Amstelveen, 3 april 2017

5 Stressfactoren van fysiotherapeuten

Fysiotherapeuten zijn de meest bevlogen beroepsgroep in de zorg. Bevlogenheid en bezieling helpen bij het omgaan met tegenslagen. Maar het zorgt ook voor risico's.

Want therapeuten die veel bevlogenheid tonen, stellen soms hoge eisen aan zichzelf. En hoe zorg je ervoor dat passie niet ondersneeuwt in de waan van de dag. Want een fysiotherapeut wordt steeds meer een ondernemer. De samenwerking met zorgverzekeraars vereist meer regelwerk dan vroeger. En het fysieke werk vraagt soms veel van je lichaam. Herken je de volgende 5 grootste stressfactoren van fysiotherapeuten?

 1. Meer regels
  Zorgverzekeraars stellen meer eisen aan jou als fysiotherapeut. Je moet meer registreren en administreren. Je moet meewerken aan audits, ieder jaar contracten afsluiten en meer verantwoording afleggen. Dat zorgt voor meer regeldruk
 2. Het ondernemerschap
  De verantwoordelijkheid voor je personeel, administratie en organisatie zorgt voor meer druk. Dat kan vermoeiend en soms zelfs uitputtend zijn. Omdat je hier als fysiotherapeut niet voor opgeleid bent, voelen veel fysiotherapeuten zich op dit vlak minder bekwaam. Herken op tijd de signalen van stress
 3. Verstoorde werk-privébalans
  Als je met passie je vak uitoefent, geeft werken je energie. Hard werken is dan geen punt. Maar dat kan natuurlijk ten koste gaan van je werk- privébalans. Ben je nog tevreden of is de balans een beetje doorgeslagen naar één kant? En wat heb je nodig om daar weer evenwicht in te brengen?
 4. Lichamelijke belasting
  Zolang je lichamelijk gezond bent, is 'gewone fysieke belasting' in het werk meestal geen probleem. Maar fysiotherapie kan een belasting zijn voor je lijf. Bijvoorbeeld omdat je een patiënt steun geeft tijdens oefeningen. Of repeterende bewegingen bij het geven van fricties. Ergonomisch verantwoord werken is soms een uitdaging.
 5. Inkomensstress
  Het vergoedingenniveau levert soms frustratie op. Stress over het inkomen komt veel voor onder fysiotherapeuten.

De preventiecheck

Voorkomen is beter dan genezen

Dat weet een fysiotherapeut als geen ander. Hoe staat het met je mentale belastbaarheid? Doe onze preventiecheck.