Utrecht, 25 maart 2019

Uitval paramedici in 2018 zowel psychisch als fysiek

Uit een inventarisatie van Reaal blijkt dat vorig jaar de meeste arbeidsongeschiktheid onder paramedici (24%) werd veroorzaakt door 'Aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat'.

Dit zijn fysieke klachten, zoals rugklachten. Daarnaast vielen veel paramedici uit door 'Verwonding en Ongevalletsel' (21%). Tot slot heeft deze beroepsgroep ook veel last van uitval door 'Psyche' (14%). Denk hierbij aan overspannenheid of een burn-out. De top 5 bestaat vervolgens uit 'hart- en vaatziektes' en 'maag, darm- en leverziekten'.

De Top 5 uitval 2018
De top 5 belangrijkste veroorzakers van arbeidsongeschiktheid bij paramedici over 2018 ziet er dan als volgt uit:

  1. Aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat 24%
  2. Verwonding en Ongevalletsel (o.a. botbreuken) 21%
  3. Psyche (overspannenheid/burn-out) 14%
  4. Hart- en vaatziektes 7%
  5. Maag, darm- en leverziekten 7%

(Gebaseerd op eigen cijfers Reaal AOV onder zelfstandig paramedici met een Reaal AOV, exclusief zwangerschap)

Dynamische werkomgeving
Pim Hafkenscheid, unitmanager bij Reaal AOV: "De beroepsgroep paramedici (o.a. psychologen, mondhygiënisten, diëtisten, huidtherapeuten, fysiotherapeuten) is veelomvattend. Elk beroep kent een heel eigen dynamiek. Maar er zijn ook overeenkomsten. Op het mentale vlak moeten ze allemaal de nodige uitdagingen het hoofd bieden. Zo ervaren ze een hoge administratieve regeldruk, waardoor het opbouwen van een klantrelatie in het gedrang komt. Daarnaast zijn er paramedici die veel fysiek bezig zijn, zoals (een deel van de) fysiotherapeuten en mondhygiënisten. Dat kan tot fysieke klachten leiden. Natuurlijk zien wij het liefste dat ondernemers gezond en met plezier doorgaan met ondernemen. Daarom geven we vijf tips om de problemen die we het meest zien te voorkomen."

Top vijf preventieve voorzorgsmaatregelen
Barbara Enthoven, vitaliteitsadviseur bij Reaal AOV: "Van paramedici krijgen wij regelmatig vragen over: past het vak nog bij mij? Hoe kan ik me nog onderscheiden in de markt? Hoe zorg ik voor een goede werk-privébalans? Vanuit ons preventieprogramma Reaal Lijfwacht zien we dat je problemen die hierdoor ontstaan vaak al met kleine aanpassingen kunt voorkomen. Daarom vind je hieronder de 5 belangrijkste tips voor paramedici."

Tips

  1. Laat je werkplek ergonomisch controleren; kijk daarbij goed naar de plek waar je behandelt, maar ook naar die waar je de administratie doet.
  2. Lukt het financieel? Dan is het de moeite waard om zaken uit te besteden aan specialisten. Zet voor de toegenomen administratieve regeldruk bijvoorbeeld een officemanager of praktijkmanager in, die de zakelijke aspecten van het werk kan opvangen. Zodat jij je kan richten op de basis van het werk.
  3. Steeds meer cliënten kloppen rechtstreeks aan bij een behandelaar. Zorg daarom voor een onderscheidende website die goed te vinden en up to date is, inclusief goede reviews. Het is de moeite waard om hierin te investeren.
  4. Als je jezelf wilt blijven onderscheiden, kun je ervoor kiezen je koers te verleggen. Kijk naar waar jouw unieke toegevoegde waarde zit en wat jij belangrijk vindt. Als je iets gaat doen wat niet bij jou past maar is ingegeven door externe factoren, dan word je daar niet gelukkig van. Klop bij een coach aan als je voor jezelf helder wil krijgen waar je plezier in het werk zit.
  5. Het samenwerken met een ondernemerscoach kan je helpen om je gekozen koers om te zetten in een plan en maakt je praktijk meer toekomstbestendig.

Over Reaal AOV
Reaal is al ruim 30 jaar specialist op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Wij bieden AOV's met een uitstekende dekking en een aantrekkelijke instapkorting, aangevuld met professionele preventie met Reaal Lijfwacht en specialistische re-integratie. Klanten kunnen vanaf dag 1 gebruikmaken van de vertrouwelijke trajecten van Reaal Lijfwacht. Zonder extra kosten.