen in de (para)medische sector of zakelijke dienstverlening
 • met minimaal een afgeronde hbo-opleiding
 • sommenverzekering
 • aantrekkelijke instapkorting
 • extra uitkering bij langdurige volledige arbeidsongeschiktheid

UNIM AOV voor Werknemers

 • voor werknemers in loondienst in de (para)medische sector of zakelijke dienstverlening
 • met minimaal een afgeronde hbo-opleiding
 • schade­verzekering
 • aantrekkelijke instapkorting

Voorkomen is beter dan genezen

Uitgebreide preventie­service

Maak direct gebruik van Reaal Lijfwacht

We helpen je graag om gezond, gemotiveerd en met plezier aan het werk te blijven. En arbeidsuitval zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe? De naam zegt het al: met de preventieservice Reaal Lijfwacht.

Dat is een belangrijk onderdeel van onze arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het fijne is: daar betaal je niets extra voor. En je kunt er vanaf dag 1 al gebruik van maken.

Begeleiding bij arbeids­ongeschiktheid

Onze klanten vertellen

Peter

"Toen ik mijn arbeidsongeschiktheids­verzekering afsloot, hoopte ik hem nooit nodig te hebben. Maar toen dat wel het geval was, was ik blij dat ik hem had."

Erik

"Ondanks blijvend letsel kon ik mijn bedrijf voortzetten. Dankzij hulp van een ondernemersadviseur."

Silvia

"Het was mijn vader die me op mijn hart drukte: sluit een AOV af als je gaat ondernemen."

Verzekering afsluiten

Verzekerd in 4 stappen

Stap 1 – Oriënteren en advies aanvragen

Bereken in 2 minuten een indicatieve premie van een Reaal AOV én zie direct welke AOV voor jou interessant is. Of neem contact op met een financieel adviseur voor een persoonlijk advies en een offerte op maat. Hiervoor rekent hij advieskosten.

Stap 2 – Weloverwogen beslissing nemen

Aan de hand van het advies van je financieel adviseur bepaal je zelf welke AOV je afsluit. Daarna dien je via hem de aanvraag voor deze AOV in. Wij vragen je een vragenlijst over je gezondheid (gezondheidsverklaring) in te vullen. Deze hebben we nodig om het risico dat je tijdens de looptijd van de verzekering arbeidsongeschikt wordt, zo goed mogelijk in te schatten. 

Op de website van het Verbond van Verzekeraars vind je onder meer een kort filmpje met uitleg over de gezondsheidsverklaring.

Stap 3 – Advies van onafhankelijke medisch adviseur

Een onafhankelijke medisch adviseur neemt de vragenlijst over je gezondheid telefonisch met je door en beoordeelt de gegevens. Hij schrijft vervolgens zijn advies. Ben je akkoord met het advies? Dan geeft de medisch adviseur het advies aan ons door en nemen wij de aanvraag verder in behandeling.

Op de website van het Verbond van Verzekeraars vind je onder meer een kort filmpje met uitleg over de gezondsheidsverklaring.

Soms is er, naast de vragenlijst over je gezondheid, nog wat aanvullende informatie nodig. Alleen als het gesprek met de medisch adviseur daar aanleiding toe geeft, vraagt hij met jouw toestemming aanvullende informatie op bij je huisarts of behandelaar of vraagt hij je een keuring te ondergaan. De keuringskosten zijn vanzelfsprekend voor rekening van Reaal.

Stap 4 – Verzekering accepteren

Op basis van je aanvraag en het advies van de medisch adviseur beoordelen wij of je de aangevraagde verzekering kunt afsluiten. Als wij je aanvraag voor een verzekering accepteren, ontvang je je polis. Is er sprake van een verhoogd risico, dan kan de medisch adviseur voorstellen om de verzekering tegen beperkende voorwaarden en soms een verhoogde premie af te sluiten.

Het kan ook zijn dat we je aanvraag voor een verzekering afwijzen. Neem dan contact op met je financieel adviseur zodat hij je kan helpen bij het vinden van een alternatief om jezelf te beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. 

Wil je weten wat in jouw situatie de beste keuze is? Vraag een adviesgesprek aan bij een onafhankelijk adviseur. Hij zorgt voor een verzekering die precies bij je past. Hiervoor rekent hij advieskosten. Vind een adviseur bij je in de buurt op postcode of plaats.

Arbeidsongeschiktheids­verzekering

Wat zeggen onze klanten?

8,2

Klanten beoordelen de begeleiding bij arbeidsongeschiktheid met gemiddeld een 8,2. Deze beoordelingen zijn gegeven 1 maand na de arbeidsongeschiktheidsmelding.

Dit blijkt uit onderzoek door Customer Intelligence van Reaal uit 2019.

8,5

Klanten beoordelen het contact met de claimadviseur met gemiddeld een 8,5. Deze beoordelingen zijn gegeven 1 maand na de arbeidsongeschiktheidsmelding.

Dit blijkt uit onderzoek door Customer Intelligence van Reaal in 2019.

7,8

In het jaarlijkse onderzoek onder klanten van Reaal AOV en andere AOV-verzekeraars waarderen klanten ons met gemiddeld een 7,8.

Dit blijkt uit onderzoek van Miles Research in 2019.

Tips

Handig om te weten

 • Waarom is een AOV belangrijk?

  Als zelfstandig ondernemer heb je meestal geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) van de overheid als je arbeidsongeschikt wordt. Het is dus wel verstandig om je te verzekeren tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Als je door ziekte of een ongeval je werk niet meer kunt uitvoeren helpen wij je met een uitkering, als dat aan de orde is. En met persoonlijke hulp, zoals een coach, of specialist.

 • Hoe vraag je een Reaal AOV aan?

  Een AOV is een ingewikkeld product. Je moet immers met allerlei zaken rekening houden. Je kunt een Reaal AOV daarom alleen afsluiten via een onafhankelijk financieel adviseur. Jouw financieel adviseur geeft je persoonlijk advies. Hij zorgt voor een verzekering die precies bij je past. Hiervoor rekent hij advieskosten.

 • Hoe houd je de premie betaalbaar?

  Je premie is voor een deel afhankelijk van je beroep en de werkzaamheden die daarbij horen. Maar je kunt de hoogte van je premie ook voor een deel zelf beïnvloeden. Kies je bijvoorbeeld voor een lage eindleeftijd of een langere eigenrisicotermijn? Dan kies je er voor om iets meer risico te nemen, maar dan betaal je ook een lagere premie. Vraag je financieel adviseur naar de mogelijkheden en een advies op maat, afgestemd op jouw situatie en budget.

  Tip: de betaalde premie voor een AOV is voor ondernemers fiscaal aftrekbaar. Een arbeidsongeschiktheidsuitkering is wel belast.

 • De premie van een AOV is fiscaal aftrekbaar voor ondernemers

  De betaalde premie voor een AOV is voor ondernemers fiscaal aftrekbaar. Ben je zzp-er of heb je een eenmanszaak? Dan kun je de betaalde premie bij je aangifte inkomstenbelasting aftrekken in box 1 (inkomen uit werk en woning).

  Heb je een onderneming in de vorm van een BV of NV en betaalt deze de premie? Dan kan die vennootschap de premie ten laste van de winst brengen. De premie wordt dan niet als loon gezien.

  Een arbeidsongeschiktheidsuitkering is belast. Als wij de uitkeringen aan je betalen, zijn we verplicht om hierover loonheffing in te houden. Indien de BV de verzekeringsnemer is keren we het kapitaal uit aan de BV en is deze verplicht om vervolgens op de uitkeringen loonheffing in te houden. De wettelijke loonheffingen zijn loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en de bijdrage Zorgverzekeringswet.