Doe de AOV-check

Ben je zelfstandige of ben je in loondienst?
Je hebt de vraag nog niet beantwoord. Ben je zelfstandige of ben je in loondienst?

Start AOV-check

Wat is je gezinssituatie?

Je hebt de vraag nog niet beantwoord. Wat is je gezinssituatie?

Je gezinssituatie is belangrijk. Geef aan of je alleen bent of dat je een partner hebt. Ook de eventuele zorg voor kinderen is van belang. En die zorg loopt vanaf de geboorte tot het moment dat zij volledig financieel onafhankelijk zijn. Word je arbeidsongeschikt, dan kan dit niet alleen invloed hebben op je inkomen. Het kan ook betekenen dat je zorg voor jezelf of voor je kinderen moet inhuren.

Volgende vraag

Wie zorgt voor het inkomen in je gezin?


Je hebt de vraag nog niet beantwoord. Wie zorgt voor het inkomen in je gezin?

Ben je de kostwinner in je gezin? Of heb je een partner die ook werkt? En wat is dan de verhouding tussen de 2 inkomens?

Volgende vraag

Hoeveel procent van je inkomsten besteed je aan vaste lasten?

Je hebt de vraag nog niet beantwoord. Hoeveel procent van je inkomsten besteed je aan vaste lasten?

Het is belangrijk om te weten of je de vaste lasten nog kunt betalen als je arbeidsongeschikt wordt. Hoe hoog is je inkomen ten opzichte van de uitgaven? Het gaat hier om de vaste uitgaven die regelmatig terugkomen. Hier kun je moeilijk op bezuinigen in tijden van nood.

Volgende vraag

Wat is je beschikbare spaargeld?


Je hebt de vraag nog niet beantwoord. Wat is je beschikbare spaargeld?

Over hoeveel spaargeld beschik je? Het gaat hier niet om de overwaarde van je huis, maar over geld op spaar- en beleggingsrekeningen. Hier kun je gemakkelijk bij in geval van nood. Let er wel op dat je het geld waarschijnlijk voor een heel ander doel opzij hebt gezet.

Volgende vraag

Hoeveel financieel risico wil je nemen?
Je hebt de vraag nog niet beantwoord. Hoeveel financieel risico wil je nemen?

Neem je veel risico of kies je juist voor zekerheid?

Volgende vraag

Welke ondernemingsvorm heeft je bedrijf?
Je hebt de vraag nog niet beantwoord. Welke ondernemingsvorm heeft je bedrijf?

Het is belangrijk om te weten in welke ondernemingsvorm je bedrijf heeft. Dit vanwege mogelijkheid om werkzaamheden eventueel over te dragen. Of om vervangende arbeidskracht in te huren.

In een maatschap van bijvoorbeeld twee huisartsen kan bij arbeidsongeschiktheid van een maat, de andere maat (tijdelijk) zijn werkzaamheden overnemen. Soms is in de maatschapsovereenkomst bepaald dat beide maten een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten sluiten. Een klusjesman zonder personeel (zzp‘er) die arbeidsongeschikt wordt, besteedt misschien enkele liggende opdrachten uit. Maar hij kan meestal geen vervangende collega inhuren. Een BV of NV kan bij arbeidsongeschiktheid van de DGA vaak (tijdelijk) een vervanger inhuren.

Volgende vraag

Voor hoeveel procent ben je verantwoordelijk voor de omzet van je bedrijf?

Je hebt de vraag nog niet beantwoord. Voor hoeveel procent ben je verantwoordelijk voor de omzet van je bedrijf?

Ben je het bedrijf, de praktijk of de onderneming? Of ben je een onderdeel in het geheel? Het is goed om hiermee rekening te houden. Zo kun je namelijk bepalen of het bedrijf kan blijven draaien als je niet meer kunt werken door arbeidsongeschiktheid. En of jij tijdens de periode dat je arbeidsongeschikt bent inkomen blijft ontvangen uit de onderneming.

Volgende vraag

Kan iemand je vervangen als je niet kunt werken?

Je hebt de vraag nog niet beantwoord. Kan iemand je vervangen als je niet kunt werken?

Heb je een eenmanszaak? Dan is het vaak moeilijk om een vervanger te vinden voor langere termijn. Kun jij een vervanger aanstellen? Het is belangrijk om te weten of het bedrijf kan blijven draaien als je arbeidsongeschikt wordt en wat de eventuele kosten daarvan zijn.

Toon resultaat

Conclusie

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is nu voor jou geen topprioriteit. Toch kan het geen kwaad om ook eens over de gevolgen van langdurige arbeidsongeschiktheid na te denken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met (de opbouw van) je pensioen of hoe houd je je bedrijf draaiende bij afwezigheid? Laat je financieel adviseur de boel eens goed uitpluizen. En laat hem doorrekenen wat het voor je oudedagsvoorziening betekent als je voor langere tijd uit de running raakt. Heb je geen financieel adviseur? Hier vind je een adviseur bij jou in de buurt

Bereken je AOV-premie

Conclusie

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor jou de moeite van het doorrekenen waard.

Bereken je AOV-premie

Wil je meer weten?

Bespreek deze berekening met je financieel adviseur. Let op: het gaat niet om een offerte, maar om een premie bij benadering. Wil je de premie en bijbehorende voorwaarden precies weten? Vraag dan een offerte aan. Is de premie te hoog? Misschien kun je nog bezuinigen op de premie door je eigenrisicotermijn of de hoogte van de verzekerde bedragen aan te passen. Heb je geen financieel adviseur?

Conclusie

Zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering loop je nu waarschijnlijk een groot financieel risico.

Bereken je AOV-premie

Nog niet overtuigd?

Laat je financieel adviseur berekenen wat in jouw situatie het best past. Hij kan je ook informeren over de fiscale mogelijkheden. Heb je geen financieel adviseur?

De AOV-check maakt gebruik van JavaScript. Dit hebben wij niet kunnen vinden op je computer. Hierdoor is het niet mogelijk de AOV-check te doen.

Meer informatie

Wil je weten of een AOV ook voor jou interessant is? Neem dan contact op met je financieel adviseur. Heb je geen financieel adviseur?