Het belang van een aansprakelijkheids­verzekering

Als zzp'er is het verstandig om een aansprakelijkheids­verzekering af te sluiten. Zeker als je te­recht komt in de volgende situaties.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je bij je klant per ongeluk een vaas omstoot, kun je die in veel gevallen waarschijnlijk zelf nog wel betalen. Maar de schade kan snel oplopen en daarmee een bedreiging vormen voor jouw bedrijf. Het is daarom verstandig om je tegen dit soort aansprakelijkheden te verzekeren.

In deze gevallen ben je waarschijnlijk heel erg blij met je aansprakelijkheids­verzekering:

 • Scherven brengen geen geluk

  Jouw klant wil graag een serre aan zijn huis aan laten bouwen. Tijdens het opnemen van de maten sta je onhandig op en raak je een vaas die op een sokkel in de achterkamer staat. Het blijkt een dure Ming vaas te zijn die nu in tientallen stukken op de grond ligt. Reken maar op een schade­bedrag van meer dan € 20.000.

 • Deksel op je neus krijgen

  Je bent schilder en bent bezig met een klus om de buitenkant van een kantoorpand te schilderen. Als je een trede hoger gaat staan, valt de deksel van de verfpot omlaag en raakt een voorbijganger vol op zijn Armani pak. Je bent aansprakelijk en mag ruim € 1.000 voor het pak vergoeden.

 • Dure barsten

  In de tuin van de klant moet een nieuwe bestrating worden aangelegd. Omdat hij geen achterom heeft, moeten de nieuwe tegels door het huis naar de tuin gedragen worden. Je hebt net iets te veel tegels opgepakt en een paar vallen er tijdens het sjouwen uit je handen. Dat levert een forse barst in de marmeren vloer op. Kosten van de nieuwe plaat én de vervanging: meer dan € 300.

 • Landschap met scheur

  Terwijl je net het laatste plekje van de vloer met de zwabber schoon maakt en denkt naar huis te kunnen gaan, tik je met het puntje van de steel door het doek heen van het schilderij aan de muur. Omdat het doek oud is, levert dit direct een forse scheur door het Engelse landschap op. Hopelijk voor je hoef je alleen op te draaien voor de restaurátie van het eeuwenoude schilderij want anders kan de schadepost aanzienlijk oplopen.

Doe de zzp-check

Ben jij je bewust van de risico's die je als zzp'er loopt? Check wat jij wilt verzekeren en voor welk bedrag.