Arbeidsongeschiktheids­verzekering (AOV)

 • Persoonlijke hulp
 • Uitgebreide preventieservice Reaal Lijfwacht
 • Duidelijkheid over je uitkering

Het coronavirus en je AOV

Sinds februari 2020 verspreidt het COVID-19 virus (coronavirus) zich ook in Nederland. Daarom zetten wij de belangrijkste zaken over het coronavirus en je arbeidongeschiktheidsverzekering van Reaal voor je op een rij.

Wat is een Reaal AOV?

Met een Reaal AOV bescherm je jezelf tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Kun je door een ziekte of ongeval je werk niet meer (volledig) uitvoeren? Dan ontvang je elke maand geld op je rekening. Daarover heb je afspraken gemaakt bij het afsluiten van je verzekering. Het maximale bedrag en de maximale periode dat je een uitkering krijgt, vind je op de polis.

Meer dan geld op je rekening

Als je arbeidsongeschikt bent, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan de slag. Daarom krijg je deskundige hulp en een persoonlijk re-integratieprogramma. Zodat je weer verder kunt met je onderneming.

Ook als je gewoon aan het werkt bent zijn we er voor je. Als je een Reaal AOV hebt mag je zonder extra kosten gebruikmaken van onze preventieservice Reaal Lijfwacht. Waarmee je gezond, gemotiveerd en met plezier aan het werk kan blijven of jezelf en je bedrijf verder kan ontwikkelen.

Arbeidsongeschiktheids­verzekeringen

Dit zijn de mogelijkheden

Ondernemers AOV

 • voor zelfstandig ondernemers, zzp'ers en mkb'ers
 • flexibel product
 • sommenverzekering

UNIM AOV

 • voor zelfstandigen in de (para)medische sector of zakelijke dienstverlening
 • met minimaal een afgeronde hbo-opleiding
 • schade­verzekering

UNIM Plus AOV

 • voor zelfstandigen in de (para)medische sector of zakelijke dienstverlening
 • met minimaal een afgeronde hbo-opleiding
 • sommenverzekering
 • extra uitkering bij langdurige volledige arbeidsongeschiktheid

UNIM AOV voor Werknemers

 • voor werknemers in loondienst in de (para)medische sector of zakelijke dienstverlening
 • met minimaal een afgeronde hbo-opleiding
 • schade­verzekering

Voorkomen is beter dan genezen

Uitgebreide preventie­service

Maak direct gebruik van Reaal Lijfwacht

We helpen je graag om gezond, gemotiveerd en met plezier aan het werk te blijven. En arbeidsuitval zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe? De naam zegt het al: met de preventieservice Reaal Lijfwacht.

Dat is een belangrijk onderdeel van onze arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het fijne is: daar betaal je niets extra voor. En je kunt er vanaf dag 1 al gebruik van maken.

Begeleiding bij arbeids­ongeschiktheid

Onze klanten vertellen

Peter

"Toen ik mijn arbeidsongeschiktheids­verzekering afsloot, hoopte ik hem nooit nodig te hebben. Maar toen dat wel het geval was, was ik blij dat ik hem had."

Erik

"Ondanks blijvend letsel kon ik mijn bedrijf voortzetten. Dankzij hulp van een ondernemersadviseur."

Silvia

"Het was mijn vader die me op mijn hart drukte: sluit een AOV af als je gaat ondernemen."

Arbeidsongeschiktheids­verzekering

Wat zeggen onze klanten?

8,2

Klanten beoordelen de begeleiding bij arbeidsongeschiktheid met gemiddeld een 8,2. Deze beoordelingen zijn gegeven 1 maand na de arbeidsongeschiktheidsmelding.

Dit blijkt uit onderzoek door Customer Intelligence van Reaal uit 2019.

8,5

Klanten beoordelen het contact met de claimadviseur met gemiddeld een 8,5. Deze beoordelingen zijn gegeven 1 maand na de arbeidsongeschiktheidsmelding.

Dit blijkt uit onderzoek door Customer Intelligence van Reaal in 2019.

7,8

In het jaarlijkse onderzoek onder klanten van Reaal AOV en andere AOV-verzekeraars waarderen klanten ons met gemiddeld een 7,8.

Dit blijkt uit onderzoek van Miles Research in 2019.

Tips

Handig om te weten

 • Waarom is een AOV belangrijk?

  Als zelfstandig ondernemer heb je meestal geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) van de overheid als je arbeidsongeschikt wordt. Het is dus wel verstandig om je te verzekeren tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Als je door ziekte of een ongeval je werk niet meer kunt uitvoeren helpen wij je met een uitkering, als dat aan de orde is. En met persoonlijke hulp, zoals een coach, of specialist.

 • Hoe houd je de premie betaalbaar?

  Je premie is voor een deel afhankelijk van je beroep en de werkzaamheden die daarbij horen. Maar je kunt de hoogte van je premie ook voor een deel zelf beïnvloeden. Kies je bijvoorbeeld voor een lage eindleeftijd of een langere eigenrisicotermijn? Dan kies je er voor om iets meer risico te nemen, maar dan betaal je ook een lagere premie. Vraag je financieel adviseur naar de mogelijkheden en een advies op maat, afgestemd op jouw situatie en budget.

  Tip: de betaalde premie voor een AOV is voor ondernemers fiscaal aftrekbaar. Een arbeidsongeschiktheidsuitkering is wel belast.

 • De premie van een AOV is fiscaal aftrekbaar voor ondernemers

  De betaalde premie voor een AOV is voor ondernemers fiscaal aftrekbaar. Ben je zzp-er of heb je een eenmanszaak? Dan kun je de betaalde premie bij je aangifte inkomstenbelasting aftrekken in box 1 (inkomen uit werk en woning).

  Heb je een onderneming in de vorm van een BV of NV en betaalt deze de premie? Dan kan die vennootschap de premie ten laste van de winst brengen. De premie wordt dan niet als loon gezien.

  Een arbeidsongeschiktheidsuitkering is belast. Als wij de uitkeringen aan je betalen, zijn we verplicht om hierover loonheffing in te houden. Indien de BV de verzekeringsnemer is keren we het kapitaal uit aan de BV en is deze verplicht om vervolgens op de uitkeringen loonheffing in te houden. De wettelijke loonheffingen zijn loonbelasting, premies werknemersverzekeringen en de bijdrage Zorgverzekeringswet.