Afspraak is afspraak

Een opdracht aannemen zonder goede afspraken, is vragen om problemen. Leg daarom de afspraken als zzp'er goed vast in een overeenkomst met de opdrachtgever. Dit moet er in ieder geval opgenomen worden in zo'n overeenkomst.

Afbeelding Afspraak is afspraak

Een man een man, een woord een woord? Natuurlijk is het goed om vertrouwen in je medemens te hebben maar het is toch verstandig om het een en ander op papier te zetten wanneer je aan een opdracht begint. Mocht er tóch iets mis gaan, dan heb je in ieder geval zwart op wit staan wat er afgesproken is.

Informatie inwinnen over juiste verzekering

Ook mondelinge afspraken zijn overigens rechtsgeldig. Alleen is het bewijzen van deze afspraken wanneer er problemen zijn ontstaan vaak een stuk moeilijker. Want opeens blijkt dan dat jij en jouw opdrachtgever hele andere herinneringen hebben aan wat er afgesproken is. Ben die problemen daarom voor door de afspraken schriftelijk vast te leggen.

Model­overeenkomsten

Je kunt op het internet verschillende model­overeenkomsten vinden die wellicht zonder veel aanpassingen direct bruikbaar zijn in jouw situatie. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van ZZP Nederland.

Eigen overeenkomst

Wil je zelf een overeenkomst opstellen? Zorg dan dat daarin in ieder geval de volgende zaken worden opgenomen:

 • De gegevens van de opdrachtnemer en opdrachtgever
 • Een omschrijving van welke werkzaamheden verricht zullen worden.

  Probeer de werkzaamheden zo concreet mogelijk te omschrijven. Moet er gebruik gemaakt worden van speciale apparatuur of materialen?

 • Afspraken over de zelfstandigheid van de opdrachtnemer

  Moet er voor bepaalde beslissingen nog een akkoord gegeven worden door de opdrachtgever voordat de opdracht uitgevoerd mag worden?

 • De begin- en einddatum van de opdracht
 • De vergoeding voor de opdracht

  Neem ook op of de vergoeding inclusief of exclusief BTW is.

 • De betaal­termijn
 • Afspraken over aansprakelijkheid en verzekering

  Als je risico's voorziet waarvoor je zelf niet verzekerd bent, dan kun je daar afspraken over maken met de opdrachtgever.

 • Ondertekening door beide partijen

  Zonder een handtekening en een datum kan een rechter uiteindelijk niet bepalen of beide partijen deze afspraken inderdaad hebben gemaakt. Ga dus niet aan de slag zonder dat de overeenkomst ondertekend is.

Doe de zzp-check

Ben jij je bewust van de risico's die je als zzp'er loopt? Check wat jij wilt verzekeren en voor welk bedrag.